Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (25 ноември 2013)
 
23 РАБОТНИ МЕСТА ЗА СЕСТРИ И АКУШЕРКИ ОБЯВИХА БОЛНИЦИ НА ПРОМОЦИЯ НА МУ - ВАРНА
Общо 23 работни места за медицински сестри и акушерки във Варна осигуряват три варненски болници на завършилите Медицински университет - Варна здравни специалисти. Новината бе обявена по време на промоцията на Факултета по обществено здравеопазване към университета, която се състоя на вчера в Зала 1 на Фестивален и конгресен център - Варна. Топло приветствие  към дипломантите и техните преподаватели изпрати и Милка Василева, председател на УС на БАПЗГ. УМБАЛ "Св. Марина" обяви 5 работни места за медицински сестри на постоянен трудов договор и 4 работни места за медицински сестри по заместване в клиниките по пневмология и ендокринология, Втора клиника по хирургия, Втора клиника по инфекциозни болести и Първа неврологична клиника.   Специализираната акушеро-гинекологична болница "Д-р Димитър Стаматов" обявяви 5 свободни места за медицински сестри и 5 за акушерки, а Военна болница - Варна, обяви 3 работни места за медицински сестри.
Общо 200 дипломанти от специалностите "медицинска сестра", "акушерка", "здравен мениджмънт" и "управление на здравни грижи" - бакалаври и магистри, от Факултета по обществено здравеопазване получиха дипломите си.  Варненският факултет е с най-висок рейтинг в страната в своето направление и тази година в него се промовираха общо 60 отличници, 5 от които с успех над 5,90.
Двете отличнички с най-висок успех на випуска - Катрина Татиосян - акушерка, и Светлана Йоргова Радева - бакалавър "здравен мениджмънт" споделиха впечатленията си от обучението и очакванията си с колегите и гостите на промоцията. Те и колегите им отличници получиха плакети и парични награди от ректора на университета проф. д-р Красимир Иванов, дмн, както и награди от спонсори.
"Вярвам, че професионалното и качествено обучение, което получихте при нас, ще ви осигури добра работа и достойно възнаграждение на високоспециализирания ви труд. Надявам се да вложите упоритост и усилия, за да повишите стандартите и съвременните изисквания в сферите, в които се дипломирате, и да внедрите качеството и професионализма в специалностите, в които ще работите". С тези думи се обърна към дипломантите ректорът на Медицински университет - Варна, проф. Иванов.  Той им пожела успешно кариерно развитие и лично щаст
 
НЗОК ЗАПОЧВА МАСИРАНИ ПРОВЕРКИ НА ДЕЙНОСТТА НА БОЛНИЦИТЕ
НЗОК започва масирани проверки на болниците, съобщиха от пресцентъра на здравната каса. От там информират, че на днешното заседание на надзорния съвет е била обсъдена информация за стойността на отчетената дейност от лечебните заведения за болнична медицинска помощ, извършена през октомври, стойността за заплащане през и ноември и оставащите ресурси за заплащане на болниците през декември.
На днешното си заседание надзорният съвет е приел Методиката за условията и реда за договаряне на стойността на медицинските изделия, предназначени за заболявания, включени в списъка по Наредбата по чл. 45, ал.3 от ЗЗО и на медицинските изделия, които се заплащат в условията на болнична медицинска помощ. Предстоят промени в някои текстове от  Наредба № 10, за да може касата да договаря цените на медицинските изделия.  Новата методика дава възможност пациентите да доплащат за по-скъпи изделия по техен избор над цената, заплащана от НЗОК.
 
СТАРТИРА ПРОЕКТ ЗА СОЦИАЛНА РЕИНТЕГРАЦИЯ НА ДЕЦА И МЛАДЕЖИ СЪС СЪРДЕЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
Над 350 момичета и момчета в тийнейджърска възраст, както и няколко десетки млади хора със сърдечни заболявания ще бъдат включени в дейности за ресоциализация в рамките на двугодишен българо-испански проект, финансиран със средства от Европейския социален фонд по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Това съобщи днес ръководителят на проекта от българска страна доц. Маргарита Цонзарова, детски кардиолог и председател на УС на фондация "Детско сърце", която е партньор в осъществяването на тези дейности заедно с Фондация "Менудос Корасон" от Испания. Двете организации си партнират от 2006 г., а през 2009 г. са били сред инициаторите за създаването на европейска организация за подпомагане на ресоциализацията на деца и млади хора със сърдечни и други хронични заболявания.
 
В ПРЕСАТА: ДЕТЕ ПОЧИНА В ХОТЕЛ, ЛИНЕЙКАТА СЕ ЗАБАВИЛА
Конгресът по спешна медицина, проведен през уикенда в София, е една от централните здравни теми в днешната преса. Един акцент, несвързан пряко с форума, отбелязва "Преса". "Дете на 4 години почина вчера сутринта, докато чака да дойде линейка. Драмата се разигра пред очите на 550 лекари в хотел "Хилтън" в София, които се бяха събрали на Първия национален конгрес по спешна медицина и разискваха проблемите на сектора", пише вестникът. "Момиченцето е сираче и е било с тежък сърдечен порок. То е било осиновено от германско семейство, което преди дни пристига в България, за да си го вземе, научи "Преса". В неделя рано сутринта детето внезапно спира да диша и посинява. Бащата търси съдействие от служителите на хотела, които се обаждат на 112. Линейката обаче се бави повече от 40 минути".
Другият форум, на който се спира цялата днешна преса, е този, организиран от новоизлюпения политик Николай Бареков. Популизмът в думите му изглежда не изненадва никого, ако съдим по начина на отразяване: "Безплатни лекарства за деца до 7 г. и пенсионери предложи лидерът на "България без цензура" Николай Бареков на кръгла маса за здравеопазването вчера. В организираната от формацията дискусия участваха представители на лекарския съюз, пациентски организация и експерти", информира "24 часа". От "Монитор" пък научаваме откъде Бареков смята да набави средства за осъществяване на идеите си: "Партийните субсидии да се намалят и с парите да се осигурят безплатни лекарства на децата до седем години". "Скоро "България без цензура" ще предложи свой академичен борд. В него ще влязат учени и експерти от различни области, които да помогнат в изготвянето на цялостна политическа програма", информира ни "Телеграф".