Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (23 септември 2013)
 
ЧАСТНИТЕ БОЛНИЦИ ИСКАТ ПРЕМАХВАНЕ НА ЛИМИТИТЕ И РЕГЛAМЕНТИРАНЕ НА ДОПЛАЩАНЕТО
Незабавното и безусловно връщане на незаконно трансферираните през 2011 г. над 1.4 милиарда лева от резерва на НЗОК към консолидирания бюджет. Това е една от спешните мерки за здравния сектор, предложени от Националното сдружение на частните болници (НСЧБ) на кръгла маса в Пловдив. От сдружението също така искат премахване на всякакво лимитиране дейността на болниците, елиминиране на изкуствено създадените медицински стандарти, както и нецелесъобразните и нелогични механизми за увеличаване на разходите в дейността на болниците в т.ч. задължението да се провежда ЗОП за болниците със 100% частен капитал. Регламентиране на официално доплащане в лечебните заведения съгласно недофинансираността на клиничните пътеки, както и прекратяване на порочните и противозаконни практики на съчетаване на бюджетно субсидиране и субсидиране от НЗОК са други две мерки, които би трябвало да бъдат приложени в сектора, смятат още от НСЧБ.
 
СЪРДЕЧНОСЪДОВИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ - ОСНОВНА ПРИЧИНА ЗА СМЪРТ В БЪЛГАРИЯ
Сърдечносъдовите заболявания са най-големият причинител на смърт в света. Всяка година те предизвикват близо 1/3 от всички смъртни случаи на земята, което е над 17 милиона жертви годишно . Ако ръстът в стойностите продължи - към 2030 г. над 23 милиона души годишно ще умират от сърдечни заболявания. Това съобщи доц. Иво Петров, председател на Дружеството на кардиолозите в България по време на пресконференция в неделя. Основни проявления на сърдечносъдовите заболявания са коронарна болест на сърцето и инсулт. В България през 2012 г. има 50 783 получени инсулта, от които смъртните случаи са 7 535. Всяка година близо 6000 българи умират от остър инфаркт на миокарда и други форми на ИБС. Около 13 - 15 хиляди пък са инфарктите, които се регистрират годишно в България.
 
В ПРЕСАТА: ДЯНКОВ КОМАНДВАЛ В МЗ, КАЗВА Д-Р КОНСТАНТИНОВ
Болницата трябва да бъде най-много на час път от пациента, ако в населеното място няма клиника. Това е казал премиерът Пламен Орешарски на среща с кметовете от Великотърновско. На нея управниците поставиха въпроси за здравните заведения в малките общини. Срещата е отразена в днешния брой на в. "Стандарт". Изданието разказва, че кметът на Елена Дилян Млъзев е поискал съдействие да се спаси болницата в балканското градче. Орешарски е обещал проблемът да бъде обсъден. "Ще се работи по въпроса отдалечените населени места да разчитат на лекари от Спешна помощ", е казал министър-председателят. Той е подчертал, че това засега е само идея, която предстои да бъде обсъдена със здравното министерство. "За целта медиците ще трябва да бъдат допълнително подсигурени, за да могат да извършват поне базови услуги в здравеопазването", е коментирал премиерът. Бившият финансист №1 Симеон Дянков се е разпореждал в МЗ без знанието на ресорния министър, съобщава в. "Монитор".  Твърдението на бившия министър на здравеопазването от правителството на ГЕРБ д-р Стефан Константинов. Наши лекари вече емигрират и в Обединените арабски емирства, пише "Монитор" в друга статия. "Търсят се специалисти по вътрешни болести, анестезиолози, хирурзи, дори пластични хирурзи, което е много рядко. Свободни места има и за медицински сестри и акушерки", обяснява организаторът на европейската трудова борса за медици MedPharm Careers у нас Радислав Наков.
 
НЗОК ИЗВАДИ ОТ РЕЗЕРВА СИ 269 МЛН. ЛВ. ЗА БОЛНИЦИТЕ, НЕ НАМЕРИ ПАРИ ЗА НОВО ОНКОЛЕКАРСТВО
НЗОК освободи 269 033 000 лв. от своя резерв за покриването на дефицити в болничната помощ. Това съобщиха от пресцентъра на касата. Решението е взето на проведеното днес заседание на надзорния съвет. От тази сума 23 млн. лв. ще бъдат насочени към плащания за болнична помощ, извършена през месец август. С останалите 246 033 000 лв. ще бъдат осигурени средства за болниците през последното тримесечие на годината. Конкретното разпределение по лечебни заведения ще бъде изготвено по предложения на директорите на районните здравноосигурителни каси, след което ще бъде утвърдено от Надзорния съвет на НЗОК.
 
ДА СЕ СЕЗИРА КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД ЗА НАЦИОНАЛИЗИРАНИТЕ 1.4 МИЛИАРДА ЛЕВА
"Когато говорим за парите в здравеопазването, имаме страшно много неясноти и се учудвам на нестихващото желание на хората да продължават да плащат здравните си осигуровки. При положение, че те плащат минимум 5 пъти - един път с данъците, един път със здравната осигуровка, като му се наложи медицинска помощ плаща в брой, когато иска да получи качество - плаща под масата и в същото време е облъчван с смс-и за дарения.  Така че към този момент се плаща много, но неяснотата продължава да съществува". Това заяви в предаването "Още нещо" по News7 Деница Сачева, председател на Международния институт по здравеопазване и здравно осигуряване (МИЗЗО).  Според нея, за да се подобри събираемостта на здравни вноски трябва да се разбере какъв е профила на всички тези хора, които не плащат своите осигуровки. Ако те са богати хора и въпреки това не плащат, то тогава проблемът е доверието в системата. Ако това обаче са бедни или социално слаби, тогава те би трябвало да попадат в тези категории, които държавата плаща, допълни Сачева.  Тя напомни, че през 2009 г. здравната вноска беше увеличена с 2% именно, за да може в един момент доброволното здравно осигуряване също да стане част от системата за управление на публични разходи.  Това обаче не се случи и едва ли хората ще бъдат мотивирани да плащат още, при положение, че веднъж бяха излъгани  и при положение, че 1.4 милиарда лева от здравните спестявания на българските граждани бяха национализирани, каза Сачева. Трябва да се сезира Конституционния съд и да се потърси начин тези пари да бъдат върнати обратно към здравното осигуряване, защото това са 10-годишните спестявания на българите за здраве, посочи председателят на МИЗЗО.