Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (14 октомври 2013)
 
МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ ОТ ВМА ВИОЛЕТА ПАЛАТОВА И ВИОЛЕТА ГАНЕВА.- С ОТЛИЧИЕ ОТ АРМИЯТА НА САЩ
Високи отличия за участието си в мисии в Афганистан получиха четирима български военни медици от командването на Американската армия, съобщават от пресцентъра на ВМА. Наградата се връчва на 120 медици от цял свят, представители на държавите (43 членки и не-членки на НАТО), които участват в Международните стабилизиращи сили (ISAF).
"Почетен медал на Американската армия" получават майор д-р Милена Стоянова и старшина Стефан Христов, а с "Армейски медал за високи постижения" са отличени медсестрите старшина Виолета Палатова и старшина сержант Виолета Ганева. Четирите медала на Американската армия се връчват на българските медици за работа в съответствие с най-добрите практики на военномедицинската служба, за принос в развитието на  добрите взаимоотношения между Армията на САЩ и Българската армия, както и за утвърждаването им като медицински специалисти в областта, в която работят. Досега нито един български военномедицински екип  не се е завърнал от мисия без отличие  за последните почти 10 години участие в болниците на Коалиционните сили на Афганистан, отбелязват още от ВМА.
 
БСП И ДПС НЯМАЛИ СЕРИОЗНИ РАЗЛИЧИЯ ЗА ЗДРАВНИЯ СЕКТОР
Предвижда се преоборудване на спешните центрове, закупуване на нови линейки и изграждането на национални комплекси по спешна помощ. Това обяви вчера в предаването "Нека говорят" на bTV здравният министър д-р Таня Андреева. "Това ще бъдат звена, които ще бъдат регионално разпределени, с директна връзка с център на 112, който обаче ще бъде само прехвърлянето към квалифицираните служители, тъй като в момента на 112 реално работят диспечери. Те не могат нито да дадат съвет, нито компетентно да насочат към един или друг специалист, който веднага да се включи. Така че тези регионални центрове ще имат точно тази задача - бързо и навреме пациентите да имат достъп до медицинска помощ и както в този случай, ако има звено, което е натоварено, пациент да бъде транспортиран, където има капацитета да го поемат", обясни министърката.
Здравното министерство вече е готово с разписана концепция за спешната помощ, която е написана от хората "на предния фронт", които работят в системата, оповести д-р Андреева. В нея са заложени мерки в няколко посоки, а най-съществените са за обезпечаване на системата с кадри. Заплатите в спешната помощ ще се повишат за начало с 10%, а през втората половина на следващата година вероятно и с още, каза Андреева. Предвиждат се и мерки, свързани с тяхната квалификация. Около 20 млн. лв. ще бъдат необходими за реформа в спешната помощ и те ще бъдат заложени в бюджета за следващата година, каза още здравният министър.
Д-р Андреева отрече да има сериозни различия между БСП и ДПС по отношение на намеренията им за здравния сектор.
По отношение на бюджета за здравеопазване догодина здравният министър изглежда все още няма яснота. "Сложен е езикът на финансистите", каза тя, след като бе запитана наистина ли парите ще се намалят с 5-6%. След което обясни, че вследствие на административната реформа ще има съкращения в разходната част на бюджета, но сумарно бюджетът за здраве ще бъде по-голям. Инвитро фондът обаче със сигурност ще бъде върнат към здравното министерство, стана ясно от думите на д-р Таня Андреева.
 
НЕЗРЯЩИ ИЗЛИЗАТ НА ПРОТЕСТ СРЕЩУ НЕДОСТЪПНАТА СРЕДА
Въпреки че в България има приет национален стандарт за достъпна среда, той не се спазва. Това обявиха представители на Съюза на слепите - София по време на пресконференция днес. Председателят на организацията Асен Алтънов даде примери със софийското метро, в което незрящите е трудно да влязат. Причината е, че няма обозначения от къде започват стълбищата и къде свършват. Алтънов посочи, че като цяло улиците на  столицата не са достъпни за слепите. Голямата болка на незрящите са светофарите, от които едва 10% са озвучени. По думите му, от Съюза на слепите са давали много предложения до Столична община за решаване на този проблем, но от там просто не желаят да си свършат работата.
От Съюза на Слепите - София обявиха, че утре, на Международния ден на белия бастун, организират символичен протест заради недостъпната среда за незрящи в столицата. Те призоваха всеки, които има желание, да ги подкрепи да сложи бяла лента или да облече нещо жълто.