Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (10 септември 2013)
 
В ПЕЧАТА: НАЙ-МНОГО РАБОТНИ МЕСТА ИМА В ЗДРАВНИЯ СЕКТОР
Над 40% от здравните работници в България са над 50-годишни, става ясно от статии в "Дума", "Труд" и "Сега", съобщава Zdrave net.  Изданията цитират последния Европейски мониторинг на свободните работни места, публикуван от Европейската комисия. Според информацията това е значително над средното за ЕС равнище. В доклада се отбелязва, че на редица страни може да се наложи да се справят с предизвикателството на застаряваща работна ръка в здравния сектор.
Въпреки намаляващото общо търсене на трудовия пазар в ЕС заетостта в здравния сектор е нараснала с почти 2% на годишна основа между 2008 и 2012 г. Това се дължи на застаряващото население, напредъка в областта на технологиите и леченията, очакванията на хората за по-качествени услуги и обръщането на по-голямо внимание на профилактиката. През 2012 г. Почти 1 млн. души са били наети на работа в сектора на здравеопазването.
Актуализацията на бюджета не предвижда нито лев за уреждане на проблема с дълговете на болниците. Това пише в днешния си брой в. "Труд". Изданието напомня, че преди време имаше информация, че няколко десетки милиона ще отидат за просрочията на Военномедицинска академия. След като обаче вчера Министерството на финансите публикува пълна разбивка на допълнителните харчове, които ще се направят с парите от актуализацията на бюджета за 2013 г. стана ясно, че средства за ВМА не са предвидени. Единствено Министерството на здравеопазването ще получи 8 млн. лева, но те са за спешни ремонти на болници.
"Капитал Daily" цитира изказване на д-р Джафер, според която бюджетът на Националната здравна каса може и да мине без актуализация. НЗОК се надява да успее да се разплати с доставчиците на медицински услуги въпреки предвидения дефицит от 108 млн. лева, казва тя.
Темата за българите, които не плащат здравните си осигуровки е основна в повечето печатни издания днес, които цитират изказвания на д-р Джафер. В. "Сега" пише, че около 250 000 българи имат доходи и могат да внасят здравни осигуровки, но не го правят. Като вероятна причина за това се посочва огромното недоверие в здравната ни система, ниското качество на услугите и нуждата от доплащане почти във всички случаи. Според информацията, подадена от председателката на парламентарната здравна комисия, други 460 000 нямат финансовата възможност да се осигуряват и съответно не го правят.  В. "Преса" пък цитира изказване на д-р Джафер, според която част от стъпките, които ще върнат доверието в системата на здравеопазването и в здравноосигурителния модел, е раздържавяване на НЗОК. "Нашата принципна позиция в годините, независимо дали сме били опозиция, или в управлението, е била, че трябва да има конкуренция между касите, за да се контролира по-ефективно как се харчат парите", обяснява тя.
 
ПУЛМОНАЛНАТА ХИПЕРТОНИЯ СЕ ОТКРИВА С ОГРОМНО ЗАКЪСНЕНИЕ
Късно поставена диагноза и затруднен достъп до съвременно лечение са най-сериозните проблеми, с които се сблъскват болните от идиопатична пулмонална хипертония у нас. Средно с 34 месеца закъснява поставянето на точната диагноза на пациентите. По данни на Центъра за пулмонална артериална хипертония във Варна в някои случаи този срок достига дори до 72 месеца. Тези факти бяха изнесени днес при откриването на кръгла маса на тема "Предизвикателства пред пациентите с пулмонална хипертония". Форумът, чийто домакин е УМБАЛ "Св. Екатерина", се организира по идея на Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония.
 
ПОДНОВЯВАТ СЕ ПРОФИЛАКТИЧНИТЕ ПРЕГЛЕДИ ЗА ДЕЦА В "ПИРОГОВ"
След едномесечно прекъсване през август, през септември отново стартират профилактичните детски прегледи по програма "Детско здраве "Пирогов", съобщиха от лечебното заведение. Всяка последна събота на месеца екипите на д-р Асен Меджидиев, на д-р Атанас Кацаров и специалисти по хирургия и урология от "Пирогов" ще преглеждат децата безплатно. За да бъде прегледано едно дете не е необходимо направление от личния лекар, а предварително записване по телефона. Номерата, на които децата може да бъдат записани за преглед, са: 02/ 91 54 428 - за детски уролог; 02/ 91 54 447 - за детски хирург; 02/ 91 54 479 - за УНГ; 02/ 91 54 262 - за детски ортопед-травматолог.