Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (13 декември 2013)
 
ЕВРОПЕЙСКИ ПАРИ ЗА НАМАЛЯВАНЕ НА ЗДРАВНИТЕ НЕРАВЕНСТВА
През следващите три години България ще изхарчи 15 782 353 евро по проекти за подобряване на общото здравеопазване в страната и намаляване на здравните неравенства. Около 2,3 млн. евро от тази сума се осигуряват като съфинансиране от нашата държава, 7,7 мл.евро от Норвежкия финансов механизъм, а 5,6 млн. евро - от Европейското икономическо пространство. Програмата "BG 07 - Инициативи за обществено здраве" е разработена от Министерството на здравеопазването, в сътрудничество със Световната здравна организация. Споразумението за нейното финансиране бе подписано днес от д-р Таня Андреева и представители на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм.
Най-голяма част от предоставените средства, около 9.8 млн. евро,  ще бъдат похарчени за подобрен достъп и подобрено качество на здравните услуги в страната, включително услуги за репродуктивно здраве и превантивни услуги за детско здраве.
 
НЯМАЛО ПОЛИТИЧЕСКА ЧИСТКА НА БОЛНИЧНИ ДИРЕКТОРИ
Не приемам по никакъв начин упреците за политическа чистка на болнични директори. Това обяви пред журналисти днес министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева. Тя заяви, че може да изброи десетки директори на болници, които не са сменени и няма да бъдат сменени, без значение дали са от ГЕРБ. Министърката добави, че също така има директори, които са били или са членове на БСП и са били сменени.
 
30 ДЕЦА В НЕРАВНОСТОЙНО ПОЛОЖЕНИЕ НА ПРЕГЛЕД
Деца в неравностойно положение и деца, жертва на насилие, ще се включат в благотворителната кампания "Достъпно здраве", съобщиха от сдружение "Азбукари", цитирани от агенция "Фокус". Домакин ще бъде "Есте Клиник", тази събота, 14 декември от 11.00 часа. Инициатори на проекта са "Сдружение Азбукари" и известният дерматолог доктор Радина Денкова.  Кампанията ще даде възможност на деца в неравностойно положение да получат безвъзмездно  професионална здравна грижа. В проекта се включват още лекари от Плевен, Пловдив и София. Те ще преглеждат безвъзмездно деца в неравностойно положение по един час седмично. Информация за възможностите за консултация може да намерите на страницата www.azbukari.org и www.aestheclinic.com.