Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (16-17 декември 2013)
 
В ПРЕСАТА НА 16 ДЕКЕМВРИ: СЕЛА БЕЗ ЛЕКАРИ
"На близо един милион души ще се наложи да сменят джипито си през юни догодина. Тогава изтича 15-годишният срок, през който общопрактикуващите лекари трябваше да завършат обща медицина, ако вече нямат специалност по вътрешни болести, педиатрия или спешна медицина", пише днес "Преса" и уточнява: "От 4500 семейни доктори около 500 изобщо не са записали специалност. Повечето от тях обслужват хора от малки градове, села или труднодостъпни райони. Ако средно всеки от тях има по 1000 пациенти, това означава, че 500 000 души ще останат без джипи."
"Колегите имаха достатъчно време да вземат специалност, така че няма да искаме удължаване на срока или отпадане на условието. Нали искаме качество на медицинската услуга. За тези, които в момента учат, сме предложили облекчения, така че да не загубят практиките си", цитира изданието доц. Любомир Киров. "Според него въпреки незаетите 500 места в цялата страна липсата на 500 джипита нямало да е фатална. Можело да продължат да работят, но само ако си "продадат" практиката на свой колега със специалност. Това на практика означава те да чиракуват срещу скромни заплати", пише още вестникът.
 
Д-Р ТОДОРОВА: НЗОК ДА ПЛАТИ НА БОЛНИЦИТЕ ЗА ПАЦИЕНТИ, КОИТО НЕ СА БИЛИ ЗА ТАМ
НЗОК няма да изплати на болниците близо 500 хил. лв. за извършени хоспитализации, като мотивът за това е, че пациентите е трябвало да бъдат лекувани в извънболничната помощ. Това каза пред журналисти управителят на здравната каса д-р Румяна Тодорова. Нарушенията са открити в рамките на едноседмична проверка на всички лечебни заведения в страната през месец ноември. Нарушения са открити в цялата страна, с изключение на Монтана, Силистра и София област. Проверени са всички болници и най-голям ръст на хоспитализациите има в УМБАЛ "Александровска" и МБАЛ "Сердика", заяви д-р Тодорова. Тя добави, че болниците, които "са си позволили да харчат" най-много през октомври и ноември са също така специализираните болници за рехабилитация, където преизпълнението е над 150%. Д-р Тодорова отбеляза, че за месеците октомври и ноември лечебните заведения са отчели с по 20 млн. лв. повече отколкото през 2012 г.
 
В ПРЕСАТА НА 17 ДЕКЕМВРИ: БИВШ ШЕФ НА ИАЛ СЪДИ ЕК 
С любопитен казус ни запознава "Труд". Бившият шеф на Изпълнителната агенция по лекарствата д-р Емил Христов съди Европейската комисия за нагласен конкурс. "Казусът е на д-р Емил Христов, който през 2010 г. решава да участва в конкурс за изпълнителен директор на Европейската агенция по лекарствата (ЕМЕА).
Първият етап на конкурса се провежда от Комисия за предварителен подбор, определена от ЕК. Има няколко събеседвания и чак тогава се стига до последния етап, при който управителният съвет отново интервюира кандидатите и гласува кого да назначи за изпълнителен директор. Решението се взема с 2/3 мнозинство от 35-имата му членове", разказва публикацията. Вестникът разказва как д-р Христов се натъкнал на нарушения още на първия етап от процедурата: Комисията за предварителен се състояла от четен брой членове, двама от които - членове на УС на ЕМЕА, а трети - бивш. "И изненадите не спират дотук, тъй като двама от кандидатите за поста, за който се бори българинът, са колеги на изпитващите членове на комисията в УС на ЕМЕА", разказва материалът, допълва, че те дори са писали правилата за конкурса и отбелязва: "Сигурно няма да се изненадате, че именно един от двамата членове на УС на ЕМЕА, участвали в конкурса - Гуидо Рази, е избран за неин изпълнителен директор." Делото на д-р Христов се гледа в Съда на публичната служба.
 
ФОНДЪТ ЗА РЕПРОДУКЦИЯ РАЗШИРЯВА ДЕЙНОСТТА СИ
Демографската картина у нас е смразяваща, стигнахме дъното в раждаемостта. България е водеща и в детската заболеваемост и смъртност. Нямаме време за губене, нито право на компромис с качеството. Вече не сме в полето на намеренията, имаме ясна концепция и дългосрочни програми, които ще дадат своите резултати след 7-8 години. Това заяви министър Таня Андреева при откриването на пресконференция на тема "Насърчаване на раждаемостта и правилните грижи за детето през първите години от неговия живот".
Министърът потвърди информацията от последните месеци, че е на старт надграждането на регистъра на ражданията с включване в него и на допълнителен регистър на недоносените новородени. Подготвя се правилника за дейността на Фонда за репродукция, който ще разшири съществено своите функции по посока на превенция и промоция на здравето на майките и децата.