Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (29 август 2013)
 
УЧИЛИЩЕТО ЗА ПАРАМЕДИЦИ ОТКРИВА УЧЕБНАТА ГОДИНА НА 1 ОКТОМВРИ 2013 Г.
Продължава записването на студенти за обучение на парамедици в трета квалификационна степен по програма, съгласувана с Германския Червен кръст.
Обучението ще започне на 1 октомври 2013 г., като неговата продължителност е  960 часа, разпределени в два семестъра, съответно от 3 и 4 месеца. Вторият семестър предвижда стаж в спешните приемни отделения на ВМА. Това съобщиха от пресцентъра на Българския червен кръст. Успешно издържалите държавния изпит по теория и практика ще получат сертификат за упражняване на професията.
Българският Червен кръст съвместно с Германския Червен кръст област Баден-Вюртемберг създадоха училището за парамедици съгласно утвърдените в Европа и света стандарти за подготовка на немедицински кадри в спешната медицинска помощ. Учебното заведение е разположено в Националния учебен център на БЧК в с. Лозен /край София/, официално лицензиран от Националната агенция за професионално образование и обучение /НАПОО/.
 
В ПРЕСАТА: ПРЕПОРЪЧИТЕЛЕН МИНИМАЛЕН ПРЕСТОЙ В БОЛНИЦА "Минималният престой в болница да стане препоръчителен вместо задължителен. Това ще поиска Българският лекарски съюз на предстоящите преговори със здравната каса за нов Рамков договор, каза председателят на съсловната организация д-р Цветан Райчинов. По този начин нито пациентите, нито болниците ще са санкционирани, ако престоят в клиника не се спазва." Това пише днес "Стандарт", продължавайки дискусията от последните дни за Наредба 49.
Ситуацията в здравеопазването като цяло пък занимава "Земя". "Положението в българското здравеопазване е критично и това не е новина. Жертви на сгрешените здравни реформи в годините на прехода станаха и лекарите, и пациентите. (…) Но днес положението на родното здравеопазване е толкова критично, че вече плащаме за здраве дори без да има кой да ни лекува", пише авторът.
 
ЩЕ ТЪРСИМ БАЛАНС МЕЖДУ ИНТЕРЕСА НА ПАЦИЕНТИТЕ, НА ЛЕКАРИТЕ И НА БОЛНИЦИТЕ
"Наредба 49 отново е на масата и в нея трябва много добре да се намери баланса между правата и интересите на пациентите и правата и интересите на лекарите и на болниците. Още повече, че болниците са търговски дружества и единственият им начин на финансиране е приходът от дейност, който се заплаща от здравната каса с изключение на онези, които са второстепенен разпоредител на средства от Министерството на здравеопазването. Здравната каса е в договорни отношения с търговските дружества и има изисквания, които трябва да се покрият, за да заплати тя дейността". Това коментира вчера министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева пред журналисти.