Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (4 ноември 2013)
 
В ПРЕСАТА: УСЛОВНА ПРИЧИНА ЗА БИЯЧА НА ФЕЛДШЕР
"Труд" информира за недоволство на медици по решение на шуменския съд. "Споразумение за условна присъда за бияча на фелдшера Денчо Денев възмути медиците в Шумен. Днес те излизат на бунт пред Центъра за спешна помощ.
Новината, че нападателят Калин Николов се е договорил за условна присъда, бе съобщена вчера от полицията. Миналият понеделник по време на нощно дежурство мъжът преби жестоко Денев. Разследването приключи за по-малко от седмица. Николов признал вината си и сключил споразумение с прокуратурата за условна присъда от 2 години затвор с 4-годишен изпитателен срок. Наказанието му вече е одобрено от районния съд в Шумен", пише вестникът.
"Планът за приходите от здравноосигурителни вноски, събирани от НАП, ще бъде преизпълнен с 30 млн. лв. Очакваните постъпления до края на годината ще надхвърлят 1,5 млрд. лв." Това пише днес "24 часа", а информация за преизпълнението се открива в почти всички печатни издания.
За пари е и материал в "Земя", който проследява гостуване на няколко болнични директори в Нова телевизия. "За момента остава неизвестно дали колегите ще си получат възнагражденията за октомври, каза доц. Стоян Миланов, директор на "Пирогов", пред Нова телевизия. Според него се е стигнало дотук, защото някой е изтрил с гумичка над 1 милиард и половина лева средства за здравеопазване. "Телеграф" ни информира, че се иска създаване на лекарска камара. "Около тази идея се обединиха председателите на районните колегии на съюза, директори на болници, представители на сдруженията на областните и общинските болници, както и общопрактикуващи лекари. Една от изтъкнатите причини е, че такава структура съществува във всички страни на Европейския съюз", пише вестникът. От Националното сдружение по здравна политика и мениджмънт изразиха съжаление от факта, че по време на срещата, на която са обсъждани възможностите за създаване на българска лекарска камара, не е присъствал представител на управителния съвет на лекарския съюз, допълва публикацията.
От "Преса" пък научаваме, че партия ДРОМ настоява прокурори и ДАНС да разследват лекари. "Прокуратурата и ДАНС да разследват всички жалби за лекарски грешки, а докторите, причинили смърт на пациент, да влизат в затвора, поиска вчера лидерът на партия ДРОМ Илия Илиев. Според него специализираното звено, което сега се занимава с този проблем - Изпълнителна агенция "Медицински одит", не си върши работата и по-скоро прикрива прегрешилите медици, отколкото да ги изобличава", четем в ежедневника.
 
СТУДЕНТИТЕ ОТ МУ - СОФИЯ ПОДКРЕПЯТ ПРОТЕСТА НА КОЛЕГИТЕ СИ
Студентският съвет към Медицинския университет в София подкрепя гражданската активност на всички български студенти, но не подкрепя окупацията като форма на протест. Това става ясно от писмо на студентите до медиите. В него се припомня за проведения миналата седмица в учебното заведение импровизиран референдум, който показа, че болшинството от учащите там не одобряват окупацията.
 
ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ В УМБАЛ "ЦАРИЦА ЙОАННА - ИСУЛ"
Във връзка с 77-годишнината от основаването на УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ" в Диагностично-консултативния център на болницата ще се проведат безплатни консултативни прегледи. Прегледите ще се осъществят на 7 ноември 2013 година от 9.00 до 14. 00 часа.
Безплатни консултативни прегледи от екип на Клиниката по гарстроентерология
Телефон за предварително записване: 94 32  278 на 4 и 5 ноември 2013 г. от 9.00-14.00 часа
 
МЕДИЦИ И ПАЦИЕНТИ ИСКАТ ПРОМЕНИ В СТРАТЕГИЯТА ЗА СПЕШНА ПОМОЩ
В проекта за национална стратегия за спешна помощ приоритет трябва да са правилата за работа в сектора и условията за работа на медицинските екипи. Това стана ясно от думите на председателя на Националната асоциация на работещите в спешна медицинска помощ д-р Десислава Кателиева. Институциите трябва да разберат, че тези, които правят стратегията за спешна помощ, трябва да са специалистите. Това заяви Иван Димитров от Федерация "Български пациентски форум". Той също бе категоричен, че при създаването на документа трябва да се вземе под внимание и мнението на пациентите.  Петко Кенанов от Конфедерация "Защита на здравето" пък отбеляза, че в стратегията задължително трябва да се помисли за две неща - достойно заплащане на медиците и остойностяване на услугите в спешна помощ