Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (13 ноември 2013)
 
НС ПРИЕ НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ БЮДЖЕТА НА КАСАТА ЗА 2014 Г.
Със 110 гласа "За", 40 "против" и 12 "въздържал се" депутатите приеха в пленарна зала на първо четене законопроекта за бюджета на НЗОК за 2014 г. След гласуването народният представител от ГЕРБ Семир Абумелих заяви, че от неговата партия не приемат документа заради предвидения в него дефицит. Той каза, че бюджетът не е готов да посрещне нуждите на прогнозираните 2 млн. хоспитализации, 10-12 млн. прегледа в първичната помощ и лечението на очакваните 27 000 нови онкоболни. Според него дефицитът е за стотици милиони левове, което лишава управляващите да извършат обещаните от тях реформи в областта на здравеопазването. "Направете нещо полезно докато сте на власт. Трябва да им а реформа, но с бюджет 2014 г истината е, че няма да има реформа", каза още Абумелих. Бюджетът на НЗОК за следващата година предизвика много спорове до колко той ще стабилизира системата или ще задълбочи проблемите.
 
ИСКАТ СЕ 3 МЛН. ЛВ. ЗА ВАКСИНИ СРЕЩУ РАК НА МАТОЧНАТА ШИЙКА
Бюджетът на Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка да бъде увеличен до 3 млн. лв., защото има все повече желаещи да поставят ваксина на децата си - това предлагат от работната група към Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка. В проектобюджета са заложени милион и половина, които са крайно недостатъчни, посочи Пенка Георгиева от пациентската организация "Усмихни се". Около 2,4 млн. лв. са похарчени до септември тази година по програмата, очаква се да достигнат 3 млн. лв., отбеляза Георгиева.
 
МЕЖДУНАРОДНИ СРЕЩИ В МБАЛ "Д-Р ТОТА ВЕНКОВА" АД, ГР. ГАБРОВО
От 4 до 15 ноември 2013 г. на работно посещение в габровската МБАЛ "Д-р Тота Венкова" е урологът д-р Етиен Фонтейн от Белгия, който е председател на сдружението "Хора в помощ на България - Аалст - Габрово" и е в основата на партньорските отношения между Кралската болница в гр. Аалст и МБАЛ "Д-р Тота Венкова". Той участва в операции и клинични прегледи на пациенти съвместно с габровските си колеги от Отделение по урология в лечебното заведение, съобщават от там. От 4 до 8 ноември 2013 г. на посещение в болницата бе д-р Лелоуп - пулмолог, който заедно с габровските пулмолози, извърши бронхоскопии за откриване на карцином на белия дроб на пациенти, при които диагностиката е трудна дори за водещи пулмолози в страната, коментират още от лечебното заведение. На 8 ноември 2013 г. екип от белгийски и габровски лекари осъществи успешна операция на 26 годишен пациент със злокачествено заболяване на тестисите - ретроперитонеална лимфмаденоектомия, която се прави за първи път в лечебното заведение. Екипът от белгийски лекари се състои от д-р Карпентие - добре известен експерт в Белгия по туморната патология на тестиси, с голям опит в уро-онкологията, д-р Верпоорт - негов асистент и урологична сестра Катлиин Леурс. Освен белгийски лекари от 11 до 16 ноември 2013 г. в лечебното заведение е и д-р Хворов - кандидат на медицинските науки, завеждащ урологично отделение на болницата в побратимения на гр. Габрово руски град Мъйтищи. Той работи съвместно с белгийските и габровските уролози. От 11 до 17 ноември 2013г. на посещение в болницата е и г-н Велдер - програмен мениджър на операционен блок в O.L.V. клиник. Той ще се запознае с всички дейности в операционната на болницата, Отделение по анестезиология и интензивно лечение и интензивно кардиологично отделение. Традиционните международни работни срещи правят болницата конкурентноспособна и дават възможност да се предлага на пациентите най-добрата медицинска помощ, която могат да получат само във водещи европейски клиники, отбелязват още от лечебното заведение.
 
В ПЕЧАТА: ДЪРЖАВАТА ОСИГУРЯВА ВСЕ ПО-МАЛКО СРЕДСТВА ЗА ЗДРАВНАТА СИСТЕМА
"Българите харчат все повече пари за здравеопазване. През 2011 г. средният разход на домакинство за лекари и медикаменти е бил 479 лв., а през 2012-а се е увеличил на 501 лв. Повишението на човек е от 196 лв. на 212 лв. Обяснението - ставаме по-болни, защото късно се лекуваме." Това пише днес "Труд", като цитира данни от годишния доклад за здравето на нацията.
"Стандарт" пък избира друг акцент от документа: "Всеки трети българин е ползвал Спешна помощ, показва проектодоклад на МЗ за здравното състояние на нацията за 2012 г. Над 2,49 млн. души са преминали през спешните центрове и отделения на болниците м.г. Броят на повикванията на линейки се е увеличил от 780 хил. на 796 хил. за година. Средната натовареност на 1 екип е била 3,1 повиквания на 12 часово дежурство, срещу 2,9 за 2011 г., информира още публикацията.