Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (5 август 2013)
 
ГЕН. ТОНЕВ ЗА ДЪЛГОВЕТЕ НА БОЛНИЦИТЕ
Началникът на ВМА ген. Стоян Тонев обясни днес в ефира на БНТ защо лечебното заведение е затънало в дългове. По думите му, основният длъжник на ВМА е на практика държавата. "Например, да кажем, възлага се задача да се приемат от епидемия от морбили и ние приемаме Ихтиман и т.н., деца също. Минава епидемията и се казва - добре, това струва толкова. О, казват, Министерство на здравеопазването няма пари да ви плати. А вие сте по т. 5 - ведомствена болница, да ви плаща Министерството на отбраната. Министерството на отбраната обаче при рестриктивен бюджет от страна на държавата няма възможност", обясни шефът на ВМА. От думите му стана ясно още, че финансовите задължения на болницата за него не са дълг. "Дълг е ако при нас не се окаже качествена медицинска помощ, дълг е, ако Ви върна, дълг е, ако загине пациент. Това е дълг. Останалото е временно финансово състояние", заяви ген. Тонев и заяви, че "ако аз затворя болницата в момента и приемам само военен персонал, точно след два месеца аз ще бъда три милиона на печалба". Той посочи още, че основният проблем с дълговете на ВМА е с фирмите, на които болницата дължи пари. "И ако има някой, който да кредитира държавата и да се грижи за здравеопазването, са точно тези фирми", отбеляза той.
 
В ПРЕСАТА: РЕЖИМЪТ ЗА ЛЕЧЕНИЕ В ЕС СЕ ОБЛЕКЧАВА ФОРМАЛНО
Плановото лечение на българите в ЕС за сметка на здравната каса ще си остане невъзможно дори след законодателните промени, които правителството внесе в парламента и ще бъдат гласувани наесен. Те се правят заради евродиректива, която задължава всяка страна да осигури по-добър достъп на гражданите си до трансгранично здравно обслужване, пише в днешния си брой в. "Сега". Според предложените поправки българите ще могат да се лекуват във всяка страна членка, като първо сами платят разходите за лечението си, а после поискат възстановяване на средствата от здравната каса или здравното министерство. НЗОК и министерството ще плащат само за дейности, които покриват и у нас, и в размери, които важат в България, обяснява изданието. Касата и министерството ще могат да откажат възстановяване на средства и при вече проведено лечение, което означава, че тези, които заминават на своя глава, ще трябва да носят и риска за това. Запазва се най-голямата пречка - за част от медицинските дейности ще се иска предварително разрешение за отпускане на средства. Кои са те - ще бъде описано в специална наредба. Предлаганите критерии дават големи възможности за субективизъм и за бавене на разрешението, пише "Сега".
От "24 часа" пък научаваме, че Столичният общински съвет е обявил нов конкурс за шеф на столичната АГ-болница "Шейново". "Кандидатите трябва да подадат документи до 5 септември. Сред тях е сестрата на бившия премиер Бойко Борисов - д-р Красимира Иванова", твърди изданието.
"Вдигат здравните вноски с 2%", пише "Стандарт" с уточнението, че става въпрос за допълнителното здравно осигуряване и че увеличението ще бъде факт от септември. "Досега фондовете, където хората внасяха по свое желание допълнително пари за лечение, бяха освободени от данъка от 2% върху премиите. С превръщането им в застрахователни компании обаче те автоматично ще трябва да го плащат. От него са освободени само застраховките живот, женитба и др. Затова се налага да се увеличи и размерът на премиите на клиентите", информира всекидневникът.
 
ГРАФИК НА МОБИЛНИТЕ КАБИНЕТИ И ПРОЯВИ ВЪВ ВРЪЗКА С ЛЯТНАТА АНТИСПИН КАМПАНИЯ 2013 Г.
Информационна агенция "Фокус" публикува График на мобилните кабинети и съвместни прояви на програмата "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН". В лятната АНТИСПИН кампания 2013 г. ще участват РЗИ, КАБКИС, общини и неправителствени организации. От графика става ясно, че през август и септември ще се провежда безплатно анонимно консултиране и изследване за ХИВ в почти всички по-големи общини на страната. Всеки, който се интересува от графика, може да го намери на сайта на агенция "Фокус".