Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (2 септември 2013)
 
В ПЕЧАТА: ДВОЙНИ ПРОВЕРКИ ЗА БОЛНИЦИТЕ
"Двойни проверки очакват болниците съвсем скоро. В момента здравната каса и агенция "Медицински одит" подготвят графика за инспекциите, научи "Стандарт". Те ще следят не само за финансови и документални нарушения, но и за качеството на лечение, обясниха от здравното министерство", четем днес в "Стандарт".
"Идеята за съвместните проверки на медицинската ДАНС и на НЗОК беше на директора на касата д-р Румяна Тодорова. Повод е преразходът на пари за болниците. В края на годината се очертава разходите на клиниките да са над 360 млн. лв. Дори с отблокирането на резерва на касата от 269 млн. лв. се появява недостиг от 108 млн. лв. Затова НЗОК поиска проверка на болниците. Целта е да се установи защо някои клиники имат преразход, а други не. Както и дали правилно се отпускат онколекарства", допълва публикацията.
В изданието четем още: "Извън съвместните проверки с касата медицинската ДАНС има и планов график за инспекции. За втората половина на годината в него са включени 13 болници от София, Дупница, Хасково, Пловдив, Благоевград и Перник. Те ще се проверяват най-вече за спазването на правилата по анестезиология и интензивни грижи."
"Труд" информира: "С до 50% са се увеличили неосигурените пациенти в големи столични болници, алармираха "Труд" директорите им. В "Пирогов" болните без осигуровки през 2011 г. са били 285 души, те са донесли загуба от 260 000 лв. През 2012-а вече са 426 болни, за чието лечение са дадени 411 000 лв. ,А за първите шест месеца на тази година са 303-ма или ръстът им е от 42%, за които са похарчени 267 000 лв.", посочи доц. Стоян Миланов. Той подчерта, че са свикнали с подобни пациенти, повечето от които са клошари и алкохолици", четем в изданието.
"Мама си отиде заради небрежно отношение от страна на лекари", заяви пред пловдивският вестник  "Твоят ден" Дима Миндилева от град Стамболийски.
На 20 август 77-годишната Недялка Генова била приета на VII етаж в хирургиите на Университетска болница "Св. Георги" в Пловдив.  "Пет пъти ходих да викам сестрата. Веднъж й сложи лекарство в абоката. После донесе системи -така й казали", обяснява Дима. Тя твърди, че през това време не дошъл дежурен лекар да види майка й. Медсестрата поръчала болната да бъде свалена на първия етаж за кардиограма, въпреки че на същия етаж има отделение за сърдечноболни. Докато разкарвали болната по етажите с леглото (по едно време даже не успели да я извадят от асансьора!), тя починала. Чак тогава с бавна крачка дошъл лекарят, за да констатира смъртта.
 
СЕЗИРАТ ПРОКУРАТУРАТА СЛЕД ПОРЕДНОТО НАПАДЕНИЕ СРЕЩУ МЕДИЦИ ОТ "СПЕШНА ПОМОЩ" ВЪВ ВЕЛИНГРАД
По случая с поредното нападение над екип на "Спешна помощ" във Велинград ще бъде подаден сигнал до прокуратурата, каза за Радио "Фокус" - Пазарджик д-р Благовеса Стоянова, завеждащ филиала на ЦСМП в Пазарджик. Нападението е станало по време на извършване на домашно посещение. Тогава е нанесен побой върху медицинското лице и шофьора, а също и удари по линейката. Служителите на "Спешна помощ" - Велинград са с леки наранявания. Все още уточняваме щетите, които са нанесени по санитарния автомобил. Случаят е в ромския квартал във Велинград, като става дума за родилка, която е трябвало да бъде транспортирана до болницата. Тя е обслужена, закарана е до филиала на "Спешна помощ" във Велинград, а след това и до МБАЛ-Пазарджик, където е в момента. Въпреки нападението екипът си е свършил работата, каза също д-р Стоянова. Тя допълни, че това е поредният случай на нападение срещу медици от "Спешна помощ", след този в Брацигово от преди два месеца. Очакваме да бъдат предприети сериозни мерки срещу нападателите, след направените законодателни промени в тази посока, уточни д-р Стоянова.
 
ОМБУДСМАНЪТ ИСКА ДИСЦИПЛИНАРНО НАКАЗАНИЕ ЗА ДИРЕКТОР НА ДОМ ЗА ВЪЗРАСТНИ
Директорът на Дома за възрастни хора с умствена изостаналост - с. Преколница е отказал да предостави достъп до дома и до необходимата информация и документация при проверка на екип на Националния превантивен механизъм (НПМ) към националния омбудсман, съобщава . . За това e сигнализирал  Константин Пенчев в свое писмо с препоръки до министъра на труда и социалната политика. В писмото се напомня, че омбудсманът на Република България изпълнява функциите на НПМ по смисъла и в съответствие с Факултативния протокол към Конвенцията на Организацията на обединените нации против изтезанията и други форми на жестоко, нечовешко или унизително отнасяне или наказание. Омбудсманът подчертава, че до момента НПМ е осъществил над 300 проверки в местата, където се намират лица, лишени от свобода, или където са задържани или настанени лица вследствие на акт или със съгласието на държавен орган, които места те не могат да напуснат по собствена воля. "По време на всички проверки към служителите на НПМ съответната институция е проявявала добронамереност и е оказвала пълно съдействие съгласно изискванията на Закона за омбудсмана и Факултативния протокол към Конвенцията на ООН" - пише Константин Пенчев. Той допълва, че описаният случай е прецедент и ще бъде отразен в Годишния доклад на омбудсмана като Национален превантивен механизъм като случай, свързан с лоша административна практика и пряко нарушаване на Факултативния протокол към Конвенцията.
 
И СТАРОЗАГОРСКАТА БОЛНИЦА ОСТАНА БЕЗ ДИРЕКТОР
Изпълнителният директор на МБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" - Университетска в Стара Загора е освободен от поста си, а нов директор ще бъде избран най-вероятно утре, съобщава Zdrave net.. В директорския борд на болницата пък са назначени нови членове - проф. Петрана Чакърова и д-р Мариус Кирков. Промените са гласувани по време на общото събрание на акционерите, състояло се тази сутрин, информира dariknews.bg и уточнява, че в момента в Съвета на директорите влизат само кадри на бившата Университетска болница.
"До два месеца ще бъде свикано ново общо събрание на акционерите, на което ще бъдат избрани представители от МБАЛ. Те ще сменят двама членове от сегашния състав на борда", казва парламентарният секретар на Министерството на здравеопазването Янка Кюркчиева. Тя допълва, че Съветът на директорите трябва много бързо да предложи оздравителна програма за болницата.