Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (18 септември 2013)
 
СТУДЕНТИ СЕЗИРАХА УПРАВЛЯВАЩИТЕ ЗА СПЕЦИАЛИЗАЦИИТЕ
Организациите на студентите по медицина в България официално внесоха в Министерски съвет, Министерството на здравеопазването и Народното събрание свое становище по проблемите за придобиване на специалност. До направените в него изводи се е стигнало след кръгла маса, проведена на 16 и 17 септември, в която са участвали студенти от всички медицински факултети в страната. В становището са упоменати и исканията на студентите към управляващите, за които Zdrave.net писа вчера. Сред тях са увеличаване на броя на местата за специализация и минималното възнаграждение на специализантите. Отправено е и искане за промени в Наредба 34 за промяна на досегашния начин за провеждане на изпита за придобиване на специалност. По отношение на изразеното от д-р Таня Андреева намерение да премахне изпита за придобиване на специалност студентите изразяват своето пълно неодобрение на взетото вече решение.  Според тях средният успех от обучението не трябва да бъде единствен и определящ фактор за зачисляването за специализация, тъй като въпреки синхронизирането на учебните планове, програми и изпитни процедури в различните учебни заведения уеднаквяване не може да бъде постигнато. Студентите отбелязват, че през последните години публичните инвестиции във висшето медицинско образование в България са намалели с близо 30%. Според тях това е довело до намаляване на държавната издръжка за студент в медицинските специалности.
"Нарушеният баланс на хората в системата лесно може да бъде установен, когато погледнем движението на медицинските специалисти. В изследване на институт "Отворено общество" - София са представени данни за 2011 година, които се базират на регистрите на Български лекарски съюз (БЛС), Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) и данни за завършващите, които се базират на Рейтинговата система на висшите училища в България. Според тези данни през 2010/2011 студенти в последна година на обучението си по медицина са 534, а издадените удостоверения от БЛС за работа в чужбина са 396. 37% от студентите по медицина заявяват намерение за напускане на страната, а медицинските специалисти, достигнали пенсионна възраст през 2011г., са 6191", се казва в становището.
 
ЛЕКАРИ ИСКАТ СПЕЦИАЛИЗАЦИИ В ПОВЕЧЕ БОЛНИЦИ
Необходимо е да се разшири кръга от болници, в които може да се провежда специализация, защото в момента той е много ограничен. Това се казва в становище на Асоциацията за развитие на медицинската общност, в която се отправят няколко препоръки към управляващите относно специализациите в системата на здравеопазването. От там предлагат да се създаде обща информационна система на болниците, за да се знае коя от какви специализанти и специалисти има нужда. От асоциацията също така препоръчват изграждането на единна база данни за всяка специалност, която да включва цялата информация, която един специализант се нуждае. Разписването на ясни цели и задачи във формата на компетенции, които един специализант трябва да придобие за своето обучение, ще направи процеса на обучение целенасочен.
 
В ПЕЧАТА: КРЪВНИТЕ ЦЕНТРОВЕ ПРОПУСКАТ ЗАРАЗИ
"Кръвните центрове пропускат зарази", пише на първа страница в. "Труд". От изданието алармират, че българите, на които се налага да бъде преливана кръв, са изложени на риск от заразяване с опасни болести, като хепатит В, С и СПИН. Причината е, че използват серологични тестове, които "хващат" трите заболявания чак между четвъртата и осмата седмица след заразяването.
Глоба от 1500 лв. отнесе лекар, защото е надвишил лимита си за високоспециализирани изследвания, пращайки на скенер деца със съмнения за рак. Това пише в днешния си брой в. "Преса". "Аз приключих с направленията още в края на юли, а за миналото тримесечие бях глобен с 1500 лв., защото съм пратил децата със съмнение за рак на костите на сцинтиграфия и млад мъж с кожен рак на скенер и с това съм надвишил регулативния стандарт", разказа хирургът д-р Стефан Зарков. За всяко тримесечие той разполага с 50 направления за специалист и 25 за високотехнологични изследвания. Те трябва да му стигнат за около 600 пациенти. Ако надвиши отпусната сума, го заплашва глоба.
"Лекарски заплати скочиха двойно", пише в. "Всеки ден". Става въпрос за възнагражденията на лекарите от Териториалната експертна лекарска комисия в Пазарджик, който са били увеличени с 50%. Решението е на директора на МБАЛ-Пазарджик д-р Васил Вълчев. Във в. "Дума" уточняват, че  причините за увеличението са, че лекарите от ТЕЛК са с едни от най-ниските възнаграждения сред колегите си. Освен това те нямат право да работят извън ТЕЛК с направления от Здравната каса заради конфликт на интереси. Така трудовите им правоотношения остават основен източник на приходи.