Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (12 август 2013)
 
ОБЩИНАТА ШУМЕН ЩЕ ПРИДОБИЕ БЕЛОДРОБНАТА БОЛНИЦА
Белодробната болница в Шумен, в която в момента дялове има и държавата, ще стане изцяло общинска, съобщава Dariknews, цитиран от Zdrave net. На заседание общинските съветници от Шумен са одобрили единодушно промяната. Така са стартирали процедура по безвъзмездното придобиване на сградата и апаратурата на Белодробната болница. Общината се задължава да покрие задълженията на вече нефункциониращото лечебно заведение, възлизащи на 280 000 лв. Предвижда се местната администрация да бъде вписана като кредитор по изпълнителното дело срещу болницата. По силата на решението сградата на белодробната болница няма да се продава и ако прехвърлянето на собствеността от държавата към общината стане факт, тя ще се използва за здравни или социални дейности.
 
В ПЕЧАТА: 2 МЛН. БЪЛГАРИ СА С ПРЕКЪСНАТИ ОСИГУРИТЕЛНИ ПРАВА
Близо една трета от българите са с прекъснати здравноосигурителни права. Това твърдят в днешните си броеве вестниците "Дума", "Земя", "България днес" и "Всеки ден". Те цитират изказване на д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването, който заявява, че само 40% от гражданите, дължащи здравни осигуровки, ги плащат редовно. Той се позовава на справка, поскана от Националната агенция по приходите.
Преминаването на здравните фондове във застрахователни е водеща тема във "24 часа" и "Труд". Двете издания информират, че 10 дружества за доброволни здравно осигуряване вече са прелицензирани, едно е подало заявление за прекратяване на своята дейност, две са подали документи в Комисията по финансов надзор, а други две - не са. Според информацията в изданията здравните фондове продължават да отстояват позицията си, че не е било нужно прелицензирането им като застрахователи, защото имат специфична дейност,  въпреки изискването в застрахователните директиви на ЕС.
 
ГОЛЯМ Е ИНТЕРЕСЪТ КЪМ ЛЯТНАТА АНТИСПИН КАМПАНИЯ
2167 души в цялата страна са се изследвали и научили своя ХИВ статус от началото на Националната лятна АНТИСПИН кампания на Програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН", финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Здравната инициатива, започнала на 1 август, цели да подкрепи безрисковото сексуално поведение, да насърчи безплатното и анонимно консултиране и тестване за ХИВ/СПИН и не на последно място - да изрази съпричастност към хората, живеещи с ХИВ инфекция. Лятната АНТИСПИН кампания се осъществява в 21 области на страната. Поради засиления интерес към услугата, екипи на неправителствената организация "Здраве и бъдеще" ще извършват бързи тестове в мобилен медицински кабинет и в град София на всеки, който пожелае да провери актуалния си ХИВ статус. Мобилният кабинет ще бъде разположен в близост до езерото "Ариана" в "Борисовата градина" в столицата от 19.00- 22.30 часа всеки вторник и четвъртък в периода от 13 август до 26 септември 2013 г.
 
ЛЪЧЕТЕРАПИЯТА - С НОВА АПАРАТУРА И НОВИ ПРОБЛЕМИ
2013 г. със сигурност ще са запомни като преломна за лъчетерапията у нас, съобщава Zdrave net. Благодарение на възможността да се закупи модерна апаратура със средства от еврофондовете започна процес на обновление в много лъчетерапевтични клиники и отделения в цялата страна. Този процес, по мнението на експерти и специалисти в областта, ще даде възможност хиляди онкологично болни да получат навреме подходящо лечение, съответстващо на възприетите международни стандарти и добри практики. Така очакванията са след обновлението пациенти от цели региони - Шумен, Велико Търново, Русе, Враца, Стара Загора, Бургас, Хасково и Благоевград, да имат достъп до най-съвременните лъчетерапевтични техники, да бъдат лекувани и проследявани близо до местата, в които живеят и работят. Да, но…Независимо от факта, че здравната каса e приела да има  едновременно лъчелечение и сенсибилизираща химиотерапия, за да бъде облекчен пътя на болните и да не се лутат те между двете специалности, цената на тази клинична пътека - 257.1 - е била намалена с неясни мотиви. Пак без обяснение радиохирургията е извадена от алгоритъма на клинична пътека 258.1. - факт, който буди недоумение и тревога сред лекари и пациенти. При това на фона на нарастващия брой болни, които търсят такова лечение в чужбина.
 
НАСЕЛЕНИЕТО В СТРАНАТА ПРОДЪЛЖАВА ДА НАМАЛЯВА
Населението в България продължава да намалява, информират БНР и БГНЕС. Раждаемостта не може да компенсира нивата на смъртност. Това са част от изводите в доклада за изпълнение на демографската стратегия за 2012-а година.
Отрицателният приръст през миналата година е минус 5,5, през 2011-а година е минус 5,1, през 2010-а година е минус 4,6%. Експертите, подготвили доклада казват, че намаляването на населението се дължи предимно на негативните тенденции в селата. Там населението намалява с най-високи темпове.
От 1991-ва година се наблюдава трайна тенденция на увеличаване на извънбрачните раждания. Техният относителен дял непрекъснато расте - от 18,5 процента през 1992-ра година до миналата, когато от всички живородени 57,4 на сто са извънбрачни. Коефициентът на раждаемост в градовете е 9,7, а в селата - 8,8. Коефициентът на обща смъртност у нас е 15 процента. Спрямо предходната година увеличението е с 0,9 на сто. Общо за 27-те държави - членки на Европейския съюз коефициентът на смъртност през 2012-а година е бил 9,6.