Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (19 декември 2013)
 
ОТПУСКАТ ПО-РАНО ЛЕКАРСТВА ЗАРАДИ ПРАЗНИЦИТЕ
Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е уведомила договорните си партньори, че във връзка с предстоящите официални празници и неработни дни, общопрактикуващите лекари или специалистите по съответния профил на заболяване биха могли да предпишат, а аптеката да отпусне лекарствените продукти, полагащи се на здравноосигурените лица, по-рано от регламентирания 30-дневен срок. Следващото предписание следва да се извърши на датата, до която са достатъчни получените от здравоосигуреното лице медикаменти в резултат на последните две отпускания от аптеката. Срокът, за който са достатъчни отпуснатите по предходното предписание количества и тези по извънредното предписание се отразява в амбулаторния лист. В него и в новата рецептурна бланка се записва конкретната дата за следващото предписване на лекарства.
 
В ПРЕСАТА: НЗОК ТРУПА ОЩЕ ДЕФИЦИТ С НОВИЯ РАМКОВ ДОГОВОР
"Сериозен допълнителен дефицит може да натрупа Националната здравноосигурителна каса заради подписания вчера Национален рамков договор за 2014 г. с Българския лекарски съюз. В него се предвиждат освен някои облекчения за пациентите и сериозен ръст на част от клиничните пътеки. Такъв обаче не е предвиден в гласувания вече закон за бюджета на НЗОК, който според различни оценки и без това е с предварително заложен недостиг от около 200 млн. лв.", пише "Сега" и цитира представителя на пациентите в надзора на касата Иван Димитров, който вчера заяви: "Ако параметрите в новия Национален рамков договор останат същите, ще катастрофираме много сериозно още в средата на годината."
Ето и някои от основните промени: "Окончателно се увеличават цените на 34 клинични пътеки. При някои увеличението е с 300 лв., но в масовия случай става въпрос за 40-50-80 лв. Според НЗОК общото увеличение е за над 14 млн. лв. Вдигат се цените и на различни процедури за над 2 млн. лв.", четем в "Сега".
Почти всички издания съобщават за случай с момиченце, починало заради отказ на лекар да го приеме в болница. "Второкласничка почина от пневмония, след като лекар отказа да я приеме и я върнаха за домашно лечение. Сагата се разигра в Кюстендил. Родителите на 8-годишната Албена Славчева я завели в детското отделение на болница "Д-р Никола Василев", тъй като детето не било добре. Дежурната лекарка д-р Душка Къдрева обаче отказала да настани детето в лечебницата и пратила семейството с болното момиче "да си пие антибиотика вкъщи". Родителите на момичето са категорични, че вината за смъртта е на д-р Душка Къдрева", разказва "Стандарт".
"Преса" обръща поглед към партийни изяви със здравен привкус. "Пирогов" се превърна в арена на партийна благотворителност. Предколедно стартът беше даден от "Атака". Депутатът Илиян Тодоров, участник в кубинския воаяж, реши да отговори на критиките как партията му харчи държавната субсидия и покани медиите да отразят как връчва 2500 лева на онкоболна дупничанка", разказва ежедневникът.