Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (18 ноември 2013)
 
ВНАСЯМЕ 50 000 ПРОТИВОГРИПНИ ВАКСИНИ
Поради дефицита на противогрипни ваксини на нашия пазар, Министерството на здравеопазването е предприело необходимите действия, има и разрешение от Изпълнителната агенция по лекарствата за внос на 50 000 опаковки противогрипна ваксина, които предстои да бъдат пуснати в продажба. Това съобщи на пресконференция в здравното ведомство зам.-министър Бойко Пенков, цитиран от . Zdrave net. Той поясни, че по изключение е допуснато опаковките да бъдат на английски език, но листовката за пациента ще бъде на български език. С този внос нуждата от противогрипни ваксини в началото на сезона да бъде задоволена, увери зам.-министър Пенков. Ще бъде внесена и жива полиомиелитна ваксина за нуждите на децата на бежанците, като вносът ще бъде осъществен в изпълнение на плана за действие, одобрен от Министерския съвет и насочен към осигуряване на потребностите на тези групи, посочи националният консултант по микробиология проф. Тодор Кантарджиев.
 
Д-Р АНДРЕЕВА: ЗДРАВНАТА КАРТА ЩЕ Е ГОТОВА ПРЕЗ МАРТ 2014 Г.
До края на месец март следващата година ще бъде завършена здравната карта. Това обяви в интервю за радио К2 министърът на здравеопазването д-р  Таня Андреева, като допълни, че тя задължително ще мине на обществено обсъждане. По думите на министърката, амбицията й е картата да има задължителен характер. Според нея по този начин ще бъде коригирани дискомфортът на пазара в здравния сектори, като  се изгради система от лечебни заведения, които осигуряват комплексно качество на медицинската услуга. Като пример за подобен дискомфорт д-р Андреева даде броя на леглата в Перник и Ловеч, който е колкото броя на леглата в София. Това не е реално и няма как касата да заплаща за всички тези легла при положение, че е невъзможно в тези два града да приемат толкова пациенти, колкото биха били в София, заяви тя.
 
В ПЕЧАТА: ЛЕКАРИТЕ ПОДПИСВАТ СПОРАЗУМЕНИЕ С ВЛАСТТА
"Властта ще скрепи мира с лекарите с "Декларация за поет ангажимент". В документа ще се разпишат всички обещания, които правителството ни даде и заради които не излязохме на протест, каза председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов". Това четем днес в "Стандарт" във връзка с отказа на лекарите от протестни действия. Сред поетите ангажименти на управляващите са плащане на 100% на болниците за септември и по 80% за октомври и ноември. Остатъкът от сумите трябва да се даде до 20 януари, а най-късно пред декември да се подпишат анекси, припомня ежедневникът. Материал за една от страните по въпросното споразумение откриваме в "Репортер". Публикацията е озаглавена "Безгласна буква" и е посветена на здравния министър д-р Таня Андреева. "Встъпването на Таня Андреева в длъжност министър на здравеопазването съвпадна със задълбочаването на кризата в сектора като следствие от дългогодишното му лошо управление. Въпреки това много от медиците й гласуваха доверие с надеждата, че ведомството се поема от техен колега, който в качеството си на практикуващ лекар, познава детайлно проблемите в системата и активно ще работи за тяхното преодоляване. Няколко месеца по-късно обаче се оказа, че Таня Андреева е поредният здравен министър, който не се радва на особена популярност и добра слава", четем във вестника.
 
ЗДРАВНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ ЩЕ ПОЛУЧАТ ДО МЕСЕЦ ПЛАЩАНИЯТА ЗА ИЗРАЗХОДЕНИТЕ СРЕДСТВА ПРЕЗ СЕПТЕМВРИ
Декларацията за поет ангажимент предвижда до един месец болниците да получат от НЗОК всички пари, разходени през септември тази година, а оставащите средства за октомври и ноември, да бъдат платени най-късно до 20 януари догодина, както и заплащането на ваксините да премине от НЗОК към бюджета на Министерството на здравеопазването. Това са по-важните ангажименти в декларацията, предаде репортер на Агенция "Фокус". На пресконференция за подписване на декларацията за поет ангажимент министърът на финансите доц. д-р Петър Чобанов заяви: Вървим в правилната посока. Стъпихме върху нездрава основа на бюджета за тази година, който има множество пробойни, който не е преценен за цяла година, и това предизвиква редица проблеми..
 
Д-Р РУМЯНА ТОДОРОВА: НИКОЙ НЕ ЗНАЕ ЗА КАКВО БЯХА УПОТРЕБЕНИ НАШИТЕ ПАРИ ЗА ЗДРАВЕ
Никой не знае за какво бяха употребени нашите пари за здраве. Това каза управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Румяна Тодорова на пресконференция, предаде репортер на Агенция "Фокус". Управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова посочи: "Всички тези средства са намерени в ситуация на изключителна криза. Искам да благодаря на премиера, без него нищо нямаше да се случи. За пръв път, откакто работя в осигурителната система, НЗОК е с нулеви сметки. Знаете ли как се намират 27 милиона лева наведнъж? Нека се замислим - какво значи това, къде отидоха осигуровките ни, всички онкоболни и хора, страдащи от редки болести, да получат каквото е необходимо. Бюджетът на Касата за 2014 г. е близо 2 млрд. лв. Това, което беше извършено с парите ни, е престъпление.