Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (15 август 2013)
 
ЗА ПЪРВИ ПЪТ БЪЛГАРИЯ ОТБЕЛЯЗА ОФИЦИАЛНО ДЕНЯ НА СПАСЕНИЕТО
С минута мълчание и включени сирени за първи път в България официално бе  отбелязан 15 август - Ден на спасението. Това стана точно в 12 часа пред входовете на много лечебни заведения от цялата страна. Пред Паметника на военните чинове, загинали във войните пред Военномедицинска академия в столицата дойдоха много лекари, медицински сестри и други професионалисти по здравни грижи, журналисти, граждани, сред които и Милка Василева, председател на УС на БАПЗГ, д-р Димитър Ленков, главен секретар на БЛС, д-р Пламен Радославов от  ФСЗ към КНСБ. Те отдадоха почит към лекарите, медицинските сестри, полицаите, огнеборците, минните спасители и другите българи, загинали при спасяване на човешки живот. Днес се навършват 50 години от подвига на д-р Стефан Черкезов, лекар от великотърновското село Стрелец, който през 1963 г. спасява 47 пострадали от запален автобус при тежка катастрофа, без да мисли за себе си, а само за лекарския си дълг и единствен умира от тежките си изгаряния.  В негова чест през 2005 г. по идея на публициста д-р Тотко Найденов и със съдействието на генерал-майор проф. Стоян Тонев, началник на Военномедицинската академия, се полага началото на ежегодното отбелязване на Деня на спасението. На 20 декември 2012 г. с решение на Министерския съвет честването на 15 август като Ден на спасението става официално. Така България стана единствената страна в ЕС, а вероятно и в света, която държавнически ще отбелязва паметта на своите сънародници, загинали при спасяване на хора в мирно време.
В ритуала пред арката на Александровска болница в столицата участие взе и здравният министър д-р Таня Андреева. Тя поднесе венци пред паметниците на двама лекари от Александровска болница, загинали по време на бомбардировките през 1944 г., докато са се грижили за своите пациенти.
 
В ПРЕСАТА: БОЛНИЦИ ПОЛЗВАТ МНОГОКРАТНО КОНСУМАТИВИ ЗА ЕДНОКРАТНА УПОТРЕБА
В почти всички болници в България има недостиг на някои медикаменти и тотална липса на други. Това съобщава в. "Репортер", позовавайки се на информация, подадена от сдружението на пациентски организации "Усмихни се".  Пациентите твърдят, че заради задлъжнялост и недофинансиране в много лечебни заведения медиците избират кои лекарства да поръчат и от кои да откажат. Най-често липсват скъпи медикаменти, тъй като ръководствата на болниците предпочитат за същите пари да закупят повече и по-евтини лекарства. Такъв е случаят с онкодиспансера във Варна, където лекарите са принудени да връщат пациенти, заради липса на някои скъпоструващи онколекарства. В много от общинските болници пък, както и в някои частни, се работи по два, три и повече пъти с консумативи за еднократна употреба. Най-често за повторно приложение се стерилизират катетри за инвазивна кардиология, тъй като са непосилни за бюджета на болниците.
Топ лекари са подготвили пакет от мерки, с които здравната каса вече няма да плаща по 1200 лв. и за китайски стентове, имплантирани на пациенти с инфаркт. А най-големите определени суми ще се броят за доказани медицински изделия, с които болните ще получат качествено лечение. Това съобщава за в. "Труд" доц. Иво Петров, национален консултант по инвазивна кардиология и председател на Дружеството на кардиолозите и на Българското дружество по ендоваскуларна терапия.
 
ДА НЯМА ФАВОРИЗИРАНИ ОРГАНИЗАЦИИ НА ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ
"Призоваваме министър Хасан Адемов да предприеме действия за официалното и прозрачно преброяване на всички национално представителни организации на и за хора с увреждания, тъй като имаме основания да се опасяваме, че не зад всички стои реална членска маса и действителни членове в общините по места. А статутът на национално представителство им дава право да получават държавна субсидия, да участват във вземането на отговорни политически решения на ниво Национален съвет за интеграция на хората с увреждания, както и да разпределят целеви помощи по силата на неотдавна приети промени в Правилника за приложение на Закона за интеграция на хората с увреждания". Това заяви на пресконференция днес Капка Панайотова, изпълнителен директор на Центъра за независим живот - неправителствена организация, която защитава правата на хора с увреждания. В допълнение тя уточни, че с тези промени в нормативната уредба е дадено право на ограничен брой организации да се разпореждат със значителен публичен финансов ресурс за социално подпомагане, без обаче да е ясно по какви критерии са били избрани те и коя е причината тези пари да се разпределят от тях, а не от Агенцията за социално подпомагане, каквато е практиката по принцип.
 
ПРЕЗ 2014 Г. СЕ ОЧАКВА ПОКАЧВАНЕ НА ДОХОДИТЕ НА МЕДИЦИТЕ, КАЗА Д-Р АНДРЕЕВА
В рамките на 2014 г. ще се усети положителна промяна в доходите на работещите в сферата на здравеопазването. Това стана ясно от думите на министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева пред журналисти. Ще се върви в посока решаването на проблема с ниското заплащане на лекарите и професионалистите по здравни грижи, увери тя. Това обаче ще се случва бавно, защото няма ресурси, необходими са много законови промени и въвеждането на нови методики за оценка на дейността на медиците. Д-р Андреева заяви, че не може еднолично да отговори на въпроса дали трябва да се повиши процентът от БВП, който държавата отделя за здравеопазване, защото той зависи от Министерството на финансите.  Тя каза, че е водила разговори с министър Петър Чобанов и премиера Пламен Орешарски по темата и увери, че те са проявили разбиране. Д-р Андреева също така заяви, че се обмислят вариантите за прехвърляне на повече дейности от болничната към извънболничната помощ. Тя напомни, че навсякъде по света лечението е изнесено към  доболничната помощ.