Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (16 септември 2013)
 
В ПРЕСАТА: ВДИГАТ ЦЕНИТЕ НА ЧАСТ ОТ КЛИНИЧНИТЕ ПЪТЕКИ
Клиничните пътеки, които са пренебрегвани в последните години и са силно недофинансирани, ще се ревизират и цените им ще се повишат. Това пише в днешния си брой в. "Труд". Изданието се позовава на информация, подадена му лично от министърката д-р Таня Андреева. "Категорично цената на раждането трябва да се повиши поне със 100 лв. и да стане 600 лв. Увеличение се налага и за всички пътеки, отнасящи се до лечението на пациенти до 18 г.", казва пред "Труд" председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов. Според него няма пътеки, по които да се превеждат повече пари от необходимото, като посочените от министърката кардиологични, а просто има такива с реално финансиране.
Правителството ще излее милиарди в социалната система, без това да има ефект, пише в. "Сега". Изданието отбелязва, че от догодина БСП обещава да увеличи от 35 на 50 лв. детските, че даже и да ги дава на всички независимо от дохода. Още от септември тази година пък децата с увреждания вземат по 217 лв. месечно вместо 189 лв., както е в момента. За промени в законодателството, които да премахнат уравниловката в социалните плащания и да се осигури подкрепа според индивидуалните нужди на човека, няма нито дума, се казва в статията. Авторът коментира, че за всеки е ясно, че дори хора с еднаква степен на увреждане, но на различни органи, имат различна нужда от подпомагане, а законите в момента дават на всички поравно.
 
ПАЦИЕНТИ НАСТОЯВАТ ЗА ЕЛЕКТРОНЕН РЕГИСТЪР НА ЛЕКАРСТВЕНИТЕ ПРОТОКОЛИ
Все още проблемът с дългосрочното проследяване и диспансеризацията на пациентите с редки болести не е решен, дългият път по оформянето и заверката на протоколите затруднява много болните и някои от тях прекъсват терапията си. За това алармираха представители да пациентски организации в края на дискусията на ІV национална конференция по редки болести и лекарства сираци, която се проведе през уикенда в Пловдив. По информация на Асоциация "Хипофиза" например в последно време от общо 61 пациента с акромегалия, лекувани и наблюдавани в Центъра по ендокринология в София, за 31 са били принудени да прекъснат лечението си за един месец поради забавяния в процедурите и късно набавяне на лекарства. Все още за някои редки болести лекарствата у нас са недостъпни - такива са например някои невромускулни заболявания, порфирията, сирингомиелията и сирингоглобулията, посочиха от Националния Алианс на хората с редки болести.