Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО  (25 октомври 2013)      

АЛЕКСАНДРОВСКА ПРОДЪЛЖАВА ИНИЦИАТИВАТА "НАПРАВИ ДОБРО"
УМБАЛ "Александровска" продължава инициативата "Направи добро" с прегледи на деца в бежанския център в кв. "Военна рампа", съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение. Проектът се изпълнява съвместно с Организацията на евреите в България "Шалом". На 26 октомври екип от педиатри, детски офталмолози, хирурзи и специалисти по спешна медицина ще започнат прегледите в 9.00 сутринта.
Болницата осигурява оборудвани линейки с диагностични апарати и апаратура за оценка на офталмологичния статус на децата. Нуждаещите се от хоспитализация, ще бъдат настанявани в УМБАЛ "Александровска". ОЕБ "Шалом" ще дари лекарства и очила на децата, нуждаещи се от оптична корекция и лакомства на всички прегледани деца. На 19 октомври, екипът посети бежанския цетър "Враждебна", където бяха прегледани 135 деца и 25 възрастни със сериозни заболявания. 82 от децата получиха лекарства от ОЕБ "Шалом", 12 - очила. Медикаментите за възрастни (инсулини, антибиотици и др.) бяха осигурени от УМБАЛ "Александровска".
 
В ПРЕСАТА: ЗДРАВНИ БЮДЖЕТИ 2013 И 2014 ПОЛУЧАВАТ ПО 100 МЛН. ЛВ.
"С по 100 милиона се очаква да бъде увеличен бюджетът на здравната каса за тази и следващата година. Цифрите са заложени в актуализацията на сметките за 2013-а и в проектобюджета за 2014-а", твърди в своя публикация "Стандарт".
Няколко издания се спират на вчерашната здравна среща, инициирана от Българската стопанска камара. Участниците в срещата са се обединили около становището, че държавата трябва да плаща пълния размер на вноските за групите, които осигурява, научаваме от публикация в "Монитор". "Един млрд. лв. свежи пари ще влязат в касата през следващата година, ако се изпълнят дори само тези мерки, изчисли председателят на БСК Божидар Данев. Заедно с предвидените в проектобюджета 2,7 млрд. лв. средствата ще запълнят доста дупки в системата, посочи той", пише вестникът. "Дума" пък ни информира, че на срещата са окачествили евентуалната демонополизация на касата като грешка. Повечето издания се спират и на подадената от НЗОК информация, според която от днес се лекуваме свободно в целия ЕС. "24 часа" пише: "Здравноосигурените имат право да се лекуват в страна по избор в Европейския съюз от днес, съобщиха от здравната каса вчера. Това става с евродиректива за трансграничното здравно обслужване, която изключва трансплантациите, имунизациите и продължителното лечение". Според "Телеграф" обаче това не е съвсем така: "Свободното лечение на пациенти във всички страни от ЕС, което влиза в сила от днес с евродиректива, все още не важи за българи. Причината е, че са необходими промени в Закона за здравното осигуряване и Закона за здравето.
 
ПРОФ. КУРТЕВА НАСТОЯВА ДА БЪДЕ ОСВОБОДЕНА КАТО НАЦИОНАЛЕН КОНСУЛТАНТ
Проф. Галина Куртева настоява да бъде освободена като Националният консултант по "Медицинска онкология/химиотерапия" и вече е изпратила уведомително писмо до министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева.
"Усилията ми да допринеса за подобряване на онкологичната помощ, лекарствоснабдяването, финансирането на онкологичните центрове и болници не доведе до никакъв резултат, независимо от многобройните доклади, преговори, срещи и обсъждания с отговорните институци. Всекидневния ми сблъсък с неразбирането на "онкологията" като държавен приоритет, липсата на активни действия, както и нежеланието на многобройните държавни структури за разбиране на проблема, част от който може да е всеки от нас, остави завинаги върху мен своя емоционален белег", обяснява  мотивите си да се оттегли от този пост проф. Куртева. В писмото си, тя пише още: "Думата "онкология" не трябва да е карма, а борба за знания, за нови технологии, за нови лечебни методи, за ново мислене, за каквото не сме готови. Единствената ми надежда са шепата млади онколози, тръгнали по нашия път- без опита и знанията ни, но с дръзновението на младостта. За съжаление, настъпва момент, в който дори и младежкия порив угасва, възпрян от липсата на диалог и разбиране на проблема. Днес, медицинските онколози в страната са не повече от 50, лекуват 75 000 болни, а наблюдават 270 000  болни.
 
