Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (22 ноември 2013)
 
Д-Р АНДРЕЕВА: ИСКАМ ДА ДАМ МАЛКО ПОВЕЧЕ САМОЧУВСТВИЕ И СПОКОЙСТВИЕ НА БОЛНИЦИТЕ
Трябва малко да се поработи в посока на нормативни промени в здравното осигуряване, защото те са очевидно необходими. Не е справедливо едни хора да плащат добросъвестно здравните си вноски, а други на техен гръб да не плащат и да ползват здравни услуги. Това заяви министър Таня Андреева пред  журналисти в отговор на въпрос, свързан с направени от нея предложения за промени в ЗЗО.
"Тук трябва да станат ясни основно два момента - не министърът на здравеопазването е този, който разпорежда как да се събират здравните вноски и кой да ги контролира. Има компетентни органи за това. Всички здравнонеосигурени обаче трябва да знаят, че когато не плащат осигуровките си, те нарушават солидарния модел, по който функционира системата. Независимо, че и сега законът разписва право на болниците да не приемат за лечение здравнонеосигурени, болничните ръководства обикновено избягват да го правят, защото в такива случаи след това следват жалби от неудовлетворени пациенти. Така че трябва да се поработи по посока нормативни промени и моята задача като министър е да дам малко повече самочувствие и спокойствие на болниците, за да могат да работят в съответствие със закона, такъв, какъвто е", посочи министър Андреева.
 
ЗАПОЧНА КАМПАНИЯ "АЗ ЗНАМ…СВОЯ ХИВ СТАТУС"
Много млади хора никога не са изследвали своя ХИВ статус. Ето защо от днес в България и останалите страни от Европейския съюз започва кампания по безплатно тестване за наличие на вируса. Това обяви по време на пресконференция днес председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев. Кампанията се нарича "Аз знам… своя ХИВ статус" и е в рамките на Европейската седмица за изследване за ХИВ, 22-29 ноември 2013 г.
 
ПАРИ ЗА ПОДСЛУШВАНЕ ОТИВАТ ЗА ИМУНИЗАЦИИ
Пари от бюджета на държавата за 2014 г., които са били предназначени за подслушване, ще бъдат дадени на Министерството на здравеопазването, за да бъдат използвани за имунизации. Това съобщи за Zdrave.net председателят на парламентарната здравна комисия д-р Нигяр Джафер. На министерството ще бъдат дадени общо 29 млн. лв., които са взети както от средствата за подслушване, така и от други пера. Решението за това е било взето, след като е станало ясно, че имунизациите отиват в МЗ, а парите, които са били предназначени за това в бюджета на НЗОК си остават в касата. Предложението е било обсъждано и прието вчера на заседание на парламентарната бюджетна комисия и предстои неговото окончателно одобрение в пленарна зала.
 
МИНИСТЪРЪТ: СЕКТОРЪТ Е НЕ ПРОСТО В КРИЗА, А В РИСК ДА СЕ РАЗПАДНЕ
На фона на тежката финансова и икономическа криза, както и на сериозната демографска криза у нас, бременните, децата, новородените и особено недоносените новородени са най-уязвимите в обществото и аз като лекар, жена и майка, приемам като лична кауза задачата да изградим най-добрата политика в сферата на майчиното и детското здравеопазване в краткосрочен и дългосрочен план. Секторът здравеопазване е не просто в криза, а в риск да се разпадне и цената на кризата в крайна сметка се плаща от хората, а не от политиците. Това заяви тази сутрин министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева при откриването на националния форум "Майчино и детско здравеопазване", организиран от МЗ.
Форумът "Майчино и детско здравеопазване" ще продължи днес и утре с участието на национални консултанти, лекари и представители на неправителствени организации.
 
В ПРЕСАТА: АКТУАЛИЗИРАТ БЮДЖЕТА НА НЗОК
"Бюджетът на здравната каса за т.г. се актуализира с 27 млн. лв. С тях ще се плати всичко на болниците за септември. Предложението на БСП и ДПС е направено между първото и второто четене на бюджета на НЗОК за 2014 г. и бе прието от бюджетната комисия вчера. Парите ще дойдат от преизпълнението на приходите от вноски за здраве, което НАП обеща." Това пише днес "Сега". "Труд" ни запознава с интересна реакция на НЗОК: "Здравната каса няма да допусне да се приемат промени в новия рамков договор в ущърб на пациента. Това съобщиха от НЗОК за "Труд" по повод предложението на фармацевтичния съюз да се заложат 6 минути за обработката на рецепта с медикаменти, плащани от касата и 9 минути - за протоколите. Така в аптеките се въвеждат лимити и ако те се надвишат, тежко болни ще обикалят с километри, докато намерят аптека с ненадхвърлен лимит. НЗОК не приема и идеята даваната отстъпка от аптеката на пациента вече да се поделя между него и касата, което ще оскъпи лекарството за болния." Не е ясно как така касата не приема идеи, разписани и публикувани на собствената й страница.
"Новинар" пък ни информира за друго: "Парламентът освободи като народен представител Илия Баташки от БСП. Напускането му е доброволно и идва месец след като през октомври депутатът спечели конкурса за зам.-директор на Медицинския институт на МВР. Баташки е завършил медицина със специалност хирургия. В периода 1995 г. - 2000 г. е ръководител на университетската болница "Свети Георги" в града. Той е бивш лидер на пловдивската БСП", четем във вестника.