Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (29 октомври 2013)
 
БЪЛГАРИЯ СЕ НУЖДАЕ ОСТРО ОТ ЦЕНТРОВЕ ПО ГЕРИАТРИЧНА МЕДИЦИНА, АЛАРМИРАТ ЛЕКАРИ И ОБЩЕСТВЕНИЦИ
Здравните проблеми на възрастните хора у нас системно се пренебрегват през последните години, за тях дори не се говори на висок глас в публичното пространство, съобщава Zdrave net.  Ако институциите наблягат на важността на детското здраве и на социалнозначимите заболявания при хората на трудоспособна възраст, то за соматичните и психичните заболявания при старите хора днес никой  не желае да говори смислено, конструктивно и задълбочено. Здравноосигурителната ни система изобщо не задоволява потребностите на тази голяма и все по-нарастваща група от населението, а по-голямата част от тези хора са принудени да дават всеки месец над 50% от мизерните си пенсии за лекарства. За това алармираха днес лекари и общественици на пресконференция във ВМА по повод откриването на научно-практическа конференция "Стареене и старост - социални и здравни проблеми". В нея участие взе и проф. Станка Маркова, почетен председател на УС на БАПЗГ. Налице е тенденция към снижаване на долната граница на заболеваемостта, отнасяща се главно за сърдечносъдовите заболявания и мозъчните инсулти, същото се отнася и за заболяванията на щитовидната жлеза,за метаболитния синдром и депресивните разстройства. България изостава драматично в сравнение с всички останали страни от Европа, в това число и с държавите от бившия Източен блок, по отношение нивото на геронтологичната помощ, у нас на практика не се подготвят специалисти по гериатрия, все по-остра става необходимостта от подготовка на гериатрични сестри, подчерта във встъпителното си изказване ендокринологът проф. Боян Лозанов от Научния медицински център на Българската академия на науките и изкуствата (БАНИ), главен организатор на проявата. По-късно британският геронтопсихиатър проф. Питър Колман от Университета в Саутхемптън представи опитът на Обединеното кралство при оценката на службите за подкрепа на старите хора с деменция и техните семейства.
 
В ПРЕСАТА: ДЪРЖАВАТА САМА БОЙКОТИРА БЮДЖЕТА НА НЗОК
Дефицитът в бюджета на здравната каса за тази година фокусира вниманието на днешната преса. "Труд" разказва за вчерашния ден на Надзорния съвет на НЗОК така: "Спешни совалки имаше цял ден вчера, за да се намерят 100 млн. лв. за няколко часа. Толкова трябват на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), за да се разплати с болниците до края на годината.
"Предлагат ми документи да се актуализира бюджетът и после техните вносители гласуват "въздържал се". Аз да не съм дебил!", възмути се д-р Иван Кокалов, член на съвета на касата и вицепрезидент на КНСБ. Той напусна заседанието преди неговия край. По думите на д-р Кокалов, ако не се стигне до актуализация на бюджета, касата ще може да плати на болниците едва 30% от дължимото, което не би стигнало дори за заплатите на медиците там."От финансовото министерство не можаха да отговорят на "Труд" дали и откъде може да се намери необходимата сума, пише още ежедневникът.
"Сега" пък охарактеризира ситуацията така: "Държавата сама се бойкотира за актуализация на бюджета на НЗОК
 
Д-Р АНДРЕЕВА: НАМАЛЕНИ СА ЦЕНИТЕ НА 637 ЛЕКАРСТВА
Цената на 141 медикамента е била намалена с над 50% през последните месеци. Това обяви министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева по време на днешния парламентарен контрол, в отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ Десислава Атанасова за работата на Национален съвет по цени и реимбурсиране. Тя също така каза, че са намалени цените на 45% от разгледаните от съвета лекарства или 637 медикамента. Цифрите накараха Десислава Атанасова да коментира, че е имало смисъл от законодателните промени на последното правителство. Тя отбеляза, че щом една структура работи нейният начин на работа не бива да бъде променян. Ето защо според нея не е необходимо да се правят допълнителни нормативни промени или персонални.