Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (19 ноември 2013)
 
ДАВАТ МЕДИЦИНСКИТЕ СТАНДАРТИ НА СЪД
Националната здравна карта е инструмент за закриване на болници. Това обяви по време на пресконференция днес председателят на Националното сдружение на частните болници д-р Явор Дренски. Той коментира, че картата създава предпоставки правителството, в лицето на Министерството на здравеопазването, да се меси грубо в пазара на здравните услуги. Д-р Методи Янков, който е член на УС на Националното сдружение на частните болници, коментира, че ако се запази здравната карта във вида, готвен от МЗ, това ще доведе до появата на огромни листи на чакащи. Той добави, че това ще означава министърът на финансите да определя кой гражданин кога да се лекува, в коя болница и каква терапия да бъде приложена. Според д-р Янков здравната карта нарушава правото на избор на пациентите. Той прогнозира, че след нейното въвеждане ще бъдат затворени огромен брой частни и малки общински болници, които няма да могат да сключат договор с НЗОК. Д-р Николай Болтаджиев, който също е член на УС на НСЧБ пък заяви, че сдружението, заедно с Центъра за защита на правата в здравеопазването, Българската асоциация за закрила на пациентите и Сдружението на общинските болници, са взели решение да дадат на съд медицинските стандарти. Стойчо Кацаров от ЦЗПЗ пък заяви, че стандартите са една от основните причини за дефицита в бюджета на НЗОК за тази година, за натрупването на дългове от болниците и за закриването на лечебни заведения. По негово мнение качеството може да се премери единствено, като се вземе предвид дали потребителят на услугата е доволен от нея. Д-р Кацаров каза, че юристите на центъра твърдят, че всичките 39 медицински стандарта са незаконни и смятат да атакуват един от тях в съда - този за хирургия. Нашата цел не е да съборим здравната система, а да покажем, че това, което се върши в нея е нецелесъобразно, отбеляза д-р Кацаров. Той добави, че само по този начин могат да се накарат управляващите да подобрят нещата. 
 
Д-Р АНДРЕЕВА С НОВА ИДЕЯ: БОЛНИЦИТЕ ДА ОТКАЗВАТ ЛЕЧЕНИЕ НА "ЗАМОЖНИ" НЕОСИГУРЕНИ
Болниците да бъдат освободени от отговорност да лекуват пациенти, които имат възможност да плащат здравни осигуровки, но не го правят. Това е поредната идея на здравното министерство, съобщена "на крак" от здравната министърка д-р Таня Андреева във Варна. По идеята ще се работи, след като бъдат направени промени в няколко нормативни документа, обяснила тя, цитирана от dariknews.bg. На такива пациенти лечебните заведения ще оказват здравна помощ само при животозастрашаващи състояния, допълнила министърката.
 
В ПРЕСАТА: 272 БОЛНИЦИ БЕЗ ОБЩЕСТВЕНИ СРЕДСТВА ОТ 2014 Г.
"Парите за здраве следват пациента". Тази вълшебна фраза, оформена като заглавие, привлича вниманието ни в "Стандарт". В публикацията четем: "Парите в болничната помощ догодина ще следват пациента. Това ще стане чрез по-гъвкави механизми за плащане на клиниките от страна на здравната каса". От "Репортер" пък научаваме нещо ново. Според материала, съдбата на 272 болници у нас е под въпрос от догодина заради неясно финансиране, а виновник за това е поредната чисто нова здравна карта, която още е в проект. "Държавата вече ще гарантира плащания чрез договори с НЗОК само за 57-те държавни болници в страната, но не и за останалите 272 общински и частни заведения. Това е записано в методиката за здравна карта, която е в процес на изготвяне и трябва да влезе в сила от 2014 г., обясни пред РЕПОРТЕР Пламен Таушанов, председател на Българската асоциация за закрила на пациентите", четем в ежедневника.