Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (10 декември 2013)
 
В ПРЕСАТА: 133 МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ ЩЕ ОСТАНАТ БЕЗ РАБОТА
"Съкращават 300 души от лечебница", "Клиника остана без половината доктори" - и двете заглавия са на "Стандарт", а болниците са съответно старозагорската и варненския тубдиспансер.  "Общо 372 длъжности ще бъдат съкратени в старозагорската мегаболница "Киркович", която преди година обедини две здравни заведения - университетската и областната болница, но дублиращите звена останаха. Проектът за структурна реформа бе одобрен от здравното министерство и утвърден Съвета на директорите в петък, съобщи изпълнителният директор проф. Петрана Чакърова. Сегашният персонал на болницата - общо 1424 заети бройки, щял да бъде свит до 1124 души. Реално обаче съкратените щели да бъдат по-малко, тъй като в момента имало 76 незаети бройки, а 53 били пенсионери или предстояло да излязат в пенсия. На практика на борсата отивали 43 лекари, 133 медицински сестри, 74 санитари и 46 други работници и служители", информира публикацията.
Очаквано днес ситуацията в "Пирогов" привлича медийното внимание. Според "Стандарт" конфликтът може да ускори смяната на директора на "Пирогов", и без това замислена от здравното ведомство. В изданието четем: "Спешната болница на България скоро може да осъмне с нов директор. Причината е, че доц. Стоян Миланов е назначен на поста от последния здравен министър на ГЕРБ Десислава Атанасова и обслужва интересите на тази партия, смятат лекари." И още: "Оставките на уролозите не са първият скандал, който се разрази в спешната болница. Преди месец "Пирогов" оглави протестите на медиците срещу забавеното плащане на парите от касата. Още тогава се заговори, че доц. Миланов няма да остане дълго на поста си. Тогава наред с болницата първа въстана и лекарската колегия в София. Начело на нея пък седи проф. Милан Миланов, който е чичо на директор номер 1 на "Пирогов". Заради това скоро доц. Стоян Миланов може да се раздели с поста си."
 
ТРИСТЕПЕННИЯТ МОДЕЛ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА НЗОК
Управителните органи на НЗОК да бъдат Събрание на представителите, Контролен и Управителен съвет; управителят на касата да се нарича директор и да се избира с конкурс, а не от Народното събрание; служителите на осигурителната институция да не бъдат държавни по смисъла на закона; договорните партньори на касата от извънболничната помощ да могат да бъдат санкционирани с прекратяване на договор за дейност при невярно отчитане. Това приеха днес депутатите по време на извънредното си заседание с промени в Закона за здравното осигуряване.
Проектопромените бяха приети на първо четене със 118 гласа "за", 44 "против" и 12 "въздържал се". Текстовете бяха разгледани и обсъдени в пленарна зала на вчерашното извънредно заседание на парламента. Основните критики срещу проекта очаквано бяха че въпреки аргумента за връщане на обществения характер на институцията всъщност с промените касата се одържавява още повече. Причината: настоящият вариант на законопроекта предвижда Събранието на представителите да се състои от 25 души, като 13 от тях са представители на държавата, а други трима - на общините. Освен това, в Управителния съвет квотата на държавата е пет към четири, плюс представител на общините, а такъв на работодателите изобщо няма. Така в деветчленния управленски орган на практика държавата би имала превес шест към три, отбелязаха от опозицията.
 
ИНИЦИАТИВАТА "ПРИКАЗКИ БЕЗ КРАЙ"
Над 420 посещения в детски отделения и клиники в София, Пловдив и Варна отчетоха днес организаторите на Националната кампания "Приказки без край", които от една година полагат усилия идеята им да получи повече привърженици и последователи. Когато началото е положено, доброволци аниматори изразяват желание да гостуват на болни деца и придружаващите ги родители по време на престоя им в болница и да го направят по-приятен, забавен и спокоен. Така и у нас се появяват момичета и момчета, облечени като клоуни, които помагат на малките пациенти да преодолеят по-лесно страха и дискомфорта от дните в болницата.
"В това няма нищо изненадващо - в развитите страни от години е позната професията "медицински клоун", а дългогодишният опит в други държави като Израел например потвърждава, че системното внедряване на подобни практики в педиатричните отделения снижава предоперативния стрес и скъсява възстановителния период след интервенционални процедури, хирургични манипулации и операции средно с 2-3 дни. Всички подобни артистични дейности подобряват общата болнична атмосфера и правят връзката между деца, родители и лекуващия ги медицински персонал по-естествена и близка", посочи председателят на Българската педиатрична асоциация проф. Владимир Пилософ.
 
ДОЦ. КАЛЕВ Е НОВИЯТ НАЦИОНАЛЕН КОНСУЛТАНТ ПО МЕДИЦИНСКА ОНКОЛОГИЯ
Доц. д-р Димитър Калев е новият национален консултант по медицинска онкология. Това е записано в заповед на Министерство на здравеопазването, качена на сайта на ведомството. Доц. Калев  заема мястото на подалата оставка през октомври проф. Галина Куртева. Той е началник на клиниката по медицинска онкология във варненската "Света Марина". Роден е на 17.10.1953 г. в гр. Омуртаг. Завършил е медицина в МУ - Варна през 1979 г. Придобити специалности - вътрешни болести (1994), пневмология и фтизиатрия (1998) и онкология (2008). Хабилитиран като доцент (2007). Работил е като сътрудник на Лаборатория по клинична цитология. Автор на монографията "Плеврата" (2006) и на 44 публикации в медицинската периодика. Заместник главен редактор на медицинското списание "lnSpiro".