Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (27 ноември 2013)
 
"БЪЛГАРСКИ ПАЦИЕНТСКИ ФОРУМ" ПРОДАВАТ ПРИНТЕРИТЕ, КОИТО НЕ УСПЯХА ДА ДАРЯТ НА НЗОК
От Федерация "Български пациентски форум"  обявяват за продан 28 лазерни черно-бели принтера с 36 месеца гаранционен срок на цена 125 лв. за брой. Това са същите уреди, които бяха предложени като дарение на НЗОК, предназначени за 28-те РЗОК-та, за да им бъдат в полза при окомплектоването на протоколите за скъпоструващите медикаменти на българските граждани с хронични заболявания, защото в някои РЗОК-та има проблем с копирните устройства, съобщават от Федерацията. От там допълват, че Надзорния съвет на касата не е приел дарението на 25 ноември, защото "не било редно". Федерация "Български пациентски форум" обещава, че средствата от разпродажбата ще бъдат внесени в специална сметка на организацията, предназначена само за завеждане на съдебни дела срещу НЗОК при сигнали от страна на пациенти за забавяния на протоколи и лечения. Разноските по тези производства ще се поемат безвъзмездно от Федерация "Български пациентски форум". Всеки, който иска да подпомогне инициативата може да пише на е-mail fbpf@abv.bg или на телефони: 0893 555 956 и 0893 555 970.
 
В ПРЕСАТА: ПЕНСИОНЕРИТЕ ЩЕ ПЛАЩАТ 1 ЛЕВ ТАКСА ПРИ ОПЛ
Пенсионерите ще плащат потребителска такса от 1 лев за преглед при общопрактикуващ лекар от 1 януари догодина, гласуваха още депутатите. Така БСП изпълни едно от предизборните си обещания към възрастните хора. Разликата между 1 лев и 2,90 лева, колкото в момента е потребителската такса при джипито, ще е за сметка на държавата. За целта чрез трансфер от здравното министерство към касата ще бъдат преведени 8 млн. лева. Тази новина е отразена в повечето от вестниците.
"Държавата ще плаща ваксините за децата и инвитро процедурите, а не хората със своите здравни вноски. Предвидените за това 30 млн. лева ще отидат за болниците. Това решиха депутатите вчера, които гласуваха част от текстовете в бюджета на НЗОК за 2014 г.", пише днес "Преса".
"Сега"  информира за следен от цялата медицинска общност случай. "За втори път прокуратурата отказа да образува дело срещу Цветан Цветанов за четените от парламентарната трибуна СРС-та на 3 декември 2010 г., съобщи "Правен свят". С разгласяването на данните от разследване като вътрешен министър Цветанов искаше да покаже, че лекари от Горна Оряховица умишлено са умъртвили новородено. Прокуратурата веднъж вече отказа да го разследва, но преписката бе отново отворена през лятото. Основният мотив на държавното обвинение за сегашния отказ да разследва Цветанов е, че той е получил писмено и устно разрешение от прокуратурата, преди да цитира подслушаните разговори. Освен това вътрешният министър говорил в парламента от половин час, след като прокуратурата във Велико Търново е дала пресконференция по случая", пише ежедневникът.
 
БЧК ПОЛУЧИ ПОМОЩ В РАЗМЕР НА 100 000 ЕВРО ОТ СЛОВАКИЯ
По време на посещението на президента на Република България Росен Плевнелиев в Словашката република бе договорена помощ в размер на 100 000 Евро за България във връзка с бежанската криза, съобщиха от пресцентъра на Българския червен кръст (БЧК). Средствата се получиха по сметката на Българския Червен кръст. По покана на Председателя Христо Григоров на официално посещение в Централата на БЧК днес пристигна Негово Превъзходителство Мариан Якубоци, извънреден и пълномощен посланик на Словашката република в България. Председателят на Българския Червен кръст Христо Григоров изказа благодарност на Негово Превъзходителство, на народа и правителството на Словашката република, и му връчи юбилейна грамота, издадена по случай 135-годишнината на организацията. Негово Превъзходителство бе запознат с планираното разходване на средствата, както и с начина на тяхното отчитане.
 
ОТПУСКАТ 700 ХИЛ. ЛВ. ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ ДЕЙНОСТТА НА МБАЛ - ДЕВИН
Правителството одобри допълнителни бюджетни средства по бюджета на община Девин в размер до 700 хил. лв. за възстановяване дейността на "Многопрофилна болница за активно лечение - Девин" ЕАД. Така се осигурява достъпа до болнична медицинска помощ на населението от общините Девин, Борино и Доспат, съобщиха от правителствената пресслужба. Средства ще се осигурят чрез преструктуриране на разходите по централния бюджет, в съответствие със Закона за държавния бюджет на Република България за 2013 година.
 
ПРИЕ СЕ ОКОНЧАТЕЛНО БЮДЖЕТА НА НЗОК ЗА 2014
Народното събрание прие окончателно бюджета на НЗОК за 2014 г. Първият сблъсък между народните представители бе при обсъждането на параграфите, регламентиращи кога и как може да се харчи оперативният резерв на здравната каса. Д-р Даниела Дариткова от ГЕРБ възнегодува срещу възможността, давана на надзорния съвет на НЗОК, да харчи от тези пари още в началото на годината. Тя коментира, че ако средствата от резерва бъдат дадени в началото на годината за непредвидени разходи, това автоматично ще лиши ръководството на касата от възможността да се справи с непредвидени разходи, които ще се появят след средата на 2014 г. Бюджетът на НЗОК за 2014 г. в приходната си част е на стойност 2 823 110 000 лв. , като толкова е и разходната част. За здравноосигурителни плащания за първична извънболнична медицинска помощ са предвидени 176 000 000 лв., а за специализирана извънболнична медицинска помощ  - 181 000 000 лв. За лекарства за домашно лечение са предвидени 556 000 000 лв., а за болнична помощ - 988 000 000 лв. Средства за дентална помощ бяха увеличени с 10 млн. лв.