Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (2 октомври 2013)
 
СТЪПКИ В ПОСОКА ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЯ НА НЗОК
Централизирани търгове с цел намаляване общата стойност на лекарствата, заплащани с обществени средства, подобряване събираемостта на здравните вноски и стъпки в посока децентрализация на касата. Такива мерки са набелязани от управляващите за подобряване функционирането на здравната система, стана ясно от изказване на премиера Пламен Орешарски в рамките на блиц-контрола в парламента днес.Той отбеляза, че "в последните десетина години здравната система функционира в режим на перманентен недостиг на средства или няма добри системи за финансово управление и контрол, или може би има и от двете", призна, че касата изпитва сериозни трудности с финализиране на бюджетната година и заяви, че най-вероятно до края на годината ще има трудности с осигуряване на всички плащания.
 
ПАЦИЕНТИ: РЕШЕНИЕТО НА КАСАТА ДА ПРИЕМЕ ДАРЕНИЕ НА ЛЕКАРСТВО Е НЕДАЛНОВИДНО
Здравната каса ще приеме дарението на медикамента, от който имат нужда пациентки с рак на гърдата. Това е решил Надзорният съвет на НЗОК на извънредното си заседание днес, свикано именно във връзка с този проблем. Така фирмата-производител, в съответствие с предложеното от нея, ще осигури лечението на жените за октомври и ноември.
"Дарението на онкологични лекарства на НЗОК, разпоредител с нашите публични средства, е опасно и показва невъзможност на Здравната каса да се справи със ситуацията, за да спаси живота на български пациентки с рак на млечната жлеза." Това се казва в позиция на пациентски организации "Заедно с теб", разпространена до медиите.. "Вместо да предприема половинчати решения, предлагаме на НЗОК да поиска от Парламента да освободи 108-те милиона, които са на отделна сметка и извън бюджета на НЗОК за 2013 г.,  и да не предизвиква напрежение с начина си на управление както сред пациентите, така и сред болничните заведения", се казва още в позицията на организацията.
 
Д-Р АНДРЕЕВА ПОСЛЕДНА В КЛАСАЦИЯТА ПО ОДОБРЕНИЕ НА МИНИСТРИТЕ
15% одобрение за политиката в сектор здравеопазване и 62% неодобрение. Това показва последното проучване на обществените нагласи, направено от Алфа Рисърч през септември 2013 г. Единствената политика на настоящото управление, която събира по-голямо неодобрение от здравеопазването, е тази за борба срещу монополите (63%). Най-одобрявана пък е социалната политика на управляващите.
 
В ПЕЧАТА: ВСЕКИ ПЕТИ ЛЕКАР РАБОТИ В СОФИЯ
"Телеграф" се спира на разпределението на лекарите в страната. "Всеки пети лекар у нас работи в София. 20,4% от докторите са съсредоточени в столицата, където се трудят 5833 души от всички 28 643 здравни специалисти у нас. Това показва справка на здравното министерство, предоставена на в. "Телеграф".
Соцдепутатът д-р Илия Баташки се спряга за шеф на МВР болницата, съобщава в друга публикация. "До 2009 г. той ръководеше пловдивската "Св. Георги". Сега настоявал пред своите съпартийци да се върне на стария си пост. Здравният министър Таня Андреева обаче попари намеренията му с няколко публични изказвания, че не възнамерява да сменя сегашния директор проф. Карен Джамбазов, въпреки че е кадър на ГЕРБ. Баташки обаче е пробил при ресорния вицепремиер Цветлин Йовчев и ще оглави МВР болницата", разказва публикацията.