Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (6 август 2013)
 
НАЗНАЧИХА Д-Р ДИНЧО ГЕНЕВ ЗА ЗАМ.-ШЕФ НА НЗОК
Д-р Динчо Генев е назначен на длъжността подуправител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), съобщиха от пресцентъра на НЗОК.
Д-р Динчо Генев е роден на 24 февруари 1965 г. Завършил е висше образование по медицина в Стара Загора, има специалност "Вътрешни болести" и "Здравен мениджмънт" от Медицински университет-София. От 1988 г. работи в общинската болница в гр. Харманли, а от 2008 г. досега е неин управител. Д-р Генев е избиран два пъти за председател на районната колегия на Българския лекарски съюз в град Хасково, бил е и член на Управителния съвет на Сдружението на общинските болници. През юли д-р Генев беше номиниран от ДПС за управител на касата и още тогава в здравните среди се говореше за политическо споразумение, при което за него е отреден поста на подуправител.
 
ЕВТИНИТЕ ЛЕКАРСТВА ЗА ЕПИЛЕПСИЯ ИЗЧЕЗВАТ
След като стана ясно, че скоро болните от епилепсия вече няма да могат да разчитат на препарата ривотрил, липсата на още един лекарствен продукт предизвиква основателна тревога, алармираха от пациентската организация Асоциация на родители на деца с епилепсия. Става въпрос за ампулната форма на фенобарбитал, уточни Веска Събева, председател на асоциацията. Лекарството се произвежда у нас от "Софарма" и , за жалост, не може да бъде заместено с друго, добави още тя, като посочи, че при малки деца препоръката да се дава стрита таблетка от същия медикамент е абсолютно неприложима. Децата не могат да преглътнат, давят се и лечението им се компрометира.
Още един сериозен проблем имаме като родители, допълни Веска Събева и поясни, че зелените рецепти, на които се изписват тези лекарства, не са уважени в останалите страни-членки на ЕС. "Това неимоверно много затруднява лечението, защото твърде често ни се налага да търсим тези продукти в други страни. В техните аптеки обаче не признават рецептите на нашите лекари", обобщи председателката на организацията.
 
ЗАТВОРНИК ИСКАЛ ДА СЪДИ "ПИРОГОВ" ЗА 200 000
Лишен от свобода във врачанския затвор е завел дело срещу здравното министерство и в частност отделението за изгаряния при столичния институт "Пирогов", след като е получил гангрена и са били ампутирани дланите и китките на двете му ръце. Врачанският административен съд обаче е оставил искането без разглеждане, съобщава регионалното издание "Конкурент". "Производството по делото е образувано с цена на иска 200 000 лева. В молбата се твърди, че вредите са настъпили в резултат на това, че когато е постъпил в болницата, персоналът на клиника "Пирогов" не му е обърнал необходимото внимание и не е положил нужните грижи да го лекува, в резултат на което е получил гангрена и са ампутирани дланите и китките на двете му ръце", пише в материалите по делото. Съдът го е оставил без разглеждане, тъй като затворникът не е внесъл държавна такса в размер на 10 лева, и на практика молбата му за 200 000 лева се явява неоснователна. Освен това подадената молба е и процесуално недопустима, смятат магистратите.
 
В ПРЕСАТА: ЧАСТНИ БОЛНИЦИ НЕ ИСКАТ ДА ПРАВЯТ ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ
"Експерти от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) пишат нова методика за плащането на медицинските изделия, с която най-сетне ще се актуализират и цените на консумативи, непроменяни от 2005 г." Това пише днес "Труд", като уточнява, че документът ще е готов до края на месеца, а конкретните параметри ще са ясни, след като го гласува Надзорният съвет.
"Монитор" се спира на последните проектопромени в закона за лекарствата. "Производителите и дистрибуторите на лекарства в България вече ще спират продуктите си от продажба само ако са подали поне 2 месеца по-рано предупреждение за това в Изпълнителната агенция по лекарствата. Това предвижда проект за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманитарната медицина, подготвен от министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева.
"Частни болници оспорват задължението си да провеждат обществени поръчки при покупката на лекарства, консумативи и други стоки, свързани с дейността им. Според Закона за обществените поръчки лечебни заведения с над 30% приходи от публични средства стават публичноправни организации, което ги задължава да провеждат търгове за закупуваните стоки", пише "Сега".
 
ЗОП ДА ОТПАДНЕ ЗА БОЛНИЦИТЕ СЪС 100% ЧАСТЕН КАПИТАЛ
Изискванията на Закона за обществени поръчки не са приложими и трябва да отпаднат за всички частни болници със 100% частен капитал. За това настоява Управителният съвет на Националното сдружение на частните болници, по повод започналата дискусия в медиите за пригодността на ЗОП в дейността на частните инвестиции в болничното здравеопазване.
"Категорично заявяваме нашата позиция да отпадне изискването болниците със 100% частна собственост да са задължени да закупуват стоки и услуги само след провеждане на процедура по ЗОП", категорични са управителите на големите частни болници в България. Управителният съвет на сдружението подчертава, че тази позиция вече многократно е изложена пред последните две ръководства на Министерството на здравеопазването, както и пред Комисията за защита на конкуренцията.