Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (11 ноември 2013)
 
НС НА БАПЗГ ОПРЕДЕЛИ ДАТА ЗА ПРЕДСТОЯЩИЯ
РЕДОВЕН КОНГРЕС НА АСОЦИАЦИЯТА
На 9 и 10 ноември 2013 г. в централния офис на БАПЗГ в столицата се проведоха заседания на Управителния и Националния съвет на БАПЗГ. Дневният ред включваше информация за проведени срещи на председателят на УС Милка Василева, информация за процеса на сертифициране и продължаващо обучение, финансови въпроси и др. Една от важните теми бе предстоящият редовен Конгрес на БАПЗГ. Бяха сформирани работни групи за разработване на предложения за промени в Устава на асоциацията и Правилата за намиране и разходване на средствата с цел подобряване дейността на организацията. Бе определена и дата за провеждането на Конгреса - 9 и 10 май 2014 г.
В информацията си председателят на УС на БАПЗГ Милка Василева се спря подробно на събитията в страната и в чужбина, в които са взели участие представители на съсловната организация. Тя се спря подробно на проведените срещи на ръководството на асоциацията с министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева и с председателя на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Нигяр Джафер; на проявеното от тях разбиране на проблемите на съсловието и поетите ангажименти. "Ние заявихме, че искаме ясно регламентиране на компетенциите на професионалистите по здравни грижи; че държим работодателите да се съобразяват с нашите искания; че настояваме заплатите да съответстват на отговорния ни труд..." - каза Милка Василева. Тя изрази тревогата си, че средната възраст на медицинските сестри, които работят в детските заведения, е 54 години; че има много незаети бройки там; че много сестри изпълняват несвойствени за тях задължения (заместват, например, учителките, ако са болни) и с това редовно се нарушават нормативните документи...
"За съжаление в Министерство на здравеопазването няма отдел или поне човек, който да отговаря за здравните грижи и да е запознат с проблемите на нашето съсловие" - каза още Милка Василева.
За извършеното през отчетния период докладваха всички членове на Управителния съвет на БАПЗГ. Бе обсъден и въпросът с участието на регионалните колегии в предстоящите протести, организирани от Българския лекарски съюз. Стигна се до становището, че всяко дружество трябва да реши, според конкретната ситуация, какво да направи.
 
ФИЗИКАЛНИТЕ МЕДИЦИ НАСТОЯВАТ ЗА РАВНОПОСТАВЕНОСТ И ПО-ДОБРО ФИНАНСИРАНЕ
Седми Национален конгрес по физикална и рехабилитационна медицина се проведе през уикенда в гр. Сандански. На него бяха представени съвременните тенденции в лечението с естествени и преформирани физикални фактори с акцент върху неврологичните, ревматологичните и ортопедо-травматичните заболявания. Представени бяха аванградни методи, навлизащи бързо в съвременната практика - гуна-магнитотерапията и гуна-магнитофорезата с колаген при различни болкови състояния. Участниците в конгреса приеха резолюция, в която настояват да бъде променен начинът на финансиране на дейностите в областта на физикалната и рехабилитационната медицина на доболнично и болнично ниво, което според оценката им е не само недостатъчно, но и неравнопоставено в сравнение с останалите специалности.  За да не се допуска нарушаване на професионалните принципи на физикалната и рехабилитационната медицина и принципите на субординация в лечебния процес, медиците предлагат Асоциацията по физикална и рехабилитационна медицина да излъчи експерти, които да сътрудничат активно при подготовката на нормативната уредба със законодателния орган - Народното събрание и неговата Здравна комисия. Лекарите декларираха още, че ще предприемат активни действия за популяризиране на възможностите на физикалната и рехабилитационната медицина в обществото, за да си дадат хората сметка, че имат право да получават такова лечение като здравноосигурени граждани и чрез НЗОК, и по линия на НОИ.
 
ИЗ ПРЕСАТА:ПАРЛАМЕНТЪТ ДА ВЪРНЕ РЕЗЕРВА НА НЗОК
"Парламентът да възстанови 1,4 млрд. лв. в резерва на здравната каса, предлага депутатът от ГЕРБ Владислав Горанов. От БСП и ДПС не са съгласни с такова предложение. Още за бюджета на касата откриваме в "Репортер". "Около 500 млн. лв. само за 2013 г. дължи държавата на касата за заетите в обществения сектор, обясни пред РЕПОРТЕР Иван Димитров, член на надзорния съвет на НЗОК. (…) "Сега" пък пише за готвената от управляващите реформа в здравеопазването, която според изданието е на път да ореже правото на здравноосигурените да избират къде да се лекуват и да сложи драстични ограничения за финансиране на болниците от касата. "За намерението на сегашната власт НЗОК да плаща единствено за минимален брой легла и специалности, определени според нуждите на различните региони с новата здравна карта, се разбра от думите на министър Таня Андреева пред депутатите от здравната комисия в НС. Това се случва на фона на уверенията й, че ще бъдат премахнати всички лимити в сектора", коментира ежедневникът и припомня, че новата здравна карта се изработва в момента.
Друга публикация в изданието пък коментира редица нови назначения в здравния сектор. "С нов залп от кадрови рокади в здравния сектор бяха изпъстрени последните няколко седмици. Общият знаменател между тях е, че дори и когато се провеждат конкурси, те се печелят от приближени до БСП и ДПС лекари, а не от доказани професионалисти", отбелязва материалът. И още: "В болница "Царица Йоанна" се разиграва за пореден път истинска драма за директорския пост. Досега той се заемаше от проф. Бойко Коруков (активен член на БСП). След изборите бордът отново беше оглавен от парламентарния секретар на здравното министерство Янка Кюркчиева, учителка по професия. Тя беше начело на борда и при тройната коалиция. Коруков обаче й отказал да подпише новите назначения в борда и подал оставка. Новият директор е доц. Григорий Недялков, завеждащ отделението по образна диагностика." "Капитал Daily" пише още за конкурса в НЦТХ, спечелен от д-р Маргарита Велкова от видинския кръвен център, според публикацията, с подкрепата на Михаил Миков. Другият конкурс, на който се спира материалът, е този в НЦОЗА, където досегашният директор доц. Хари Грива се конкурира за поста с проф. Петко Салчев, специалист от обществено здраве, и директора на Регионалната здравна инспекция -Кърджали, д-р Жени Стайкова. "Засега на изпитите тя води с оценка 5 за знания по обществено здраве, а двамата доказани специалисти са с по 3.5", отбелязва вестникът.
Последното очаквано назначение, за което изданието пише, е това на доц. Илия Баташки - като зам.-директор на МВР болница.
 
ПАЦИЕНТИ НАБИРАТ СРЕДСТВА В ПОМОЩ НА ДЕЦА С РЕДКИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
Пациентски организации набират средства за продължаване на проект в помощ на деца с редки заболявания. През 2014 г. проектът е насочен към деца с рядкото заболяване муковисцидоза и техните семейства. Със средства от дарения и в рамките на УМБАЛ "Св.Марина" Варна организациите ще осигурят психолог, диетолог и рехабилитатор, които да работят с болните деца. Координатор на кампанията за Варна е Асоциация "Хипофиза". Може да помогнете на децата с редки болести като изпратите СМС с  текст REDKI на номер  17 777