Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (4 декември 2013)
 
МЕДИЦИТЕ НАПУСКАТ СТРАНАТА,  КОНСТАТИРА ДОКЛАД ЗА 2012 Г.
Няма съществени промени в структурата и организацията на здравната система в сравнение с предходната година. Системата на здравеопазване в България разполага с изградени структури и органи за управление и контрол, които осигуряват нейното функционално единство и взаимодействие и задоволяват основните потребности на населението от медицинска помощ. Това констатира Годишният доклад за състоянието на здравето на гражданите и за изпълнението на Националната здравна стратегия през 2012 г., приет днес от Министерски съвет.
Въпреки поддържането през последните години на минимален темп на нарастване на средствата за здравеопазване като номинална стойност, съотношението на публичните разходи за здравеопазване като процент от БВП и през 2012 г. се задържа на едно ниво. На фона на нарастващите здравни потребности в резултат на влошения здравно-демографски статус, висока задлъжнялост на болничните заведения и навлизането на нови и скъпоструващи технологии това оказва съществено влияние върху функционирането на системата, констатира документът.
Осигуреността на системата с човешки ресурси се доближава до средните европейски показатели. Прогресивно се влошава възрастовата структура на медицинските специалисти и се увеличава броят на желаещите да търсят професионална реализация извън страната. Продължават диспропорциите в осигуреността с медицински специалисти по области и региони, отбелязва още докладът.
 
БЪЛГАРИЯ ЩЕ СЕ УЧИ ОТ РУМЪНИЯ В ОКАЗВАНЕ НА СПЕШНА ПОМОЩ
България ще върви към въвеждане на телемедицината в системата на Бърза помощ. Това каза пред журналисти зам.- министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков по време на провеждащото се в София представяне на опита на Румъния за реформата на този сектор. Той заяви, че според плановете на МЗ предстои постепенно включване на парамедиците в Бърза помощ, в зависимост от това кога те ще придобият нужната квалификация. За да бъде обаче качествена услугата, която те ще оказват в бъдеще, се предвижда всяка линейка да разполага със система за телемедицина. Така парамедиците или лекарите с начална квалификация, които ще пътуват с колите на спешна помощ, ще могат да бъдат консултирани от лекари-специалисти, докато превозват пациента към спешното отделение.
 
ДИСКУСИЯ ПО ПРОБЛЕМИТЕ НА КЛЕТЪЧНИТЕ ТЕРАПИИ
Само 2% от двойките, на които предстои да станат родители у нас познават добре предимствата на съхраняването на стволови клетки от пъпна връв, а повечето млади жени на прага на бременността си са зле информирани по тези проблеми. За година в нашите частни тъканни банки се съхраняват около 1600 единици умбиликална кръв (кръв от пъпна връв), не повече от 100 единици се намират на разположение в единствената държавна тъканна банка, която се намира в Александровска болница. Тези данни бяха представени днес на среща - дискусия "Стволовите клетки - митове и истини за кръвта от пъпна връв". Българското общество трябва да преосмисли отношението си към възможностите за лечение със стволови клетки, които стават все повече успоредно с развитието на биологията и биотехнологиите и големите пробиви в много области на клиничната медицина, посочи д-р Асен Пачеджиев от Тъканна банка Cryo-Save България.

В ПЕЧАТА: ОТНОВО ИДЕИ ЗА СЛИВАНЕ НА МВР-БОЛНИЦА С ВМА
"Президентът Росен Плевнелиев подписа вчера указа, с който доц. Крум Кацаров ще оглави ВМА временно до назначаването на титуляр. Това ще стане до 6 месеца, съобщиха за "Труд" от "Дондуков" 2", четем във вестника.
"Наред с назначението на новия шеф на Военномедицинска академия в София се появи и информация за сливането на лечебницата с клиниката на другото силово министерство - МВР. Засега обаче преструктурирането не е потвърдено официално от властта." Това пък пише днес "Стандарт", като се позовава на два различни източника.
"Монитор" ни информира за предстоящо изграждане на Национален център за възстановяване и рехабилитация на деца с онкологични заболявания в с. Опицвет. За целта, според изданието, ще бъдат осигурени 4,5 млн. лв.