Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (28 октомври 2013)
 
СЪВРЕМЕННИ ТЕНДЕНЦИИ В РАЗВИТИЕТО НА ЗДРАВНИТЕ ГРИЖИ
Това бе темата на Националната научно-практическа конференция, организирана от БАПЗГ-регионална колегия София-град, която се проведе от 25 до 27 октомври 2013 г. в киносалона на ВМА. Над 300 участници от столицата и страната имаха възможност да изслушат доклади, свързани със сегашното състояние и бъдещето на здравните грижи. В работата на форума взеха участие Милка Василева, председател на УС на БАПЗГ, проф. Станка Маркова, почетен председател, преподаватели от Факултета по обществено здраве към МУ-София и др. Подробности за конференцията ще бъдат публикувани в електронния бюлетин "Здравни грижи".
 
КОНФЕРЕНЦИЯ С МЕЖДУНАРОДНО УЧАСТИЕ ОБСЪДИ
ЕТИКАТА В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
На 25 и 26 октомври в зала "Сердика" на хотел Шератон в столицата под патронажа на проф. Ваньо Митев, ректор на Медицинския университет-София, се проведе деветата Национална конференция по етика в здравеопазването с международно участие. В нея взеха участие и представители на съсловните организации в здравеопазването, сред които Милка Василева - председател на УС на БАПЗГ. Подробности за протичането на конференцията ще бъдат публикувани в електронния бюлетин "Здравни грижи". 
 
Надзорът на НЗОК бламира искането за актуализация на бюджета
Актуализация на бюджета на НЗОК няма да има, реши надзорният съвет на касата на днешното си заседание. Това съобщи представителят на пациентите там Иван Димитров. Той обясни, че на предишно заседание надзорът единодушно е решил, че ще поиска актуализация на бюджета със 150 млн. лв., колкото е прогнозираният дефицит на НЗОК. След като е станало ясно, че НАП може да събере допълнително около 30-35 млн. лв. над очакваните е било взето решение да бъде поискана актуализация със 100 млн. лв. На днешното заседание обаче половината от членовете са бламирали искането, гласувайки въздържали се.
 
В ПЕЧАТА: ИМА КРИЗА ЗА МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ И ЛЕКАРИ
"В България е настъпила криза за лекари - болници и ДКЦ много трудно намират кой да работи в тях, обявиха пред в. "24 часа" от бюрата по труда на Агенцията по заетостта", пише днес ежедневникът.  "953 медицински кадри са липсвали на болниците в България от 1 януари до края на септември. Толкова са заявените за този период в бюрата по труда свободни работни места, съобщиха от Агенцията по заетостта. По-голям е проблемът с намирането на медицински сестри и акушерки според заявките на болниците. Търсели са се 538 медсестри, показва статистиката. При лекарите са били обявени 257 работни места", четем още в изданието. "Най-голям е проблемът с намирането на достатъчно лекари и медицински сестри в София, където са били свободни 158 места. На следващо място се нарежда Варна и областта - 119, а след нея са областите Стара Загора с 84 свободни работни места в болниците, Бургас - 80, и Шумен - 72 места. С най-малко свободни работни места за лекари и медицински сестри са област Габрово - 2, Силистра - 5, Смолян и Кюстендил - по 8 места, и Перник - 9", допълва публикацията. Липсата на кадри се отнася до всички специалности, показва проучването на "24 часа". Търсят се джипита, гастроентеролози, ендокринолози, хирурзи, анестезиолози, кардиолози, логопеди, джипита и дори кинезитерапевти. Проблемът е сериозен и за големите болници, и за тези в малките градове, констатира вестникът и посочва: "В опита си да привлекат лекари болниците извън София обещават всякакви бонуси
Задължително поемат настаняването на лекарите в града, ако са от друго населено място, предлагат пакети за преместване, облекчават нощните дежурства и тези през уикенда."
Тъкмо обратното изглежда положението в Стара Загора. "Сериозни съкращения предстоят в старозагорската болница "Киркович". Досега персоналът е 1688 души. От тях ще бъдат съкратени около 300 души, а болничните легла ще станат от 739 на 550. Това предвижда оздравителната програма, която ще бъде представена на здравния министър Таня Андреева във вторник от изпълнителния директор на здравното заведение проф. д-р Петрана Чакърова", пише "Стандарт" и допълва: "Според нея болницата е пред фактически фалит. Натрупала е 22 млн. лв. дългове, от които 17 млн. са просрочени, основно към доставчици на медикаменти и лекарства. От 2011 година например не била плащана консумацията на тока и сметката е набъбнала до 800 000 лв. Над 1 млн. лв. пък били вземанията към фирмата, която се занимава с прането. Десетина кредитори вече са завели дела срещу болницата и можели спокойно да поискат обявяването й във фалит. Ръководството обаче е категорично, че това не бива да се допуска, тъй като в здравното заведение се лекуват пациенти от шест области на страната и това би било фатално за здравното обслужване в цяла Североизточна България."
От "Труд" пък научаваме, че спешните медици се готвят за протести.
Изчакваме да видим новата стратегия за спешна помощ и ако тя ни натоварва допълнително, ще се стигне и до протести, каза д-р Кателиева. Едва успяваме и сега да се справяме, добави тя. В момента работят 250 екипа и 130 спешни кабинета в цялата страна", пише ежедневникът.
"Преса" отбелязва друг проблем на системата: "Здравеопазването ни освен безпарично е и корумпирано. Всеки втори пациент е бил каран да дава пари под масата за операция, изследване или лечение. Това показват данните на Центъра за защита правата в здравеопазването, който прави електронен потребителски рейтинг на болниците. Резултатите са трагични - в оценените 158 клиники няма нито една, в която да не са искани рушвети", отбелязва публикацията.
 
