Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (14 август 2013)
 
Д-Р АНДРЕЕВА: ТРЯБВА ДА НАМАЛИМ БРОЯ НА БОЛНИЦИТЕ, КОИТО РАБОТЯТ С НЗОК
НЗОК няма да сключва договор с всички болници. Това стана ясно от думите на министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева, която бе гост в предаването "Денят започва" на БНТ. Тя каза, че по темата са водени разговори с управителя на НЗОК д-р Румяна Тодорова и с премиера Пламен Орешарски. През последните четири години просрочените задължения на болниците са нараснали три пъти. През 2009 г. те са били 36,5 млн. лв., а в момента са близо 90 млн. Като причина за това тя посочи големия брой на лечебните заведения, които работят с НЗОК.
По отношение на бъдещите промени в здравния сектор министър Андреева обяви, че ще настоява здравните вноски за децата да се поемат изцяло от държавата. "Според мен това ще се случи още от следващата година", отбеляза тя.
Д-р Андреева също така обяви, че е поела ангажимент още от следващата година на стъпки да започне да се повишават заплатите на работещите в Спешната помощ. "Вероятно от 2014 г. ще го направим с 10%, а ако има ресурс и с повече", каза тя.
 
УДЪЛЖИХА СРОКА ЗА ВКЛЮЧВАНЕ НА МЕДИЦИНСКИ ИЗДЕЛИЯ В СПИСЪКА НА ИАЛ
Правителството удължи с една година сроковете за попълване на списъка с медицински изделия, поддържан от Изпълнителната агенция по лекарствата, както и сроковете, след които НЗОК, МЗ, МТСП и лечебните заведения са задължени да договарят само медицински изделия, включени в този списък. Целта на промяната е да не се допусне липсата на медицински изделия за пациентите поради административно-организационни затруднения, произтичащи от непълноти в списъка, поддържан от ИАЛ, аргументират се от пресслужбата на правителството.
 
В ИАТ НЯМА ДА ИМА СЛУЖИТЕЛ ПО СИГУРНОСТТА НА ИНФОРМАЦИЯТА
С промени в Устройствения правилник на Изпълнителната агенция по трансплантация правителството премахна длъжността "служител по сигурността на информацията". Това съобщиха от правителствената информационна служба след днешното заседание на министрите. Съществуването на подобна длъжност не е целесъобразно, тъй като ИАТ не създава, обработва, съхранява или предоставя класифицирана информация и следователно не отговаря на изискванията за "организационна единица", посочени в Закона за защита на класифицираната информация, аргументират се от пресслужбата на кабинета. Щатната бройка се пренасочва в към дирекция "Финансово-стопанска и административна дейност".
С друга промяна се разграничават функционалните области на длъжностите "заместник-изпълнителен директор" и "главен секретар".
 
В ПРЕСАТА: ТРОЙКАДЖИИ УЧАТ ЗА ЛЕКАРИ
В интервю за "24 часа" ректорът на Медицинския университет в София проф. Ваньо Митев заявява, че е твърдо за това да има тежък приемен изпит за медицина, за да не влизат тройкаджии да учат за лекари. "Ако приемаме по дипломи и после пресяваме кандидатите, ще бъде кошмар. Представяте ли си под какъв натиск ще бъдем поставени. Тежкият приемен изпит работи безупречно. Това е най-добрият начин за България", казва той. По отношение на липсата на достатъчно лекари желаещи да специализират педиатрия и патоанатомия ректорът казва, че всеки, който иска да учи, трябва да бъде стимулиран със стипендия. "Трябва обаче да бъде и обвързан с някакъв договор. Не да използва стипендията, а после да се реализира другаде. Като почне работа пък, да почне с по-висока база. Медиците бягат от специалности, с които не могат да имат допълнително възнаграждение. Един патоанатом работи с мъртви. Няма кой така да му даде нещо".
Вестник. "Монитор"отбелязва пасаж от стратегията, според който при необходимост специалисти от лечебното заведение ще дават указания на спешните екипи с пряка връзка, подобна на телемост, за да се пести време при спасяването на човешки животи. "За да бъдат докторите в непрекъсната връзка с болниците, започна интегрирането на комуникационно-информационната система между центровете за Бърза помощ и спешните отделения на лечебните заведения, както и изграждането на канали за телевръзки. Изданието също така отбелязва, че е планирано създаването на национална карта на спешната помощ, по подобие на здравната. В нея ще бъде описано за всеки район с какви екипи разполага, нивото им на професионална подготовка, броят на линейките, апаратурата в тях, населението, преобладаващите хронични заболявания, рискът от аварии, както и детайли като разстоянието от едно селище до най-близката болница.
 
РУМЪНСКО БЕБЕ, РОДЕНО 740 ГРАМА, ПОЧЕРПИ В МБАЛ БУРГАС ЗА ПЪРВИЯ СИ РОЖДЕН ДЕН
Румънско бебе, родено едва 740 грама, пристигна изненадващо днес в МБАЛ Бургас, за да почерпи за своя първи рожден ден, съобщиха от лечебното заведение. Антония Домитро се е появила на бял свят точно преди година - на 13 август 2012 г. Тя се е родила преждевременно - в края на шестия месец, но благодарение на лекарите в Родилно отделение и Отделението по неонатология на МБАЛ Бургас, сега е момиченце на 1 годинка, което се развива като здраво, нормално и красиво дете. Специално за случая Антония бе облечена в бяла рокля с името си, с извезани от двете страни на гърдите българско и румънско знаме. "Много е приятно, когато видиш резултата от своя труд и безсънните нощи, прекарани над кувьоза", сподели развълнувано д-р Слава Коларова, началник на Отделението по неонатология на МБАЛ Бургас. Антония е родена с цезарово сечение и остава в България до ноември, когато семейството й я прибира в Румъния. Благодарни, Кристина и Юлиян Домитро кръщават дъщеря си на акушер-гинеколога, който е водил раждането и заявяват, че Антония първо е българка и бургазлийка, а след това - румънка.
 
БЕЗПЛАТНИ КАРДИОЛОГИЧНИ ПРЕГЛЕДИ В ТОКУДА ПРЕЗ АВГУСТ
По време на летните горещини японската болница организира безплатна профилактика за хипертоници, хора с кардиологични оплаквания и всички, полагащи грижи за здравето си
Безвъзмездни консултации за хора с кардиологични проблеми ще се провеждат всеки петък в Токуда до края на август. Прегледите са посветени на контрола и профилактиката на сърдечно-съдовите заболявания и ще се извършват от водещите лекари със значителен опит в областта на инвазивната кардиология, ехография и ритмология от Клиниката по Кардиология в Токуда. Необходимо е предварително записване на тел.:  02/403 4646  02/403 4646 ,  02/403 4912  02/403 4912 ,  02/403 4000  02/403 4000 .