Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (23 август 2013)
 
ОРЕШАРСКИ СЕ НАДЯВА ДЕФИЦИТЪТ В НЗОК ДА НЕ ДОСТИГНЕ 100 МЛН.
По предварителна информация най-вероятно ще бъдат необходими около 100 млн. лв. допълнително за НЗОК тази година. Това е заявил във Варна премиерът Пламен Орешарски, цитиран от правителствената информационна служба. "Надявам се, че тези средства ще бъдат минимализирани в резултат на по-оптимално разпределение до края на годината. Ако е необходимо, в края на годината ще преценим как да финансираме възникващия дефицит", е казал министър-председателят в отговор на въпроси от журналисти.
 
МЗ ИСКА 4 МЛН. ДОПЪЛНИТЕЛНО ЗА ФОНДА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА
Допълнително 4 милиона лева ще бъдат необходими до края на 2013 г. за нуждите на Център "Фонд за лечение на деца". Това става ясно от проектопостановление на Министерски съвет, изготвено от здравното министерство. В мотивите към предложението се припомня, че утвърдените до момента средства са в размер на 6 млн. лв., при положение че за предходната година са изразходвани 10.3 млн., с които е подпомогнато лечението на 715 деца. Тази година до момента фондът е одобрил финансиране лечението на 552 деца на стойност 6.6 млн. лв, тоест всички налични средства са изразходвани. Затова от ведомството на д-р Таня Андреева предлагат правителството да отпусне допълнителни 4 млн. от централния бюджет.
 
В ПЕЧАТА: АКТУАЛИЗАЦИЯ И НА БЮДЖЕТА НА НЗОК
"Недостигът на средства за здравноосигурителни плащания е най-голям в болничната помощ - 361 млн. лв., съобщиха от НЗОК", пише "Репортер". "Недостигът за лекарства пък се очертава до края на годината да е в размер на 34 млн. лв., за дентална помощ - 12 млн. лв., за медицински изделия - 11,5 млн. лв., а за специализирана извънболнична помощ - 1,3 млн. Общо прогнозният дефицит в бюджета на здравната каса до края на годината се очертава да бъде в размер на 108 млн. лв., каза управителят на институцията д-р Румяна Тодорова. Според сметките на Министерство на финансите пък дефицитът в касата ще е 130 млн. лв. Надзорният съвет на касата е решил да покрие част от дефицита чрез вътрешно преструктуриране на разходите."
Друга голяма тема от пресконференцията откриваме в няколко издания. "24 часа" информира: "Започват проверки на 30-те болници, които предоставят онколекарства, съобщи шефката на здравната каса д-р Румяна Тодорова. Пациенти се жалвали, че ги връщат заради липса на лекарства. Мъж между 60 и 70 г. пита в писмо до НЗОК защо няма пари за 6-ото вливане на лекарството му. С мотива, че касата не е платила, го отпратили във варненската университетска болница "Св. Марина". Пациентът сам проверил във фирмата доставчик и открил, че от клиниката изобщо не са направили заявка, обясни д-р Тодорова. Прилагали му и втори препарат, който трябвало да си купи сам за 4800 лв."
За гаф на русенската болница съобщават вестниците. "Опечалени от село Красен за малко не погребаха чужд покойник заради грешка в русенската болница. Семейството на Андрей Костов (61 г.) се събрало на опело, но изпаднало в шок, като видяло непознат в ковчега. Най-малката му дъщеря Силвия (14 г.) почти припаднала в църквата. Потресен бил и свещеникът, който за първи път от 23 години вижда подобен гаф", четем в "Труд".