Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (21 ноември 2013)
 
В ПЕЧАТА: ЛЕКАРИТЕ НАПУСКАТ СТРАНАТА ЗАРАДИ КОРУПЦИЯ
 
Няколко издания отразяват репортаж на Би Би Си, свързан с напускащите страната си български лекари. "Ако остана тук... ще трябва да върша неща, които не искам да правя. Ще трябва да оперирам хора заради парите - хора, които не се нуждаят от операции. Да, така стоят нещата тук с корупцията. И ако не го правя, няма да оцелея като лекар в България." Това разказва д-р Димитър Балездров, 34-годишен сърдечносъдов хирург от софийската болница "Токуда", в репортаж на Би Би Си за българските лекари, подготвящи се да се прехвърлят да работят във Великобритания, след като на 1 януари 2014 г. отпаднат ограниченията за българи и румънци", пише "24 часа". "Млади и вече установени медици вече активно търсят работа в други страни от ЕС, включително Германия и Австрия, с надежда там да получават 10 пъти по-високи заплати. Проучване сред студентите в Медицинския университет в София неотдавна показа, че над 80% от дипломиращите се планират да напуснат страната. Трима млади медици - Камен Димитров, Владимир Башлийски и Радислав Наков, също мислят да заминат. "Има толкова много корупция в здравеопазването - казва Наков. -Все още тук живеем в нещо, подобно на комунизъм. Звучи гадно, но губим вяра, че нещо може да се промени. Единственото ни предимство е, че сме членове на ЕС и можем свободно да пътуваме в чужбина", четем във вестника. И още: "Приятелят му Башлийски опитва да си намери работа в болница в Бирмингам. "Не искам да оставам в България. Системата тук е прогнила. Не виждам светлина в дъното на тунела."
Професор Мила Власковска, бивш зам.-министър на здравеопазването, споделя пред Би Би Си, че повечето й докторанти вече са напуснали страната. "Миналия семестър 75 от студентите ми в последен курс вече имаха места в друга страна от ЕС или в САЩ. Това е огромен проблем и правим най-доброто, което можем. Надявам се те да се върнат." "24 часа" публикува и отговор на здравното министерство до Би Би Си: "В момента в България се извършват промени в законите, създават се подходящи условия за запазването на младите лекари в страната. Като цяло програмите за обучение се подобряват и специализациите стават по-достъпни. Медицинските стандарти се оптимизират за различните специалности... В новия бюджет са заложени параметри за повишаване заплащането на лекарите в психиатричните клиники и спешната помощ."
Сигнал за злоупотреби в Многопрофилната болница "Стоян Киркович" в Стара Загора внесе в окръжната прокуратура общественият консултативен съвет към областната управа. "На последното заседание на съвета новият директор на здравното заведение проф. Петрана Чакърова изнесе редица такива факти - сключване на неизгодни договори, изплащане на заплати на повече от 100 "мъртви" души, които само се водели по ведомост", обясни основанието за сезирането на прокуратурата старозагорският областен управител Живка Аладжова." Това четем днес в "Дума". Вестникът допълва: "Най-голямата болница в Старозагорско вече е натрупала 21 млн. лв. дългове, като 17 млн. лв. били просрочени, и на практика е фалирала."
 
В "AЛЕКСАНДРОВСКА" БОЛНИЦА БЕ ИЗВЪРШЕНА ТРАНСПЛАНТАЦИЯ ОТ ЖИВ ДОНОР
Екипът на проф. Петър Симеонов - началник на Клиника по Урология в Александровска болница извърши поредната успешна трансплантация от жив донор, при която баща дари бъбрек на дъщеря си, съобщиха от лечебното заведение. Състоянието и на двамата е стабилно. Момичето е на 21 години и е на  хемодиализа от 2011 г.
 
МОДЕЛ "РАБОТА ПО СЛУЧАЙ" ПРИ ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ
Утре от 13:00 часа в Парк-хотел "Москва" Асоциацията на родителите на деца с епилепсия (АРДЕ) ще проведе пресконференция на тема "Работа по случай и прилагането й в България" АРДЕ е първата организация на хора с увреждания в България, която разработва и въвежда общи критерии за "работа по случай" - модел в социалната работа, който доказано подобрява благосъстоянието и степента на интеграция на хората с увреждания в редица европейски страни.
В рамките на проект MotivAction, финансиран в рамките на Българо-Швейцарската програма за сътрудничество, АРДЕ ще обучи всичките си регионални центрове в страната (общо 20 на брой) да използват и прилагат методиката с цел повишаване на благосъстоянието на болните от епилепсия деца и младежи. АРДЕ ще изгради система за отчитане на резултатите от прилагането на модела, чрез която ще анализира постигнатото. В последствие организацията ще направи постъпки пред Националния съвет за хората с увреждани с цел метода да стане общопризнат от национално представените организации за хората с увреждания.
Събитието е част от дейност 1 "Разработване на общи критерии за "работа по случай"" по проект MotivAction финансиран от фонда за реформи, свързани с участието на гражданското общество по Българо-Швейцарската програма за сътрудничество на обща стойност  70147,30 лева.