Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (12 декември 2013)
 
В ПРЕСАТА: ВДИГАТ ЦЕНАТА НА ПРЕГЛЕД ПРИ СПЕЦИАЛИСТ
Касата ще плаща с левче повече на специалистите за преглед, пише в. "Стандарт". Това ще стане ако се подпише НРД за 2014 г., с което ще се приемат нови цени и обеми на медицинските услуги. Според информацията от 17 на 18 лв. се увеличава стойността на прегледа при специалист, която касата ще плаща на лекарите. Заради повишената цена обаче падна по-високият брой на прегледите, който беше заложен първоначално за 2014 г.
От сряда вечерта спешното приемно отделение на университетската болница "Проф. д-р Стоян Киркович" в Стара Загора е с въоръжена охрана на нощната смяна. Това съобщава вестник "24 часа" в днешния си брой. От статията става ясно, че персоналът в отделението ще бъде пазен от един охранител, който ще застъпва на смяна в 19 часа. До мярката се е стигнало, след като през нощта срещу неделя пиян пациент от Нова Загора, нападна и удари дежурния лекар. Само през тази година в отделението са имали 7 инцидента с пациенти или техни близки, отчитат от болницата. Според информацията на "24 часа" на клиничен съвет вчера е бил представен проектът за структурна реформа в медицинското заведение, който предвижда да се съкратят 43-ма лекари, 133 медицински сестри и 46 санитари, а леглата да се намалят от 739 на 592. Реформата се налага заради неотдавнашното сливане на досегашните две болници - университетската и МБАЛ, както и заради общия дълг от 21 млн. лева на обединената болница. Изпълнителният й директор проф. Петрана Чакърова предупреди, че след редуцирането на персонала ще се отчетат финансовите резултати и ако те не са удовлетворителни, ще се отрежат още 150 щата.
 
МЗ И ИАМО ПРОВЕРЯВАТ "ПИРОГОВ" ЗАРАДИ СКАРАНИ ЛЕКАРИ
Заради конфликта между лекари в "Пирогов" министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева е назначила проверка, която ще започне в понеделник. Това обяви самата тя по време на днешното заседание на парламентарната здравна комисия, в отговор на въпрос на депутата от Коалиция за България д-р Емил Райнов. Министърката отбеляза, че проблемът в болницата е изцяло личностен между един от анестезиолозите и уролозите. Веднага след това обаче д-р Андреева каза: "Касае се за един малко по-невъздържан колега, който ги тормози и психически и професионално. Това не засяга неговата компетентност като анестезиолог или пък тази на уролозите". 
 
ЗАБРАНАТА ЗА ТЮТЮНОПУШЕНЕ НА ЗАКРИТО ОСТАВА
Парламентът отхвърли и двата законопроекта за либерализация на тютюнопушенето в заведенията, предложени от Атака и БСП. Забраната бе подкрепена от внушително мнозинство народни представители след дебат, продължил близо четири часа.