Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (19 септември 2013)
 
В ПРЕСАТА: ЕДНА ТРЕТА ОТ БОЛНИЦИТЕ НЯМА ДА РАБОТЯТ С КАСАТА
Качеството и ефективността на здравеопазването в България са на лошо ниво, а броят на недоволните пациенти расте. Това пише в днешния си брой в. "Стандарт", позовавайки се на изводите в доклад на Световната банка за застаряването на населението. От доклада на Световната банка ставало ясно, че освен броя на болниците проблем за страната ни е и подборът на пациентите. 20% от хората, които са били хоспитализирани, не е трябвало да се лекуват в болница, а при специалист или джипи,смятат експертите на банката.
"Брюксел ще филтрира болниците ни". С такова заглавие излиза в. "Преса". Чиновници от Брюксел и експерти от Световната банка ще определят новите критерии, на които трябва да отговарят болниците ни, за да сключат договор с касата", се казва в статията.
 
ПРОДЪЛЖАВА КАМПАНИЯТА ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА СЪРДЕЧНО-СЪДОВИ ЗАБОЛЯВАНИЯ В ТОКУДА
Нови безплатни кардиологични прегледи ще бъдат извършвани в японската болница за рискови групи хора - със заседнал начин на живот, наднормено тегло, диабет; Пациентите с кардиологични проблеми и съмнения отново ще имат възможност да се прегледат безплатно в Токуда Болница София. Консултациите са насрочени за оставащите петъци до края на септември (20 и 27 септември). Необходимо е предварително записване на тел.:  02/403 4000  02/403 4000  и  02/403 4912  02/403 4912 .
 
НЕДОПУСТИМО Е СЪДЪТ ДА ПОПРАВЯ ИСКА НА ШВЕЙЦАРСКАТА ФИРМА СРЕЩУ БОЛНИЦА "СВ. ЕКАТЕРИНА"
Върховният касационен съд (ВКС) сам поправя подадената жалба от страна на швейцарска фирма срещу СБАЛССЗ "Св. Екатерина", заради която сега могат да бъдат изплатени големи суми неустойки. Това заяви на пресконференция адвокат  Пламен Таушанов, председател на Българската асоциация за закрила на пациентите (БАЗП), предаде репортер на Агенция "Фокус". Таушанов отбеляза, че делото срещу болница "Св. Екатерина" е от февруари 2013 година, но е станало ясно чак сега, след изказване на министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева.
"ВКС сам коригира текста на мотива за жалба срещу болницата "Св. Екатерина", което е недопустимо", каза Таушанов. . "Недопустимо е съдът служебно да поправя иска, с цел той да стане годен като основание и да се образува дело", коментира още председателят на БАЗП. Ако Върховният касационен съд (ВКС) вземе решение, което ще задължи болница "Св. Екатерина" да заплати неустойки по договор с швейцарска фирма, всички хора с трансплантации в страната ще пострадат. Това пък заяви на пресконференцията Весела Настева от Българския съюз на трансплантираните, предаде репортер на Агенция "Фокус".
 
ПРАВИТЕЛСТВОТО СЕ ХВАЛИ СЪС ЗДРАВНАТА СТРАТЕГИЯ
Подготвена е Национална здравна стратегия, в която са определени основните приоритети за развитие на българското здравеопазване за периода 2014-2020 г., като в резултата на това са определени ключовите посоки за развитието и подобряването на здравната система. Това е една от 100-те точки в отчета за първите 100 дни на правителството на Пламен Орешарски. Според документа правителството също така е осигурило подкрепа и стабилизиране на държавните и общински лечебни заведения в малките и труднодостъпни населени места, като дават за пример болницата в Девин. Новозавършилите лекари пък са улеснени с придобиването на специалност и започването на работа, като това е станало чрез промяна на Наредба №34.
 
САМО 2.6%  СА ОТКЛИКНАЛИ НА "СПРИ И СЕ ПРЕГЛЕДАЙ"
По проект "СПРИ и се прегледай" са изпратени 400 000 покани за безплатни скринингови прегледи за трите вида скринингови изследвания. Към началото на септември процентът на хората, отзовали се на поканите си, е едва 2,6%. "Ниската отзоваемост на поканите може да намери своето обяснение в три основни фактора - страхът, ограничената информация и безотговорното отношение на българина към собственото му здраве", обясни Евгения Адърска, председател на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания (АПОЗ) и лектор на събитията в рамките на информационната кампания по проект "СПРИ и се прегледай". Нови тридесет и шест населени места ще бъдат домакин на предстоящите обиколки, срещи и хепънинги в изпълнение на проекта в Северна централна и Източна България.