Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (30 юли 2013)
 
В ПРЕСАТА: ФЕЛДШЕРИ, АКУШЕРКИ, МЕДСЕСТРИ СА НАМАЛЕЛИ ДРАСТИЧНО
Според последните данни медицинските специалисти (фелдшери, акушерки, медсестри) са 47 806. През 2000 г. са били 49 840, а през 1990 г. - 88 387, пише днес  "Труд". В повече от половината области у нас броят на лекарите на всеки 10 000 души е под средния за ЕС, подчертава изданието като цитира данни на Националния център за обществено здраве и анализи. Докторите бягат от областите Разград, Силистра, Кърджали, Смолян, Добрич, Благоевград и Перник, уточнява ежедневникът."Новите данни потвърждават тенденцията, че цели региони могат да останат без лекари. Ще ви дам един пример - преди 10 г. в болницата в Русе беше невъзможно да си намериш работа, а сега няма област без вакантни места", обяснява пред изданието д-р Цветан Райчинов, председател на Българския лекарски съюз и добавя: "Няма как някой да те накара да отидеш да работиш в Разград или Кърджали, ако не ти предложи добро заплащане. А това не се случва, просто защото не е осигурено нужното финансиране. Затова се засилва тенденцията медиците да търсят работа зад граница най-вече в Белгия, Дания, Швеция и Норвегия. Интересът към Германия, Англия и Франция е постоянен."
"Стандарт" се спира на броя на лечебните заведения. "Максимум 7 трябва да бъдат болниците, в които ще се оперира сърце в страната. Това смятат кардиохирурзите у нас", пише вестникът и уточнява: "Мнението им е изключително важно, тъй като здравното министерство готви нова карта не само на болниците, а и на високотехнологичните дейности в тях съвместно със съответните специалисти."
"Идеята за планирането и разпределението е залеганала и в новата здравна стратегия, която пише министерството. На регулация ще подлежат инвазивната кардиология, кардиохирургията, трансплантациите, неврохирургията, изследванията с ПЕТ/СКЕН. Идеята е тези дейности да не прави всяка клиника, която поиска, но и да не бъдат концентрирани на едно място, както е в момента", четем още в ежедневника. Проф. Генчо Начев предлага 8 критерия, по които да стане разпределението на клиниките, информира "Стандарт", без да ги конкретизира, и допълва: "Според него трите най-добри трябва да работят със здравната каса, а останалите да са на кешов пазар."
Няколко вестника съобщават за нова клиника, която предстои да се появи във Варна. В "Преса" четем: "Проект за първата в България детска "Дисни" болница обсъдиха вчера ръководствата на Медицинския университет във Варна, университетската болница "Св. Марина" и министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева. Лечебното заведение ще бъде изградено на територията на "Св. Марина" и ще обслужва малките си пациенти в обстановка, изцяло имитираща средата за игра в увеселителните паркове - от облеклото на персонала до забавните съоръжения, обясни изпълнителният директор на болницата проф. Жанета Георгиева."
 
ЧИСТКА НА ВСИЧКИ НИВА В МЗ
Министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева е уволнила близо 40 служители на министерството, а очакванията са броят на освободените да достигне 60 души. Това съобщиха източници на Zdrave.net от ведомството. По техни данни, в петък са били уволнени 14 служители, които са били на изпитателен срок. В понеделник пък са били съкратени 25 души, сред които и директорите на "Международно сътрудничество" и "Обществени поръчки". На тях са им били връчени заповеди за освобождаване без предизвестие, срещу парично обезщетение. Очаква се днес съкращенията да продължат. Уволненията засягат всички дирекции, като напълно е ликвидиран пресцентърът на министерството. Мотивът за това е преструктуриране в здравното ведомство, като се премахва дирекция "Връзки с обществеността и протокол" и се създава нова "Връзки с обществеността". Според информацията на нашите източници, за шеф на новата структура е назначена Елена Йотова, която е съветник по медийните въпроси към софийската организация на БСП. Тя е също така бивш шеф на пресцентъра на икономическото министерство от времето на Тройната коалиция, била е и заместник-ръководител на пресцентъра на Висшия съвет на БСП. Някои от съкратените служители заявиха, че ще съдят министерството. На телефона на пресцентъра в здравното министерство действително отговаря Елена Йотова, установи Zdrave.net. Тя обеща да предостави информация за кадровите промени във ведомството по-късно днес.
 
КАРДИОЛОЗИТЕ В СИТИ КЛИНИК СПАСИХА ЖЕНА С НАПЪЛНО ЗАПУШEНИ АРТЕРИИ НА КРАКАТА
Инвазивните кардиолози извършиха сложната интервенция като за първи път в България имплатираха специлаен стент за артериите на долните крайници излъчващ лекарство. В резултат от запушването на големите артерии захранващи с кръв долните крайници, пациентката е била застрашена от тежка гангрена. 45 годишната жена от гр. София е приета за лечение със силна и постоянна болка в краката дори и в покой и с видима загуба на мускулна маса. "Процедурата беше много сложна поради пълното запушване на артериите и наличието на възпалително заболяване артериит, и извършването на ендоваскуаларна (вътресъдова безкръвна) процедура беше предизвикателство", разказва доц. Иво Петров, началник на клиниката по Кардиология и ангиология в Сити Клиник и национален консултант по Инвазивна кардиология. "Целия екип на клиниката е много доволен, че успяхме да помогнем на страдащата жена, а клиничния резулатат след процедурата е страхотен и скоро пациентката ще бъде изписана" каза още доц. Иво Петров