Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (15 октомври 2013)
 
КАСАТА ЩЕ ПЛАТИ 80% ОТ РАЗХОДИТЕ НА БОЛНИЦИТЕ ЗА СЕПТЕМВРИ
Надзорът на НЗОК иска актуализация на бюджета в размер на 150 млн. лв.
На свое заседание от 15-ти октомври 2013 г. Надзорният съвет (НС) на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) взе решение - предвид очертаващия се до края на годината недостиг в бюджета на касата за болнична медицинска помощ и медицински изделия, да заплати за м. септември т.г. направените разходи от лечебните заведения за болнична медицинска помощ и медицински изделия до 80%. Това заявиха от пресцентъра на осигурителната институция. Разходите на болниците ще бъдат разглеждани всеки месец до края на годината от НС на НЗОК и ще бъдат компенсирани в зависимост от финансовите възможности на институцията, допълват от там.
 
ИСКАТ ОСТАВКИ ЗАУВОЛНЕНИЯ ШЕФ НА ФОНДА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА
От политическа партия "Зелените" заявиха, че виждат в уволнението на шефа на Фонда за лечение на деца Павел Александров "открит политически реваншизъм", а не отговор на реален кадрови или административен проблем. "Това е само още един аргумент за искане на незабавна оставка на Пламен Орешарски и правителството, както и на Народното събрание. Този стил на управление освен до икономическа, политическа и социална криза ще доведе и до физическата смърт на деца", се казва в становище на партията, изпратено до медиите."Зелените" отбелязват, че уволнението на Александров е станало без предизвестие и без основателни аргументи, както и че в момента фондът реално не функционира, защото няма действащ Обществен съвет. Това блокира работата на фонда напълно и поставя в риск живота и навременното лечение на 70 чакащи болни деца, се казва в становището. "Натрапчиво е усещането ни, че така МЗ се опитва да оправдае бездействието на свои структури като Комисия за лечение в чужбина", пише още в него.
 
В ПЕЧАТА: ЗДРАВНОТО МИНИСТЕРСТВО Е ПРОТИВ SМS-И ДО ТЕЛ. 112
Министерството на здравеопазването не е съгласно да се въвеждат SMS-и на телефон 112, информира днес "24 часа" и допълва, че аргументите против предложението на депутати от БСП са описани на цели две страници. Изданието уточнява, че информацията идва от здравния министър д-р Таня Андреева, която вчера бе на посещение в Пловдив. От публикацията научаваме още, че министър Андреева е потвърдила подхвърлените си мимоходом думи от миналата седмица за промяна в осигурителния модел. "Демонополизацията на Националната здравна каса ще започне във втората половина на 2014-а, каза още министърката. Един от ефектите щял да бъде по-строгият контрол върху качеството на лечението и доплащането в системата, което у нас е 6 процента - едно от най-високите в Европа", четем в "24 часа". Кое точно доплащане е шест процента, както и шест процента от какво, министърката явно не уточнява, тъй като подобна информация не откриваме в нито едно печатно издание.
Друга публикация в "24 часа" пък ни запознава със средствата, отделяни в ЕС за лечение на онкоболни. "България е държавата, която отделя най-малко средства за лечение на онкоболни в ЕС. Това става ясно от изследване на икономическите разходи и щети, които ракът причинява на страните в общността", пише вестникът, без да успее да ни изненада. Средно в ЕС се харчат по 102 евро на човек за лечение на болестта, а най-малки са разходите в България -16 евро. 
 
СЕМИНАР НА ТЕМА "МОЛЕКУЛЯРНИ МАРКЕРИ В ХЕМАТОЛОГИЯТА"
Специален семинар, посветен на раковите заболявания на кръвта на тема: "Молекулярни маркери в хематологията" се проведе днес в Токуда болница. Разискваните въпроси представляват интерес от гледна точка на техните социални измерения и значение, предвид постоянно увеличаващият се процент хематологични (кръвни) туморни заболявания на местно и световно ниво. В обсега на докладите попаднаха най-новите методи за диагностика и лечение, и развитието на т.нар. персонализирана медицина, която изкарва на преден план индивидуалните терпапии за пациентите, съобразени с техните специфични характеристики. Лекция изнесе и специалният гост на семинара д-р Ричард Качмарски от болница Hillingdon в Лондон, който е хоноруван старши лектор в Imperial College и клиничен директор на Западнолондонската мрежа за проучвания при рак. Д-р Качмарски сподели най-важното от дългогодишния си опит в областта на хематологията с акцент върху добрите клинични практики в областта и най-съвременните подходи за усъвършенстване на диагностиката и терапията на пациенти със злокачествени хематологични заболявания.
 
ПЕНСИОНЕРСКАТА ТАКСА ПРИ ЛИЧНИЯ ЛЕКАР ДА СТАНЕ 1 ЛЕВ
Министърът на здравеопазването Таня Андреева заяви, че се обмисля идеята пенсионерската такса при личния лекар да стане 1 лев. Според Андреева така ще се спази предизборното обещание на БСП и ДПС за облекчаване на възрастните хора, информира още БНР. Министърът каза още, че се работи в посока за връщане на Фонд "Ин витро" от Здравната каса към министерството. На въпрос за дълговете на болниците д-р Андреева отговори, че единственото решение е да има актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса.