Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (25 септември 2013)
 
В ПРЕСАТА: СМЕНЯТ ДИРЕКТОРИ НА БОЛНИЦИ
Конкурси за смяна на директорите на Националната кардиологична болница и на УМБАЛ"Царица Йоанна - ИСУЛ" е обявило МЗ, пише в. "Стандарт". В момента начело на лечебните заведения са проф. Владимир Пилософ и доц. Бойко Коруков. "Междувременно вчера цял ден в здравното министерство течеше финалният кръг за нов шеф на Националния център за обществено здраве и анализи. Тримата кандидати, които се борят за поста, са досегашният директор доц. Христяин Грива, доц. д-р Жени Николова и проф. Петко Салчев", се казва още в статията.
На неизлечимо болните в последен стадий вече ще може да се дават неразрешени все още за употреба медикаменти и дори такива, които не са придобили качеството на лекарства, а са в процес на проучване. Това пише в днешния си брой в. "Преса". Пред изданието д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването обяснява, че това вероятно ще стане от следващата година, като става дума за хора с рак в четвърти стадий, след като бъде въведено понятието "състрадателно лечение". Здравният министър д-р Таня Андреева е обещала промяна в нормативната уредба, като дори е поканила специалисти да участват в работна група, която да подготви тези промени.
"Търсим доктори в Нигерия". Това е заглавието на статия във в. "Всеки ден", която започва по следния начин:  "Точно 3 години остават до това в страната ни да няма пукнат доктор. 9 от 10 новозавършили лекари напускат завинаги България, а в същото време по-голямата част от практикуващите медици са пред пенсия".  Изданието отбелязва, че има цели райони в България, в които почти няма специалисти и задава въпроса откъде можем да внесем специалисти. Според автора на статията проблемът е, че страната ни не е привлекателна дори за медици от Африка. Той цитира изказване на д-р Тодор Хинов по време на кръгла маса по въпросите на здравеопазването в Пловдив, според когото няма как африкански лекар да дойде да работи тук, след като минималният осигурителен праг за доктор у нас е около 700 лв., а в страна като Нигерия е 1200 долара.
 
НЗОК ТЪРСИ РЕШЕНИЕ НА ПРОБЛЕМА С ОНКОЛЕКАРСТВОТО
До няколко дни ръководството на здравната каса ще се срещне с представители на фармацевтичната компания, произвеждаща медикамента за лечение на онкологични заболявания, който вчера надзорният съвет на НЗОК отказа да финансира при лечение на диагнозата "Злокачествено новообразувание на млечната жлеза". Това обяви по време на пресконференция днес управителят на касата д-р Румяна Тодорова. От думите й стана ясно, че срещата е поискана от представителите на фармацевтичната компания, като намеренията им са да се измисли вариант как да бъде осигурено лечение на нуждаещите се пациенти.
 
РАЗСЛЕДВАТ МНОГОКРАТНИ ХОСПИТАЛИЗАЦИИ В ГОЛЕМИТЕ БОЛНИЦИ
Пациенти са били хоспитализиран по 13 пъти в рамките на половин година. Това обяви по време на пресконференция днес зам.- управителят на НЗОК д-р Динчо Генев. Той заяви, че констатацията е направена, след като са проверени данни от информационната система на касата. Д-р Генев коментира, че случаи, при които е имало регистрирани между 9 и 13 хоспитализации, са единични. "Ако общо ги съберем излиза, че 18 600 човека са били 84 хил. пъти в болница за тези шест месеца. При общ брой на хоспитализациите за първото полугодие 1 138 631", каза още д-р Генев. Той добави, че болшинството от тях са се лекували по скъпи пътеки, като например бронхопневмонии, уролитиаза, физикална терапия, стационарни грижи за бременност и диабетно стъпало. Според него ако сложим средна цена от 600 лв., сумата, похарчена за тези хора излиза над 50 млн. лв. "