Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (9 септември 2013)
 
В ПРЕСАТА: УЧИЛИЩА ЩЕ ОБУЧАВАТ ЛЕКАРСКИ АСИСТЕНТИ
От "Труд" научаваме, че д-р Нигяр Джафер ще предложи училищата да обучават за лекарски асистенти, на които да се разчита да попълват празните щатове в спешната помощ. "Идеята е образованието да е тригодишно, а получените знания ще са като на настоящите фелдшери", е обяснила д-р Джафер пред всекидневника.
"Очаква се просветното министерство да реши кои училища имат капацитета да издават тапията. Но има предложения обучението да се извършва и във вузовете. Мярката е наложителна, защото се оказва, че обучението на парамедици, което върви в момента, не е легитимно", пояснява "Труд".
Над 50 млн. лв. повече в бюджета за здраве очаква догодина д-р Таня Андреева, става ясно от интервю със здравния министър във в. "Стандарт". "В МЗ ще се върнат ваксините и ин витрото. Мерките, които предложихме на премиера, бяха оценени и съм убедена, че за следващата година ще се намерят повече средства за спешната помощ, психиатриите и връщането на двете дейности в МЗ. Смятам, че ще получим допълнително над 50 млн. лв.", заявява д-р Андреева. Заплатите в спешната помощ ще се увеличат с 10%, в психиатриите с 20%, а ако има повече средства е възможно и второ увеличение за спешните медици, допълва тя. 50 общински болници ще се финансират допълнително от държавата, а за целта ще са необходими 6 млн. лв., научаваме още от интервюто.
" 108 млн. лв. от здравни вноски са изчезнали през 2013 г.", гласи заглавие от страниците на в. "Сега". Изданието се позовава на шефката на здравната комисия в парламента д-р Нигяр Джафер. "Никой не знае какво е станало с тези пари", е обявила тя. Според анализите на НЗОК, толкова ще бъде дефицитът в края на годината и касата няма да може да се разплати напълно с доставчиците на медицински услуги без актуализация на бюджета си, припомня "Сега".
 
ДВОЕН РЪСТ НА НЕОСИГУРЕНИТЕ В "ПИРОГОВ" ЗА ГОДИНА
Два пъти са се увеличили неосигурените пациенти, които са лекувани в "Пирогов" за първите 8 месеца на годината, спрямо предходната 2012-та, съобщи зам.-директорът по научната дейност и координатор на Спешния авангарден комплекс доц. д-р Олег Чолаков. През 2012 година в периода 1 януари - 31 август помощ в болницата са потърсили 150 000 лица, от които 31 000 са приети за лечение, а 225 са били неосигурените. За същия период, но през 2013-та преминалите през болницата са 165 000, от които 30 000 са приети за лечение. Неосигурените обаче са 484 лица.

НИГЯР ДЖАФЕР: ОТ 2 МЛН. НЕОСИГУРЕНИ, 230 ХИЛЯДИ ПРОСТО НЕ ЖЕЛАЯТ ДА СЕ ОСИГУРЯВАТ, ЗАЩОТО СА ДЕМОТИВИРАНИ
Към момента, по данни на Национална агенция за приходите (НАП), неосигурените български граждани са около 2 милиона, от тях 460 хиляди са социално слаби, а 230 хиляди просто не желаят да се осигуряват. Това каза в интервю за Агенция "Фокус" депутатът от ДПС и председател на Комисията по здравеопазване Нигяр Джафер. "Законодателят през последните години направи доста опити, при това много неумели, да се справи с проблема за здравно неосигурените. Оказа се, че използването на репресивни средства, на наказание, за да накараме хората да се осигуряват, не дават кой знае какъв резултат. Има 230 хиляди неосигурени, които просто не желаят да се осигуряват. Това са хора, които имат възможности да го правят, много често те са работодатели. Те обаче са демотивирани. Те бяха демотивирани от кражбата, от отклоняването, от пренасочването на близо 2 млрд. лв. от пари за здраве за други неща", обясни Нигяр Джафер. По думите й, тези хора задават въпроса "защо с моите осигуровки, с пари от моите осигуровки, които аз съм внесъл целево за здраве, се плаща какво ли не, но когато аз имам нужда, обикновено няма направление, трябва да си заплащам лечението, трябва да доплащам допълнително за диагностика или за медицински изделия".