Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (9 декември 2013)
 
ДЪРЖАВНИТЕ БОЛНИЦИ ЗАПАЗВАТ ПЕЧАЛБАТА СИ
Печалбата на държавните болници си остава при тях. Това решиха депутатите по време на извънредното си заседание днес при разглеждане на държавния бюджет за 2014 г.  През февруари 2013 г. с постановление на Министерски съвет за изпълнение на държавния бюджет 2013 бе прието държавните лечебни заведения да изплащат задължително дивидент към бюджета в размер на 80% от печалбата си. Мярката породи недоволството на участниците в сектора, предвид дълговете на лечебните заведения, а някои я нарекоха  "наказание" за болниците, които са на печалба. Тогава медици предрекоха, че това само ще принуди лечебните заведения да правят финансови еквилибристики само и само да не излизат на плюс.
 
УРОЛОЗИ В "ПИРОГОВ" ПОДАДОХА ОСТАВКИ
Всички медици от клиниката по урология в  "Пирогов" подадоха предизвестия за напускане тази сутрин заради конфликт с началника на анестезиолозите в лечебното заведение д-р Цветан Борисов, съобщиха информационните агенции. Сред тях са и специалистите от единственото в България детското отделение по урология. Пред "Хоризонт"  д-р Стефан Захариев от Клиниката по урология заяви: "Колегите, които сме със специалност, сме 20 човека. Не можем да се съгласим да работим повече под един покрив с началника на отделението по "Анестезиология и реанимация"  в операционен блок към Клиниката, чиито методи на ръководство и поведение са несъвместими с нормалната човешка и медицинска етика". Той добави, че дори се е стигало до случаи на физическа саморазправа.
От пресцентъра на лечебното заведение съобщиха, че ръководството е уведомено за конфликта между лекарите и че е предприело административни мерки и проверява случая. И на двете страни са поискани обяснения в писмен вид. Те трябва да ги представят в срок до 3 дни, както изисква вътрешния правилник на болницата. Сезирана е и Етичната комисия на лечебното заведение.
 
НАДЗОРЪТ НА КАСАТА ИСКА СТАРИЯ НРД
Лекарският съюз остава с впечатлението, че надзорът на касата води преговорите по НРД 2014 към умишлен провал. Това заяви днес пред bTV зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Юлиан Йорданов. Ето и обосновката: "Защото ако се запазят същите цени и обеми от миналата година, същия НРД, той не се е променил, всъщност миналата година ние не го подписахме, той фактически за 2012 г. е последния подписан НРД, ще останат едни пари, които ще отидат за лекарства. Казвам го директно."  За дейности пък няма да има никакво повишение, въпреки увеличената събираемост на здравни вноски и лекото увеличение на бюджета на касата за 2014 г., заяви д-р Йорданов. Обидата на лекарите прозвуча в думите му: "Затова ние казваме, ОК, след като лекарствата са най-важните за системата, нека всички 2,8 млрд. отидат за лекарства. Ние лекарите, сестрите, целия персонал ще работим без пари или ще спрем да работим, или ще напуснем тая страна."
 
В ПЕЧАТА: ПОРЕДЕН СЛУЧАЙ НА БИТ ЛЕКАР
Вестник "Дума" пише: "По-добре да се увеличи броят на направленията за специалист, отколкото да се вдигат цените на клиничните пътеки за болнично лечение, както лекарите искат. Това предложи директорът на НЗОК д-р Румяна Тодорова. Тя уточни, че целта е пациентите възможно по-рядко да стигат до болниците", пише вестникът. "Можем да отпуснем допълнителни направления. За това има пари", уточнява Тодорова.
"Стандарт" пък отбелязва, че за идната година се намаляват ехографските прегледи на гърда от 45 хил. на 2 хил. "Също така за клиничната пътека раждане са заложени малко над 39 хил. случая, при положение че у нас се раждат над 60 хил. бебета на година. Заради това от здравното министерство настояват за нови корекции", уточнява ежедневникът. "Преса" прави преглед на най-скъпите клинични пътеки. "В топ 5 на най-скъпите клинични пътеки на първите четири места са кардиохирургичните.
Няколко издания съобщават за пореден случай на бит лекар. "Пиян пациент налетял с юмруци на лекар в спешното на старозагорската университетска болница "Проф. д-р Стоян Киркович". Инцидентът е станал около 4,30 часа сутринта в неделя, съобщиха от здравното заведение. Пациентът М.М, 34-годишен от Нова Загора, е бил приет с разкъсна рана на главата видимо почерпен.
"Телеграф" пък пише: "От тази седмица в Спешното отделение на старозагорската болница ще бъде назначена въоръжена охрана, която ще осигури безопасни условия за работа на персонала. Отделението е сред най-натоварените звена в болницата и в него дневно се преглеждат по 60-70 пациенти, като по-голямата част от тях се насочват за хоспитализация. Досега не е имало охрана, въпреки че това не е първият подобен случай на нападение над лекари.
 
ЖЕНА С АРИТМИЯ БЕ ИЗЛЕКУВАНА ЗА ПО-МАЛКО ОТ ЧАС В ТОКУДА
С НОВО ПОКОЛЕНИЕ КАТЕТРИ
63-годишна жена бе успешно излекувана от сърдечна аритмия с помощта на аблация с ново поколение катетри, които електрофизиолозите в Токуда Болница приложиха за първи път в България. Цялата интервенция продължи само около 60 минути, заедно с всички тествания, което е значително по-бързо от рутинно провежданите процедури на катетърна аблация при ритъмни нарушения, съобщават от пресцентъра. Приложената при жената катетърна аблация, представлява пропускане на специален високочестотен ток, който елиминира електропроводимостта на тъканите в зоната, отговорна за поддържането на предсърдното трептене. По този начин аритмията се отстранява завинаги. За целите на процедурата под рентгенов контрол в тялото се въвеждат специални катетри с многополюсни електроди на върховете си през бедрените вени до сърдечните кухини. Новото поколение катетри позволяват по-голяма стабилност, по-добър контрол и по-добър контакт на върха им с тъканта, което прави процедурата по-кратка и значително по-ефективна.