Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (8 август 2013)
 
ВЪВЕЖДАМЕ ЦЯЛОСТНА СИСТЕМА ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ПОЛИТИКИТЕ ПРИ ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ
България е първата европейска страна, която вече разполага с единна система за управление на държавната политика спрямо хората с увреждания, съобщава Zdrave net. Това постижение става факт благодарение на финансовата подкрепа на Европейския социален фонд и Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Финализиран е проектът по създаването на изключително широкообхватна база данни, която ще се базира на повече от 100 документа (нормативни актове, стратегии, програми) с близо 1600 индикатора, засягащи в различен аспект здравословното състояние, социалния, трудовия и образователния статус на всички български граждани, които имат някакъв вид увреждане. Във всеки един момент ще могат бъдат правени справки, предоставящи визуална информация по региони върху електронната карта на България, а данните ще бъдат да бъдат проследявани в динамика. Това съобщи на пресконференция в столицата днес изпълнителният директор на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски. В допълнение той посочи, че информационната система гарантира непрекъснат обмен на данни между ведомствата и институциите, които провеждат отделните елементи на тази цялостна политика. Отделно от това тя ще позволява контрол в реално време върху изразходването на бюджетни средства, както и информация за хода на изпълнението на проекти в тази област.
 
В ПРЕСАТА: ПО ДВАМА ЛЕКАРИ СЛЕДЯТ ЗА ДОНОРИ
"По двама лекари координатори вместо по един да има във всяка реанимация в 28-те болници, определени за донорски бази. Задачата им е да следят денонощно дали някой от пациентите не е изпаднал в мозъчна смърт. Това предвижда идея на директорката на Изпълнителната агенция по трансплантациите д-р Мариана Симеонова, която тя ще предложи на Министерството на здравеопазването", пише "Монитор", цитиран от Zdrave net.  "Ако има пациент в мозъчна смърт, въпросните лекари в реанимациите ще подават информация веднага на районния координатор по донорство и ще започват разговори с близките му за отдаване на неговите органи на друг човек", допълва материалът. "Сега в реанимациите персоналът не достига. Реанимационните сестри обслужват пет-шест легла вместо две, както се практикува в Европа, и голяма част от тяхната работа се налага да вършат докторите. Така медиците не могат да държат под око постоянно пациентите с черепно-мозъчни травми и мозъчни кръвоизливи, които най-често са потенциални дарители", пише изданието и допълва, че от началото на годината у нас е имало пет донорски ситуации, а на практика потенциалните донори са били 4 пъти повече.
"Стандарт" ни информира за нова придобивка на сливенската болница. "Модерен ядрено-магнитен резонанс бе внесен в сливенската болница през дупка в стената на втория етаж. Отворът е пробит към помещението, където ще се намира скъпата техника, съобщиха от лечебницата. За внасянето е използван кран, тъй като апаратът тежи няколко тона", четем в ежедневника.
 
БЛИЗО 8000 БЕБЕТА ЗА ДВЕ ГОДИНИ В НОВАТА РОДИЛНА ЗАЛА НА МАЙЧИН ДОМ
Точно преди две години, на 8 август, проплака първото бебе, родено в реновираната родилна зала на Университетската АГ болница "Майчин дом". От тогава в комфортните условия на осемте самостоятелни зали на бял свят са дошли общо 7895 бебета, похвалиха се от здравното заведение. Тези добри показатели се дължат както на добрите условия, които създадохме, така и на високия професионализъм на лекари и акушерки, заяви изпълнителният директор на АГ болницата проф. Виктор Златков.