Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (27 септември 2013)
 
"СИНЬО ЕДИНСТВО" ИСКА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪБРАНИТЕ ОТ ЗДРАВНИ ВНОСКИ СРЕДСТВА
На основание Закона за достъп до обществена информация, днес ПП "Синьо единство" внесе писмо до министъра на финансите Петър Чобанов с искане за информация за финансовите средства, събрани от здравните вноски на българските граждани за 2010, 2011 и 2012 г., както и за тяхното разходване. От партията също поискаха и предоставяне на информация за здравно неосигурените лица към 1 септември 2013 г. и колко се осигуряват на трудов договор. От "Синьо единство" питат и за дълговете на държавните и общински заведения за болнична помощ и съществува ли държавна политика за погасяването им.
 
НЯМА ОПАСНОСТ ОТ ЗАРАЗИ, ЗАРАДИ БЕЖАНЦИТЕ
Засега няма сериозен риск от разпространение на опасни инфекциозни заболявания в България, заради увеличения поток от бежанци. Това обяви по време на седмата национална среща по ваксинопрофилактика главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Той заяви, че в момента сред настанените в центровете чужденци са регистрирани случаи на респираторно-вирусни и стомашно-чревни инфекции, но техният брой не е висок. "С изключение на един хепатит А и няколко респираторни заболявания няма нищо притеснително. При три деца имаше ентероколити, лекувани са нормално. Общо взето нивото на заболеваемост сред тях не е по-високо от това сред нашето население, даже е малко по-ниско…Повече ме притеснява претовареността по центровете.  Например в Пъстрогор при капацитет от 300 бежанците са повече от 450, което създава много тесни контакти и ако има един носител, много бързо може да предаде което и да е заболяване", каза д-р Кунчев пред журналисти.Като евентуална бъдеща опасност здравният инспектор посочи ситуацията в Турция, където са регистрирани няколко случая на морбили сред деца, настанени в бежанските центрове. Проблем е също така и липсата на достатъчна информация от последните години каква е епидемиологичната обстановка  в Сирия. Според него по-притеснителна е ситуацията в Израел където има 91 регистрирани случаи на див полиомиелитен вирус от канална вода.
 
МИНИСТЪР КЛИСАРОВА: РАБОТИМ ЗА ОБЛЕКЧАВАНЕ НА УСЛОВИЯТА ЗА СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ НА ЛЕКАРИТЕ
"Предстои оптимизиране на мрежата от университети и нов начин на финансиране на образованието, като акцентът ще бъде поставен основно върху реализацията на младите хора след завършване и тяхното пълноценно вграждане като специалисти в пазарни условия. Работим върху нова стратегия за висшето образование, науката ще бъде върната в университетите  - те ще станат главните средища на изследователска работа, а всички специалисти от БАН са добре дошли да се включат. Фонд "Научни изследвания" няма да бъде закриван, след като приключат проверките, той ще заработи отново, защото трябва да го има, а аз от своя страна обещавам, че ще намеря повече пари за наука". Това съобщи днес министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова по време на сесията "Европа среща БАР" в рамките на провеждащият се в столицата XV национален конгрес по радиология.
 
ЧУЖДЕСТРАННИ МИНИСТЕРСТВА СЕ ИНТЕРЕСУВАТ ОТ БЪЛГАРСКИЯ МОДЕЛ НА ЗДРАВНО МЕДИАТОРСТВО
България се нуждае от близо 1500 здравни медиатори, за да може да покрие изцяло нуждите на ромските общности в България. Това обяви по време на седмата национална среща по ваксинопрофилактика главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Същевременно, ръководителят на програмата за здравните медиатори проф. Ивайло Търнев коментира пред Zdrave.net, че няма точна оценка за това колко такива специалисти са нужни. Той заяви, че за момента са покрити една трета от ромските квартали в страната. Проф. Търнев коментира, че нивото на българския модел на здравно медиаторство е едно от най-добрите в Европа. Ето защо на днешния форум присъстват представители на министерствата на здравеопазването от няколко страни, както и медиатори от Унгария, Румъния, Словакия, Македония и Сърбия. Тяхното желание е да се запознаят с добрите практики в българския модел.
 
ЕВА ЖЕЧЕВА ПОЕМА ФОНДА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА
Ева Жечева от Държавната агенция за закрила на детето ще е новият председател на Обществения съвет към Център "Фонд за лечение на деца". Това е записано в проект на решение на Министерски съвет за определяне състава на Обществения съвет към фонда. Тя заменя досегашния председател Павел Александров. Промяната се налага заради изтичането на тригодишния мандат на съвет, пише в доклада на министър Таня Андреева до Министерски съвет.
 
В ПЕЧАТА: ЛЕКАРИТЕ ГОТВЯТ ПРОТЕСТИ, АКО ОРЕЖАТ ПАРИТЕ ЗА БОЛНИЦИТЕ
Болниците ще получават от здравната каса 60-70% от изработеното през четвъртото тримесечие. Това пише в днешния си брой в. "Капитал Daily". Изданието цитира изказване на министъра на здравеопазването д-р  Таня Андреева пред парламентарната здравна комисия. Като причина за редуцираното плащане тя посочва дефицита от 130 млн. лв. по бюджета на здравната каса. В отговор председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов е обявил, че лекарите са предупреждавали отдавна за недостатъчните средства за клиниките. Той е заявил, че при това положение медиците ще бъдат принудени да започнат протести през ноември.
Конкурсът за избор на директор на Националната онкоболница в столицата влиза в съда, съобщава в. "Монитор". Резултатът е обжалван от досегашния директор д-р Здравка Валерианова, която бе класирана на последното, четвърто място в конкурса. За шеф на болницата миналия месец бе избран д-р Андрей Ангелов, който обаче не е онколог, а има опит в здравното застраховане.