Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (16 октомври 2013)
 
БЛС ПРЕДЛАГА ОНКОЛЕКАРСТВАТА ДА НЕ СЕ ЗАПЛАЩАТ С ПАРИТЕ ЗА БОЛНИЧНА ПОМОЩ
Лекарствата за онкология да се изведат в отделен параграф, а да не влизат в бюджета на болничната помощ. Това е едно от предложенията по финансовата макрорамка на  Националния рамков договор за 2014 г., което предстои да бъде обсъдено на следващия събор на Българския лекарски съюз. Според експертите на съсловната организация, работещи по проектодокумента, е необходимо да се спре системния преразход на лекарства, като със Закона за бюджета на НЗОК се забрани прехвърлянето на средства от оперативния резерв и от други дейности, за заплащане на медикаменти за извънболничната и болнична помощ. Напомня се, че подобно ограничение действаше до 2008 г.
 
"ЗЕЛЕНИТЕ" СЕ ОБЯВИХА СРЕЩУ ПОПРАВКАТА "LAFKA" ЗА ПРОДАЖБАТА НА ЦИГАРИ
България се нарежда на едно от първите места в света по пушене на човек от населението, като това е и една от причините за хроничните дефицити в здравната каса. Решението на проблема не може да се търси чрез допълнително финансиране на бюджета на касата, а чрез профилактични мерки за рязко намаляване на употребата на вредни продукти, включително и цигари. Считаме, че е крайно неморално управляващите да се стремят да монополизират здравето на хората.
Това се казва в позиция на партия "Зелените", изпратена до медиите. Позицията е във връзка с готвения от управляващите законопроект, който предвижда продажбата на тютюневи изделия да се концентрира в малко на брой обекти (вестникарски будки и специализирани магазини само за акцизни стоки) и трябва да влезе в сила от началото на 2014 г. Документът вече стана известен като поправката "Lafka" по името на свързваните от медиите с Делян Пеевски магазини, а ограниченията ще позволят на любимият на няколко поредни власти кръг около Корпоративна търговска банка да наложи фактически монопол върху пазар за над 2 милиарда лева годишно, отбелязват "Зелените". 
 
В ПРЕСАТА: ЛЕВЧЕ ПРИ ДЖИПИТО? ПОПУЛИСТКА ИДЕЯ
От догодина пенсионери ще плащат само лев при джипито. Това обяви вчера здравният министър д-р Таня Андреева, а "новината", разбира се, е отразена във всички печатни издания днес. Разликата ще доплаща министерството, което ще превежда парите на здравната каса, обясни министърът.
"Идеята е популистка. Ще трябват между 50 и 70 млн. лв. годишно. Вместо да отидат за реални дейности, за онколекарства например, тези пари ще се пренасочат за такса", коментира шефът на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов, цитиран от "24 часа". "Намалението на таксата няма да спести пари, а ще вдигне разходите за изследвания например, каза още той. Това се очаква заради прогнозата, че при по-ниска такса хората ще ходят повече на лекар", допълва изданието.
"Сега" пише: "Проверка на "Сега" сред личните лекари установи, че те са против връщането на преференциалната такса за пенсионерите заради горчивия си опит, че разликата се покрива от бюджета само ако има и когато има пари. Те предупредиха, че ще се стигне дотам да не приемат за пациенти пенсионери." И още: "Любомир Киров, който е председател на сдружението на личните лекари, заяви, че идеята не е обсъждана с тях. Джипитата и сега са ощетени, тъй като държавата плаща по 1 лв. за децата, инвалидите и др. категории пациенти, освободени изобщо от такса."