Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (2 август 2013)
 
ДЕФИЦИТ НА АНЕСТЕЗИОЛОЗИ И АНЕСТЕЗИОЛОГИЧНИ СЕСТРИ
За няколко години броят на анестезиолозите у нас рязко намаля и сега те са около 700-750, кризата не отмина и анестезиологичните сестри, които стават все по-малко. Независимо, че по стандарт у нас една сестра трябва да обслужва не повече от трима пациенти в отделенията за интензивно лечение, това правило масово се нарушава поради недостиг на сестрински персонал, алармират специалисти. Напоследък нерядко се налага една сестра да поема грижите за 6-8 и дори повече тежко болни, което категорично не би трябвало да бъде така. Дори големи областни болници вече са принудени да работят с рязко намален брой анестезиолози и процесът поне засега не бележи тенденция към обрат.   
 
ПАТРИАРХЪТ ОСВЕТИ  ХРАМ НА АЛЕКСАНДРОВСКА БОЛНИЦА
Обновеният храм "Св. Георги Софийски Най-нови" на Александровска болница бе осветен днес от българския патриарх Неофит. Патриархът уважи молбата на църковното настоятелство и болничното ръководство в параклиса да бъде положен свети антиминс, което позволява отслужване на света Литургия, и прие лично да благослови служителите и пациентите на болницата. Храм "Св. Георги Софийски Най-нови" е разположен в двора на лечебното заведение, в близост до мястото, където е убит светията през 1534 г. Той е построен изцяло с доброволен труд и дарени средства от лекари и пациенти, свещеници, граждани и бизнес организации.
 
В ПРЕСАТА: СЪДИЯ-ИЗПЪЛНИТЕЛ ЩЕ СЪБИРА ДЪЛГОВЕТЕ НА НЕОСИГУРЕНИТЕ
Съдия-изпълнител да събира дълговете за лечението на хората без здравни осигуровки, поиска министър Андреева. Темата е отразена във всички ежедневници. "Идеята е в Закона за здравното осигуряване изрично да се запише, че болниците могат да пратят на Темида неосигурените си пациенти и да ги дадат на частни бирници. Промените се очаква да са готови през септември", четем в "Стандарт". "Според здравния министър мярката ще стимулира хората да се осигуряват. В момента има над 1,2 млн. души без редовни вноски. Според експертите обаче част от тях не живеят в България", допълва публикацията и припомня, че и в момента хората без здравни вноски трябва да си плащат лечението в болница. Жълтият "Всеки ден" ни информира, че правителствена болница затваря през август. "В следващия един месец властта няма да може да се лекува безплатно. Причината е, че Правителствена болница, където всеки знаен и незнаен политик получава грижи без пари, затваря врати през август", пише изданието. Ежедневникът ни запознава и с няколко имена на политици, лекували се в болницата. "Последният политик, който се лекува в Правителствена, беше Стратега на БСП Александър Лилов, който почина преди две седмици след тежко заболяване от рак на стомаха. (…) Преди време пък персоналът бе пропищял от бившия вицепремиер Симеон Дянков, който ходеше там на раздвижвания. Причината е, че при всяка негова визита се затваряше цялото отделение и дори пациентите не бяха пускани да излизат до тоалетната, докато траят раздвижванията на височайшия посетител. Безспорен победител в секцията "най-ужасен пациент" е наследницата на Никола Вапцаров - Мая Вапцарова, която тормози с капризите си всички рехабилитатори, които са натоварени да я раздвижват. Въпреки че няма особена заслуга за държавата ни, Вапцарова се лекува без пари в Правителствена", пише "Всеки ден".