Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (3 септември 2013)
 
В ПРЕСАТА: ПРОМЕНЯТ СЕ ОСИГУРИТЕЛНИТЕ ПРАГОВЕ В ЗДРАВНИЯ СЕКТОР
След приключилото договаряне на минималните осигурителни прагове ръстът е най-голям в здравния сектор. Това научаваме от материал на "Труд", където четем: "С най-много ще скочат осигуровките за шефове на клиники и на болнични отделения. От 2014 г. те ще се осигуряват върху най-малко 1100 лв., което е с 15,8% повече спрямо тазгодишния праг от 950 лв. В производството на медицински и зъболекарски инструменти най-ниските суми за осигуряване ще се увеличат с 14%. Над 13% е ръстът за медицински сестри, фелдшери, рехабилитатори, акушери и лаборанти." (Тук ще припомним, че последният опит за увеличаване на осигурителните прагове при медсестрите претърпя провал и доведе до скандал, тъй като се оказа, че за да бъдат те покрити, заплатите на професионалистите по здравни грижи трябва на практика да се намалят, б.р.)
От публикация на "Стандарт" пък научаваме, че сградата на медицински център в Перник е продадена от съдия-изпълнител. "Еврика" в Перник беше продадена на нов собственик заради необслужван кредит към банка.  Ежедневникът информира, че в медицинския център са работили 19 лекари - специалисти в различни области. Към него е функционирала и хирургична клиника със стационар, където се практикувала включително и пластична хирургия.
"Сега медицинският център е преместен в други помещения. Собственик на сградата е фирма "Петрол - Драгичево" ЕООД. Нейният управител Георги Милев развива разностранен бизнес. Освен с търговия с петролни продукти, той се занимава с въгледобив и селско стопанство. В съдружие с партньори се кани отново да отвори клиниката. Бавели го само бюрократични процедури. В сградата ще има и кабинети за алтернативна медицина, доверява новият й собственик", пише "Стандарт".
"Нови разчети на парите за болниците ще изготви здравната каса. Те ще са за последните три месеца на годината. Решението е взето от Надзорния съвет на осигурителния фонд. Новите стойности ще се изготвят на база на оставащия бюджетен ресурс на касата." За това информира днес "Стандарт", цитиран от Zdrave net. Публикацията допълва: "Освен това ще се прехвърлят още 3 млн. лв. за онколекарства. Парите ще се пренасочат от средствата за диспансерно наблюдение на болните от рак. Това се налага заради превишаването на плануваните разходи за тези медикаменти
 
КОИ ОБЩИНСКИ БОЛНИЦИ ЩЕ ПОЛУЧАВАТ СУБСИДИИ?
Списъкът с общинските болници, които имат нужда от допълнително субсидиране, ще бъде готов до края на месец септември, съобщи Zdrave net. Това е станало ясно на среща на здравния министър д-р Таня Андреева с представители на Националното сдружение на общините в Република България, според пресцентъра на министерството. "Няма алтернатива на общинските болници по отношение на достъпа на населението от регионите, в които се намират съответните лечебни заведения, тъй като единствено въпросните имат денонощен цикъл на работа", е заявила министър Андреева. По думите й, общинските  болници обслужват близо 2 млн. души - хора, които разчитат само на тези лечебни заведения, тъй като нямат финансови средства и транспорт, нямат близки, които да ги придружават до по-далечните областни болници. По време на срещата от НСОРБ са изразили готовност да подпомогнат експертите на МЗ при разработването на Националната карта на спешните центрове в страната. Според министър Андреева, важни са не само местонахождението и броят на екипите в един спешен център, а доколко това звено осигурява реална обезпеченост на населението в региона.