Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (3 декември 2013)
 
В ПРЕСАТА: УЧИЛИЩНИТЕ МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ С ПОВЕЧЕ ПРАВА
Публикация на "Телеграф" обръща поглед към медсестрите. "Медицинските сестри ще имат повече правомощия в училищата. Това ще стане, ако бъдат приети поправки в закона за здравето. В момента сестрите могат да оказват само първа помощ до пристигане на медицинския екип. Те не могат да помагат на децата с диабет, въпреки че са минали специално обучение за това. "Идеята е в закона да бъде добавено, че могат да оказват съдействие за провеждането на назначеното от докторите лечение. Така ще могат да съдействат на децата да си мерят кръвната захар", обясни д-р Ирина Ковачева, главен експерт в дирекция "Здравна политика" на МЗ", пише вестникът.
"Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще изплати до дни на болниците пълните суми за излекуваните през септември пациенти. Това реши надзорният съвет на финансовата институция на заседанието си късно следобед в понеделник", четем днес в "Капитал Daily".
От "Стандарт" научаваме още за заседанието на надзора. "Електронната рецепта трябва да замести хартиената до края на 2014 г. Това стана ясно след заседание на Надзорния съвет на здравната каса вчера. На него фондът и Българският фармацевтичен съюз подписаха споразумение за сътрудничество при въвеждането на електронната рецепта. Друг материал във вестника ни информира: "Отличниците от випуск 2013 на медицинския факултет в Тракийския университет заедно с дипломите си получиха и покана за работа. Предложението към тримата абсолвенти с най-висок успех - доктор, акушерка и медицинска сестра, отправи шефката на многопрофилната болница проф. Петрана Чакърова. От Българския лекарски съюз пък обявиха, че освобождават от встъпителен членски внос за следващата година всички млади лекари, които се запишат в регионалната лекарска колегия."
 
НАП СЪБРА 30 МЛН. ЛВ. ПОВЕЧЕ ОТ ЗДРАВНИ ВНОСКИ
Прогнозираните 30 млн. лв. от преизпълнението на здравноосигурителни вноски, които Националната агенция по приходите трябваше да събере в края на тази години, вече са факт. Това съобщават от пресцентъра на НЗОК. От там се позовават на изказване на управителя на Националната агенция за приходите и член на Надзорния съвет на касата Бойко Атнанасов. На вчерашното заседание на надзора на НЗОК той е съобщил, че тези пари вече са събрани. С тях ще бъде платена част от дейността на болниците за месец ноември 2013 г.