Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (10 октомври 2013)
 
ОТ 2014 Г. ЧАСТНИТЕ ФОНДОВЕ ЩЕ ВЗИМАТ 2% ОТ ЗДРАВНАТА ВНОСКА
От средата на следващата година или най-късно до септември ще има промяна на здравноосигурителния модел. Това съобщи днес пред журналисти министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева. Тя обяви, че най-вероятно ще се наложи модел, при който частните осигурителни фондове ще сключват договори с лечебните заведения. Здравната каса пък щяла да бъде в ролята на надзор и на доплащащ дейността, каза министърката. Помолена да поясни тази новост тя каза: "Касата ще доплаща на фондовете при контрола, който те оказват и договорите, с които те работят". Д-р Андреева също така обяви, че 2% от настоящата здравна вноска ще се дават на частните фондове. На въпрос какъв точно ще е пакетът на фондовете тя заяви, че не може да разясни в момента цялата концепция, защото е в работен вариант.
 
ОГРАНИЧАВАТ СЪС ЗАКОН ПАРАЛЕЛНИЯ ИЗНОС НА ДЕФИЦИТНИ ЛЕКАРСТВА
Паралелен износ на лекарство с рецепта ще може да се извършва само след изпращане на уведомление до ИАЛ за всеки конкретен случай. От лекарствената агенция пък ще могат да откажат износа, ако лекарството е дефицитно в страната ни. Това предвиждат промени в Закона за лекарствените продукти, внесени вчера от депутати от БСП и ДПС. Още днес поправките влизат на първо четене в здравната комисия.
 
В ПЕЧАТА: ПО-МАЛКО СРЕДСТВА ЗА МЗ ДОГОДИНА ПЛАНИРАТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ
Властта се готви да санкционира здравната система за неефективността й, като намали парите на здравното министерство с 5-6%. Това твърди "Труд", като се позовава на информация от депутати от управляващите. "Това означава свиване с 15-20 млн. лв.", смята ежедневникът.
Друга публикация във всекидневника алармира за поредна злоупотреба с парите на здравноосигурените. "Фирми, доставящи медицински изделия, яко източват здравната каса, която плаща до 10 пъти повече от реалната цена за консумативи. Става дума за внесени стави и стентове от държави извън ЕС като Турция, САЩ, Индия, Пакистан и Швейцария. Това разкри в свое разследване журналистката Валя Ахчиева от БНТ, която го излъчи във вторник", четем във вестника. Публикацията уточнява, че информация за цените, на които въпросните изделия влизат в страната, е дадена от директора на Агенция "Митници" Кирил Желев, по Закона за достъп до обществена информация.
"В декларациите си фирми отбелязват, че са купили сърдечни клапни протези на стойност от 569,23 до 1715,13 лв. А за всяка една от тях здравната каса плаща по 3600 лв. Стентовете, които спасяват при инфаркт, били вземани на цена от 136 до 586,75 лв. А НЗОК превежда по 1200 лв. за всеки стент. За кардиостимулаторите дава по 2400 лв., а находчивите търговци ги доставят на цени от 638,96 до 1715,65 лв. За гръбначните стабилизации, които пристигат на стойност от 69,29 лв. до 251,12 лв., пациентите плащат по 3000-4000 лв. (те не се поемат от касата)", изрежда материалът. Вестникът представя и друг проблем - лечението на децата с левкемия. Тук обаче не частни фирми, а държавата е виновникът за проблема, разбираме от публикацията. "Държавата е загърбила 160 деца със страшната диагноза остра лимфобластна левкемия. Нито тя, нито здравната каса плащат две от лекарствата им, които нямат заместители", пише изданието.
 
НАБИРАТ СЕ УЧАСТНИЦИ ЗА ЕВРОПРОЕКТ ЗА БОРБА СЪС ЗАТЛЪСТЯВАНЕТО
Медицинският университет в София набира участници в европроект за борба със затлъстяването и предиабета. Това съобщи за в. "Целокупна България" акад. проф. д-р Надка Бояджиева, координатор на 5-годишния проект "PREVIEW", който се провежда по Седма рамкова програма. Могат да участват жени и мъже на възраст от 25 до 45 г. и от 55 до 70 г. Желаещите трябва да се обадят на телефон 0887 944 115, на който дежурен специалист ще проведе с тях телефонно интервю, за да разбере дали отговарят на критериите за включване в проекта. Ако кандидатът получи устно одобрение, ще премине през лекарски прегледи и клинико-лабораторно изследване. До началото на 2014 г. изследователите ще направят скрининг на значим брой българи с надномерно тегло и ще отсеят 310 със симптоми на затлъстяване и предиабет. Ще бъдат сформирани групи от по 8 - 10 човека, които заедно ще преминават различни етапи на профилактика и контрол.
"Специалният хранителен режим не изтезава участниците, а спортните занимания си избират самите те", обяснява акад. Бояджиева. По думите й, йо-йо ефектът е изключен, защото доброволците ще спазват стъпалообразна програма, в продължение на повече от 3 години, целяща постигане на оптимално тегло, подобряване на общото здравословно състояние и стабилизиране на метаболизма на физиологично ниво. Крайната цел да проекта "PREVIEW" е участничките да изработят обща концепция за ранна профилактика на затлъстяването и захарния диабет, която да се прилага във всички европейски страни.