Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (31 юли 2013)
 
МИНИСТЪР АНДРЕЕВА СЪКРАЩАВА ХОРА, ЗА ДА СПЕСТИ 200 000 ЛВ.
Целта на чистката в здравното министерство е пестене на средства. Това стана ясно от думите на министър Таня Андреева след заседанието на Министерски съвет днес, съобщава Zdrave net. Според казаното от нея, хората не са уволнени, а съкратени, и бройката им е около 20 души. Припомняме, че според наши източници от ведомството миналия петък са били освободени 14 служители, а в понеделник - още 25. Преструктуриране на дейността и намаляване разходите за заплати - това са официално съобщените от министър Андреева мотиви за освобождаването на служителите. По думите й, администрацията във ведомството е много раздута. Не става ясно как тези мотиви кореспондират например със случилото се в пресцентъра на министерството, където са уволнени трима души и назначени нови трима. Според д-р Таня Андреева, спестените от съкращенията средства ще бъдат около 200 000 лв. за година. Тъй като обаче до края на годината остават само пет месеца, спестените пари ще са по-малко, констатира министърката.
 
НА 1 АВГУСТ СТАРТИРА НАЦИОНАЛНА ЛЯТНА АНТИСПИН КАМПАНИЯ
За десети пореден път Министерството на здравеопазването стартира Национална лятна АНТИСПИН кампания, съобщават от пресцентъра на ведомството. Инициативата ще продължи през август и септември. Официалното начало на кампанията ще се постави на 1-ви август в община Бургас.
 
НАД 114 000 ЗОЛ СА СМЕНИЛИ ЛИЧНИЯ СИ ЛЕКАР ПРЕЗ ЮНИ
В периода от 1 до 30 юни 2013 г. 114 223 здравноосигурени лица са сменили личния си лекар, съобщиха от пресцентъра на здравната каса. Най-голям е техният брой в София - 22 499 души, а най-малък е в Силистра - 1420 души. Основните причини за смяна са прекратен договор с общопрактикуващ лекар, промяна на местоживеенето на пациента, лични предпочитания към друг лекар, допълват от НЗОК. От касата припомнят, че всички здравноосигурени лица имат право да сменят личния си лекар два пъти годишно - през юни и през декември.
 
В ПЕЧАТА: 1,3 МЛРД. ЛВ. ПОВЕЧЕ В БЮДЖЕТА ЗА ЗДРАВЕ ДОГОДИНА
"Повече пари за здравеопазване, пренасочване на пациентите към джипитата от болниците и осигуряване на еднакво медицинско обслужване във всички региони на страната. Това предвижда проекта за нова здравна стратегия на управляващите", пише днес "Стандарт". "Още милиард за здраве догодина е първата стъпка за постигане на амбициозните цели в стратегията, смятат управляващите. Според тях на здравето трябва да се гледа като на инвестиция, а не като на разход.
От "Труд" научаваме, че здравното ведомство създава Обществен съвет по трансплантации. Той ще се оглавява от националния консултант по трансплантология проф. Никола Владов, а в него ще влизат още експерти, представителите на съсловните и пациентските организации, на координаторите по донорство и на медиите.
От "България днес" научаваме, че "Пирогов" е най-стресовата болница. Твърдението е на д-р Тотко Найденов, според когото това е болницата с най-много жертви медици в света - цели 20 са починалите хирурзи там. "Веднага след извършени особено тежки нощни операции просто падат и умират. Причината е класическа - масивен инфаркт след огромно напрежение. Има и случаи на инсулт и ритъмна смърт на хирурзи", казва д-р Найденов, цитиран от вестника.