КОНФЕРЕНЦИЯ ПО ПРОБЛЕМИТЕ НА СТРАЕЕНЕТО СЕ ОТКРИВА УТРЕ В СТОЛИЦАТА
Научният център по медицина и Националният академичен учебен център на Българската  академия на науките и изкуствата (БАНИ) съвместно с Българското сдружение "Дейни старини" организират научно-практическа конференция на тема "Стареене и старост - социални и здравни проблеми" на 29 октомври, вторник, в киносалона на ВМА. Форумът ще се проведе от 14 ч. до 18.30 ч., като участниците ще получат сертификати с кредитни точки от Българския лекарски съюз.
С лекции в конференцията ще участват изявени български учени: проф. д-р Младен Григоров ("Стареене и сърдечно-съдови заболявания"), проф. д-р Боян Лозанов ("Метаболитен синдром и захарен диабет - рискови фактори на стареенето"), проф. д-р Павлина Ангелова ("Клинико-лабораторни характеристики на метаболитните заболявания при старите хора"), доц. д-р Красимир Визев ("Съвременни социалнозначими проблеми на стареенето и старостта в България"), доц. д-р Полина Балканска ("Успешното стареене - реалност и перспективи"), доц. д-р Игнат Петров ("Стареене и депресия", "Когнитивно стареене и когнитивни разстройства при старите хора"), д-р Женя Георгиева ("Отношение към старите хора в обществен контекст"). Специален гост-лектор ще бъде проф. Питър Колман от Великобритания. 
В рамките на конференцията ще се проведе кръгла маса на тема: "Бъдеще на гериатричната медицина в България и Европейския съюз". Поканени са представители на държавни институции и пациентски организации
 
ЛЕКАРИ И СЕСТРИ ДАРЯВАТ КРЪВ
В акция по кръводаряване, организирана от Българска Асоциация за Закрила на Пациентите и Националният център по трансфузионна хематология, ще участва персоналът на "Сити Клиник". Кампанията ще се проведе на 29.10.2013г. от 08:30 до 13:30 ч. с цел популяризиране значимостта на безвъзмездното и доброволно кръводаряване, което е от изключителна важност за осигуряване на достатъчни количества кръвни продукти. Над 40 лекари и сестри са заявили желание да дарят кръв, за да дадат пример и да покажат важността на този благороден акт в полза на всички пациенти в нужда.
 
90 ДЕЦА ПРЕГЛЕДАХА ЛЕКАРИТЕ НА "ПИРОГОВ" ЗА ДЕН
90 деца  бяха прегледани за ден в рамките на инициативата Програма "Детско здраве "Пирогов". През УНГ преминаха  40 от малчуганите на възраст между 6 и 17 години. Най-честите оплаквания са от характерните за сезона настинки и възпаление на ушите, съобщиха от лечебното заведение.