Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (6 януари 2014)
 
КОНСУЛТАТИВНИ КАБИНЕТИ ПО РЕПРОДУКТИВНО ЗДРАВЕ ЩЕ ЗАРАБОТЯТ В ОБЛАСТНИТЕ БОЛНИЦИ
 
Институтът на женската консултация ще бъде възстановен, а в 28-те областни болници ще бъдат разкрити консултативни кабинети за двойки с репродуктивни проблеми. Тези структури ще осъществяват в пълен обем медицински и социални дейности, насочени към цялостно удовлетворяване на потребностите на младите двойки. Това съобщи вчера на пресконференция в столицата Лидия Чорбанова, съветник на министъра на здравеопазването   д-р Таня Андреева. Превенцията на недоносеността, пълноценното използване на методите за пренатална диагностика и на репродуктивната медицина като цяло са основните цели на политиката по майчино и детско здравеопазване, която МЗ ще следва неотклонно през тази година, допълни още Лидия Чорбанова. В допълнение тя посочи, че Фондът за асистирана репродукция ще бъде ангажиран  много активно с разработването на стратегии и програми за стопиране на негативните тенденции, като при изграждането на новите политики ще бъдат взети предвид мненията и предложенията на пациентски организации и други подобни структури от неправителственият сектор. За реализацията на тези цели ще бъдат вложени значителни средства, част от които - 10  млн.евро, ще бъдат взети от Норвежкия финансов механизъм.
 
РАВНОПРАВНО УЧАСТИЕ НА СОЦИАЛНИТЕ ПАРТНЬОРИ В УПРАВЛЕНИЕТО НА НЗОК
"След като разгледа проекта на  Закон за изменение и допълнение на Закона за здравното осигуряване, БТПП  категорично възразява срещу така определеното със законопроекта съотношение на броя представители на държавата и на представителите на социалните партньори в органите на управление на НЗОК." Това заявяват от организацията в първото си за годината становище, свързано със здравната система. От там отбелязват, че по този начин се нарушава паритетът на участие на държавата и на работодателските и синдикалните организации в решаването на стратегически въпроси, свързани с НЗОК, както и че предвид съотношението между броя участници от държавата и предвидените кворуми и мнозинства при гласуване, представителите от държавната квота ще имат решаваща тежест при вземане на решения от органите на управление на Касата.
 
 
НАСИЛИЕ И ПОБОИ НАД ПСИХИЧНО БОЛНИ В КАЧУЛКА
Сексуално насилие над мъже и жени от Дома за психично болни в Качулка, побой от персонала и между самите болни - това е част от потресаващите разкрития на обитателите на най-голямото социално заведение в страната. Едва сега, след смяната на директора те се осмеляват да разкажат какво се е случвало там. Болните са държани под ключ 24 часа в денонощието, твърди новият директор Злати Стоянов. Качулка е селище, построено през социализма на повече от 120 декара площ. Има статут на защитено селище за деца, а от 2003 г.става Дом за възрастни с умствена изостаналост, съобщи bTV.
 
В ПЕЧАТА: НОВА GPS СИСТЕМА ЗА "БЪРЗА ПОМОЩ"
"Всички линейки в страната ще могат да се проследят чрез нова GPS система. В спешните автомобили ще има навигационен компютър, алармен бутон, модем и софтуер. Революционното за нашата страна нововъведение е част от проект за осигуряване на комуникационна свързаност, поддръжка на информационните системи и системата за проследяване, контрол и управление на автопарка на спешната медицинска помощ. Обществената поръчка, обявена от здравното министерство, е за 6.48 млн. лв." Това четем днес в "Сега".Изданието допълва: "Предвижда се лекарите да имат възможност да получават указания в реално време, както и да пращат и обменят данни за състоянието на пациента. Ще има възможност за контрол и поддържане на едновременно повече от 100 операторски станции в центровете за спешна помощ и повече от 1000 мобилни екипа. Системата ще събира информация за позицията и състоянието на медицинския екип. Ще се знае движението на линейките и ще се избират най-подходящите маршрути на реаномобилите. Системата ще съхранява пълните записи на всички телефонни разговори на спешния телефон 112, със служби на МВР и др. ведомства. Ще се пази и архив с информация от кризи или бедствия, данните на пациентите и служителите, информация за заболяванията и др. Предвижда се системата да бъде изградена и да влезе в експлоатация в рамките на 3 г. от сключването на договора."  Изданията пишат и за церемонията "Бебе на годината", състояла се вчера. "Още три опита ин витро да се поемат от държавата предлагат пациентските организации. Идеята ще бъде обсъдена със здравното министерство съвсем скоро, стана ясно на представянето на "Бебе на годината".  Част от вестниците се спират и на политическа активност на депутат от ГЕРБ. "Депутатът д-р Даниела Дариткова (ГЕРБ) прегледа 50 души във високопланинското село Мугла. Населеното място, в което живеят около 200 души, е без джипи втора година", четем в "Преса".