Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (7 ноември 2013)
 
В ПРЕСАТА: АГ-СПЕЦИАЛИСТИ НАКАЗАНИ СЪС "ЗАБЕЛЕЖКА" СЛЕД СМЪРТ НА РОДИЛКА
"Всички акушер-гинеколози в областната болница в Габрово са наказани със "забележка", а началникът на АГ отделението д-р Димитър Ангелов с "предупреждение за уволнение" след случая с починалата родилка Десислава Манолова и нейното бебе", пише днес "Телеграф". Материалът припомня: "Младата жена постъпи на 12 септември в болницата заради просрочване с три дни на термина й за раждане. В продължение на повече от две седмици лекарите от АГ отделението отхвърляли искането на бременната да извършат израждане със секцио, тъй като се съмнявали в неправилно изчислен термин. На 25 септември родилката вдига температура. На следващия ден тя най-после ражда, но след това състоянието й рязко се влошава и на 4 октомври умира в Университетската болница в Плевен." И още: "Девет часа след раждането в габровската болница умира и бебето. Проверяващите констатирали, че в историята на бременността на пациентката не е изчислен конкретен термин, не е определена прогнозата на раждането и не е съставен план за акушерско поведение. "Наказанието "забележка" е подигравка с паметта на Деси", коментираха лаконично вчера познатите на починалата родилка решението на ръководството на габровската болница."
"Дума" продължава интервютата си с бивши здравни министри по отношение на здравноосигурителния модел. След като в първото интервю по темата д-р Илко Семерджиев посочи поименно четирима виновници за състоянието на здравната система, а във второто д-р Евгений Желев коментира, че да се говори за въвеждане на втори стълб след "закриването" на допълнително доброволно осигуряване е нонсенс, днес мнение по темата изказва д-р Мими Виткова. Тя коментира завъртялата се в общественото пространство идея за втори стълб така: "Тези, които говорят за фондове, би трябвало да знаят, че фондове вече няма. Има застрахователни компании - и от животозастраховането, и от общото застраховане, които правят застраховка "Заболяване". Но така лансирана, идеята ми се струва неясна както за авторите, така и за публиката. Говори се за едни 2% от вноската или Бог знае от какво, които да бъдат дадени на подобни несъществуващи субекти. С тези 2% да се плаща болничната помощ, но каква част от нея - не е ясно, след което касата да доплаща, но също не е ясно какво." Д-р Виткова отбелязва ниското ниво на контрол от страна на държавата в лечебните заведения и дава следния пример: "Имаме случаи, в които медицински одит и МЗ от 2012 г. не ми отговарят за два случая в "Тина Киркова", посочвам директно болницата, взети по 1300, другият 1400 лв. от лечебни заведения за извънболнична помощ - пари за раждане в единия случай, и за избор на екип. Очевадно е, че лечебно заведение за извънболнична помощ не може да взима пари нито за раждане, нито за избор на екип. Но медицинският одит не може да отговори това законосъобразно взети пари ли са или не и пита МЗ, което 2 години мълчи. Е, как искате да има ред в системата, когато онези, които трябва да създават ред в системата, подминават всички дефекти", коментира бившият здравен министър.
 
ОСЪДИХА ЛЕКАРИ ОТ ПЛОВДИВ УСЛОВНО ЗА СМЪРТТА НА ПАЦИЕНТ
Пловдивският окръжен съд осъди лекарите Борис Кузманов и Христо Кунчев условно на по шест месеца лишаване на свобода с три години изпитателен срок, заради смъртта на Елена Венкова. Това съобщават от пресцентъра на институцията. Подсъдимите са осъдени за заплатят солидарно на близките на починалата сумата от общо 40 000 лв. за причинените им с деянието неимуществени вреди. От пловдивския сайт plovdivutre.bg пишат, че Елена Венкова също е лекар. На 18 септември 2009 г. 77-годишната жена постъпва в частна пловдивска клиника с кръвотечение. Тя е оперирана още същия ден от д-р Борис Кузманов. По време операцияте се установява, че по предната стена на матката на възрастната жена има два полипа, заради което се прави пробно откъсване на част от единия, за да се извърши хистологично изследване. В обвинителния акт на прокуратурата се посочва, че тогава д-р Кузманов пробива предната стена на матката и перфорира тънкото черво на пациентката, най-вероятно по невнимание. След операцията д-р Венкова започва да изпитва силни болки. Тогава д-р Кузманов прави ехография и разбира, че в корема й се събира течност. По-късно болките на жената стават нетърпими, заради което д-р Христо Кунчев, който поема нощната смяна, назначава лекарства за стимулиране на перисталтиката. Чак на сутринта обаче двамата лекари установяват, че пациентката е направила перитонит. Налага се повторна операция по спешност. Д-р Кузманов и д-р Кунчев решават да извадят матката на колежката си. Два дни по-късно перитонинът вече е успешно преодолян, но на 26 септември Елена Венкова умира.