Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (26 август 2013)
 
В ПРЕСАТА: ДА СЕ КРИМИНАЛИЗИРА НЕПЛАЩАНЕТО НА ЗДРАВНИ ВНОСКИ
Промени в здравната система - това откриваме в днешната преса. Вестниците дават информация както за предстоящо увеличение на заплати в сектора, така и за очаквани промени в търговете за лекарства. Първите промени, готвени от здравната министърка д-р Таня Андреева, засягат спешната помощ. Ще бъдат въведени алгоритми за работа на спешните екипи. Ще бъде променена и наредба 34, където ще се либерализира режимът за специализация на работещите в спешната помощ, изрежда д-р Андреева в интервю за "24 часа". Тя информира още, че министерството планира 10-процентно увеличение на заплатите в сектора от началото на 2014 г. От думите й става ясно също така, че статутът на парамедиците към момента е неясен. "Обучават се по програми, които не са одобрени от министерството на образованието. Това са курсове, провеждани от различни организации, но нямат легализирана форма, не се правят в оторизирани центрове за обучение. С тях тепърва трябва да се работи, защото в момента зад гръмкото име парамедик стои просто по-добре информиран шофьор. А тези кадри са изключително необходими, даже и в пожарната, и трябва да имат съответната компетентност", коментира министър Андреева. От интервюто научаваме още, че според министърката има два варианта за регулиране броя на болниците. Единият е административен и е свързан с очакваната до края на годината  Ще има обективни критерии, на които да отговарят те при подписване на договор със здравната каса,  обяснява д-р Андреева.
Да се криминализира невнасянето на здравни вноски, казва в интервю за вестник  "Преса" проф. Генчо Начев. Според него другият голям проблем е броят на болниците, както и пакетът за болнична помощ, който плаща касата. Затова болниците за активно лечение трябва да се намалят, тези за долекуване - да се увеличат, а пакетът - да се съобрази с парите в касата, казва той..
От няколко издания научаваме, че шефката на НЗОК д-р Румяна Тодорова е поискала търговете за лекарства да се правят от касата. "Земя" пък цитира шефа на Националната пациентска организация Станимир Хасърджиев, който е категорично против този вариант, защото: "Всяка форма на централизация води до лимитиране на броя на пациентите, които имат достъп до медикаментите, ограничава лекарите при предписването и води до корупционни практики", смята д-р Хасърджиев.
 
НОВО НАПАДЕНИЕ В СПЕШЕН ЦЕНТЪР
Група роми изкараха гнева си върху нощния екип в Спешен център-Сандански. Инцидентът станал след като близък роднина на ромите издъхнал. Тогава над 10 роми нападнали екипа в центъра със скандали, закани и обиди, информира Struma.com. Единият от тях стоварил железен прът върху едно от бюрата в центъра. Незабавно е извикана полиция и групата била укротена. Това е поредното нападение над лекари в Пиринско. За пореден път Спешните центрове алармират за неотложна денонощна охрана, за да се предотвратят евентуални тежки последици.