Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (5 декември 2013)
 
ОСЪДИХА УСЛОВНО БИЯЧ НА ФЕЛДШЕР ОТ ШУМЕН
Условна присъда от една година и четири месеца с 4 години изпитателен срок даде Шуменския районен съд на 30-годишния Калин Николов, за това че на 28 октомври тази година преби фелдшера Денчо Денев. Тогава подсъдимият нахлул в Спешния център на болницата и счупил носа на медика. Екипът в същия момент тръгвал към Мадара, за да окаже помощ на майка му. Регионалните издания информират, че делото се е гледало при закрити врата и по съкратеното производство, след като подсъдимият е признал вината си. По искане на защитата е била представена разпечатка от телефонните разговори на Николов с телефон 112,. От нея ставало ясно, че младият мъж е позвънил три пъти през много кратък интервал от време. Това, според защитника на подсъдимия адвокат Красимир Анев, е смекчаващо вината обстоятелство, което доказва, че Николов е бил под стрес.
 
В ПРЕСАТА: КАК ЩЕ ГИ СТИГНЕМ… РУМЪНЦИТЕ?
Спешна помощ е здравният акцент в пресата днес. Изданията разказват за вчерашната дискусия по темата, на която опита си представи реформаторът на румънската спешна помощ д-р Раед Арафат. "Румънските линейки ни изпревариха с 20 години. Това стана ясно на форум за спешната помощ у нас и в северната ни съседка, който се проведе в София. Комшиите са били на нашия хал през 90-те години на миналия век - бързата им помощ била изключително неефективна, а хората чакали 40 минути за линейка и умирали на улицата. Днес спешните екипи в Румъния пристигат на мястото на инцидента за 5-10 минути в градовете и за 20 минути в селата, разказа д-р Раед Арафат, който е реформирал тамошната система", пише "Телеграф".
Друг акцент от вчерашната дискусия откриваме в "Стандарт". "Съдът ще извади много лекари от системата на Спешна помощ. Причината е, че с решение от 26 ноември ВАС е отменил правото им да работят и специализират едновременно, каза д-р Десислава Кателиева, председател на Асоциацията на спешните медици в страната. Това автоматично ще затвори вратата за всички млади медици, които искат да работят в системата. Готвим писма с въпрос какво ще се прави оттук нататък до всички институции, каза д-р Кателиева", четем в изданието.
Коментарът на "Телеграф" е: ". Не можем да се надяваме на по-бърза Спешна помощ, ако не се направи нещо по въпроса за заплатите на лекарите. Сега доктори с 25 години стаж v специалност получават по 800 лева. В чужбина пък ги чакат много по-примамливи оферти. Ако това не се промени, колкото и да критикуваме бавните линейки, спешната ни помощ няма да се оправи, а след години може да не останат и 10 екипа в София."
Извън спешната помощ, любопитен нюанс от предстоящо общинско заседание ни дава "Труд". "Съветниците от ГЕРБ ще напуснат комисията за избор на нов шеф на АГ болница "Шейново". Така според тях ще спрат съмненията за конфликт на интереси, тъй като сестрата на лидера им Бойко Борисов - д-р Красимира Иванова, е кандидат за поста.