                                                                                                       
ОТРЯЗВАТ ПРАВОТО НА КАСАТА ДА ИСКА АКТУАЛИЗАЦИЯ НА БЮДЖЕТА
Управителят на НЗОК и надзорният съвет няма да имат право да искат актуализация на бюджета на касата. За това алармира пред Zdrave.net членът на надзора от страна на пациентските организации Иван Димитров. Той обясни, че такъв текст е записан в предложение на министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева за промени в Закона за бюджета на здравната каса. Той заяви, че никой от надзорния съвет не е бил запознат с въпросното предложение и затова на днешното заседание разглеждането на проектобюджета на НЗОК за 2014 г. е било отложено за понеделник. Димитров добави, че няма как да се съгласи с текст, който ограничава касата да иска актуализация на парите си. Единствената точка, която е била гласувана днес е надвзетите вноски за 2013 г. да бъдат употребени за заплащане на болничната дейност до края на годината. Според прогнозата на експертите на НЗОК се очаква да бъдат събрани около 30 млн. лв. повече от предвидените. Димитров коментира, че от надзора искат да бъде избегнато да се случи това, което стана миналата година - парите от надвзетите вноски да отидат в държавния бюджет.
 
ПАЦИЕНТИ: С ТОЗИ БЮДЖЕТ НА НЗОК ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ЩЕ КАТАСТРОФИРА
Молим управляващите да не ни лъжат, че здравеопазването е приоритет. Това заявиха по време на пресконференция днес ръководителите на няколко национално представени пациентски организации. Д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация отбеляза, че в стратегически документи, създадени от правителството, е записано, че разходите за здравеопазване могат да бъдат оптимизирани, като бъдат намалени. Според него такъв тип мислене не означава, че здравеопазването е приоритет, а точно обратното. Той отправи въпрос към министъра на финансите Петър Чобанов и премиера Пламен Орешарски как смятат да съживят икономиката на страната без да се инвестира в здравето на гражданите, които стават все по-болни и все по-стари. Д-р Хасърджиев също така напомни, че пример за това, че здравеопазването не е приоритет е ситуацията с бюджета на НЗОК. Той напомни, че от години държавата внася в НЗОК една неголяма сума, която е за лечението на близо 4 млн. граждани. На всичкото отгоре за голяма част от тях тя внася само половината от дължимото - пенсионери, деца и студенти. Иван Димитров от Федерация Български пациентски форум пък заяви, че всичко в НЗОК се контролира или се прави от Министерството на финансите. Той даде за пример предложението на министерството за бюджет на касата за следващата година и напомни, че той е бил показан само за сведение на надзорния съвет. След това попита дали надзорът e към НЗОК или е надзор на финансовото министерство. Димитров също така повтори информацията от днес, че има предложение на д-р Андреева ръководството на касата да не може да иска актуализация на бюджета, а това да се прави само от МЗ и МФ. Той потвърди думите на д-р Хасърджиев, че има текстове, според които България ще оптимизира разходите си за здравеопазване, като ги намали.
 
БЛС ПРИЗОВА БОЛНИЧНИТЕ ДИРЕКТОРИ ДА НЕ ПОДПИСВАТ АНЕКСИ С НЗОК
"Уважаеми колеги, обръщаме се към Вас с молба да не подписвате унизителните параметри предлагани Ви от съответните РЗОК на базата на  неадекватни решения на Надзорния Съвет на НЗОК от 15 октомври  2013г." Това се казва в апел до директорите на лечебните заведения, изпратен от районните колегии на БЛС в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора.  "Този акт е поредното доказателство за некотролируемите решения на монопола -  НЗОК излагащ на излишен риск потребители и изпълнители на  медицински услуги водещи до катастрофа на крехката здравна система", се казва още в апела.